Kultur

Filmfond: - Stockholm er interessert

Co-produsent for filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» fastholder at Stockholm kjempet om å være innspillingssted. Stockholm-filmfond bekrefter at de er interessert i «Snømannen».

– Vi er blitt spurt om det finnes papirer som bekrefter et bud fra Stockholm, og da har vi sagt nei. Men det stemmer ikke at det ikke kom et tilbud fra Stockholm, sier co-produsent for produksjonen av «Snømannen», Piodor Gustafsson til Dagsavisen.

Gjennom selskapet Another Park Film samarbeider Gustafsson med produsentene i selskapet Working Title om filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen». Siden desember ifjor har det versert rykter om at innspillingen kan bli lagt til Stockholm, og Anette Mattsson, leder for Filmregion Stockholm-Mälardalen, bekreftet allerede da overfor Aftenposten, at det ble vurdert.

LES OGSÅ: Vil hente Harry Hole hjem

Oslos motbud

I mai kom nyheten fra samme avis om at Stockholm hadde lagt et konkret bud på bordet, på 1,5 millioner kroner, for at innspillingen skulle finne sted i den svenske hovedstaden. Og da kom kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V), på banen og bød 1,5 millioner norske kroner for at Harry Hole skulle komme hjem til Oslo.

I dag melder imidlertid NRK at det aldri var et konkret bud fra Stockholm, noe co-produsent Gustafsson reagerer på.

– Dette er del av en forhandling. Derfor finnes det ikke offentlige papirer på det. Før man tar en endelig avgjørelse om prosjektet så er vi avhengig av å kunne undersøke mulighetene for finansiering. Da nyheten om budet til Stockholm kom, hadde de kommet med et bud. Problemet er at løftene vi har fått fra dem ikke er offentlige. Og hvor mye Stockholm eventuelt ville støttet oss med, avgjøres av hvor mye av filminnspillingen vi hadde lagt dit. Slik er det med budet fra Oslo også, sier han.

Anette Mattsson fra Filmregion Stockholm-Mälardalen forteller NRK at hennes filmfond ikke har kommet med et konkret tilbud. 

– Det har vi ikke, og det kan vi heller ikke gjøre, siden «Snømannen» fortsatt er under forhandling. En produksjon må få en produksjonsbeslutning før man kan gå ut med slike opplysninger, sier Mattson til NRK.

– Hun sier til NRK at det ikke finnes papirer på det. Men det er ikke det samme som at det ikke har vært et bud, sier Gustafsson.

Til Dagsavisen skriver Mattsson i en SMS:

- Stockholm er interessert og håper til og med på et samarbeid med Oslo.

På spørsmål om produsentene har fått et bud fra Stockholm svarer hun:

- Dette er under forhandlinger og vi håper å få være en del av produksjonen. Ikke noe vi kan bekrefte ennå, og det styres av produsenten. Både Oslo og Stockholm bør sammen sikre at vi får denne filmen til Skandinavia.

– Tar ikke noe ut av løse lufta

Gustafsson håper ikke at diskusjonen som nå har oppstått vil gi Oslo-politikerne kalde føtter.

– Det er fortsatt en risiko for at filmen vil bli spilt inn et annet sted, og får vi ikke støtten fra Oslo så blir det kanskje ikke filming her i det hele tatt, sier han.

Det var leder for Norsk Filmkommisjon, Truls Kontny, som var kilde i Aftenpostens sak om budet fra Stockholm.

– Jeg har jobbet med dette såpass lenge og har såpass integritet at jeg ikke tar ting ut av løse lufta, sier han.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Nyeste fra Dagsavisen.no: