Bilde 1 av 8
Kultur

Verdens flotteste moderne vingårder

Elsker du både god vin og spenstig arkitektur? Da er det hit du skal reise.

Det er ikke lenger bare vinens kvaliteter som teller, når vinprodusentene slåss om oppmerksomheten så røde og hvite årgangsdråper flyter. Design, mat og arkitektur er blitt viktige elementer for å bygge opp de flytende merkevarene. Det har også skapt en ny nisje og inntektsmulighet – nemlig vinturisme.

Og mange satser svært høyt. Stjernearkitekter, fra Renzo Piano og Jean Nouvel til Zaha Hadid og Foster + Partners, er blitt hyret inn for å lage de nye, moderne vintemplene, til svimlende priser. Mange av dem huser også lekre restauranter, der de har leid inn noen av landets mest velrenommerte kokker, for å komponere matretter som selvsagt fremhever det beste ved vinene deres.

Viktig for imaget

Samtidskunst og smekker interiørdesign er to andre viktige elementer i de nye utstillingsvinduene og produksjonsfasilitetene.

Så med et tilbud om vin i verdensklasse, gourmetmat, vakker natur, kunst og oppsiktsvekkende arkitektur i ofte svært idylliske omgivelser, er ikke en vinprodusent lenger noe turistene bare stikker innom på vei til et annet sted – de er i dag i langt større grad blitt til hovedattraksjoner i seg selv. Mange har sågar tilbud om luksuriøs overnatting og vinspa.

Dette gjelder for øvrig også på mange av de flotte gamle, tradisjonsrike vingårdene som har åpnet for publikumsbesøk.

Les flere reisesaker på Dagsavisen.nos reiseseksjon

Spansk kickstart

Selv om trenden er internasjonal, er det i særlig grad de spanske vinmerkene som leder an den moderne arkitekturbølgen – mens en del av de andre, spesielt i Italia og Frankrike, lenge har vært litt mer lunkne til forsøkene på å selge vinen i ny «innpakning». Men nå kommer også mange av dem etter her.

– Vi ville åpne opp for publikum og gi noe tilbake til jorden og vinen. Noe vakkert! sier Allegra Antinori, 26. generasjon i det italienske vinimperiet ved samme etternavn.

Familiefirmaets nye bodega i Toscana er en av de mest oppsiktsvekkende i verden.

Vinarkitekturbølgen startet så smått i Rioja på 1990-tallet, men tok først av for alvor med Marqués de Riscals ikoniske, bølgende vinsenter, tegnet av «superstarchitect» Frank Gehry, som sto klar i 2006.

Har effekt

At investeringen hadde en effekt, kan leses av selskapets eksporttall. Vineksporten til det amerikanske markedet økte for eksempel med hele 20 prosent, midt under finanskrisen.

Rundt er det bygget opp en hel vinby, som nå lever godt av den økte turismen, i det som tidligere var en søvnig landsby.

Noen få kilometer unna har dessuten den spanske superarkitekten Santiago Calatrava tegnet en annen av landets mest oppsiktsvekkende bodegaer, som huser det eksklusive vinmerket Ysios.

Mange nye steder

Og mange flere er kommet til. Det er i hovedsak i vindistriktene Rioja og i Ribera del Duero den moderne arkitekturutviklingen er mest markant.

De fleste større vinprodusentene her kan besøkes, men det er uansett best å reservere plass på en tur (ofte begrenset til spesielle tidspunkter på dagen) eller i restaurantene på forhånd. Husk for øvrig at en del av besøkssentrene kan være stengt i siestaen/lunsjen midt på dagen, cirka klokka 13-16!

På nettsidene www.riojawine.com og www.riberadelduero.es finner du mer info om stedene og vinturene.

Og på Dagsavisen.nos temaside kan du lese mer om mat og vin

1. Bodegas Ysios, Rioja Alvesa, Spania

Bølgene fra de 80 år gamle vinmarkene vokser liksom til og antar nye høyder i den langstrakte bygningen som huser Bodegas Ysios, som nærmest smelter inn i majestetiske Sierra de Cantabria i bakgrunnen. Navnet Ysios er hentet fra de to egyptiske «vingudene» Isis og Osiris, og man kan absolutt få vintempel-aktige assosiasjoner av byggverket. Vinprodusenten Pernord Ricard Bodegas fikk den spanske stjernearkitekten Santiago Calatrava til å designe herligheten.

Besøk: Guidet omvisning med prøvesmaking av to viner, 12 euro.

2. Marchesi Antinori Chianti Classico Cellar, Toscana, Italia

Antiori-familien er en av Italias mektigste og eldste vinfamilier. I 2012 åpnet de også Italias mest oppsiktsvekkende utstillingsvindu for sine Chianti Classico-viner – og mer enn 625 år med vinmakerhistorie. Bygningen er et moderne state-of-the-art arkitektonisk mesterstykke til 110 millioner euro rett utenfor Firenze. Utenfra gjør ikke den lave, lange rustfargede bygningen stort av seg, men inne er alt fra det søylebårne, underjordiske parkeringshuset til high tec-bodegaene velegnet til å så deg til å føle deg på en snurr lenge før vinsmakingen. I besøkssenteret kan du se familiens prisbelønte kunstsamling og en kopi av en gammel vinpresse designet av Leonardo da Vinci. Det finnes også et moderne vinbibliotek og en vinbutikk, som i tillegg har en rålekker bar. Restauranten med panoramautsikt mot vinmarkene serverer toscanske spesialiteter.

Besøk: Besøkssenteret, med restaurant og bar har gratis inngang. Guidede turer i bodegaene, inkludert vinsmaking, koster fra 20 euro.

3. Marqués de Riscal, Elciego, Spania

Superstjernen Frank O. Gehry og eierne Marqués de Riscal skapte en hel Bilbao-effekt innen vinturisme da dette avantgardistiske vinsenteret sto ferdig i 2006, med Gehrys karakteristiske, bølgende, asymmetriske former og skinnende titantak i rosa, sølv og gull. Ifølge arkitekten skal bygningen uttrykke bevegelsene til et dyr som galopperer over markene. Den berømte canadiske arkitekten skal først ha sagt nei til prosjektet, men ble overtalt da han besøkte stedet og fikk smake en vin fra året han ble født, 1929. Bygningen og «Vinbyen» som omgir den et blitt en gedigen turistmagnet i regionen, med en Michelin-restaurant og et fasjonabelt hotell med et luksuriøst vinspa, i tillegg til vinproduksjonen. Marqués de Riscal ble kåret til den beste bodegaen i Europa i 2013.

Besøk: 1,5 times omvisninger med prøvesmaking av to viner for 10,25 euro. Du må booke billetter på nett på forhånd!

4. Vik, Millahuedalen, Chile

I 2004 startet norske Alexander Vik sitt eget vineventyr i Chile, sammen med sin kone Carrie. De fikk arkitekten Smiljan Radic til å tegnet det slanke, lange bygget som snor seg som en hvit bølge over den 11.000 hektar store eiendommen litt før for Santiago. Mottoet her er holistisk vinproduksjon, og all vinprosessering foregår i de underjordiske nivåene. Vingården har også et oppsiktsvekkende, vidstrakt, zenaktig utebasseng, som har en kjølende effekt på vinkjellerne. Det er også et hotell og restaurant her, og det tilbys vandringer i fjellene, ridning og mye mer.

Besøk: Mange tilbud, vinsmaking, omvisning med mer.

5. Bodegas Portia, Burgos, Spania

I vinområdet Ribera del Duero, som i de siste årene har pustet Rioja i nakken når det kommer til vineksport, finnes det også flere moderne bodegaer som satser på arkitektur. En av dem er Bodegas Portia, som er tegnet av prestisjearkitekten Norman Foster + Partners. Den er formet som en tretakket stjerne i betong, stål, glass og eik, med vintanker ser ut som de suger godsakene rett opp fra jorden. Det er også en usedvanlig lekker butikk, terrasseområde og en kafeteria og restaurant her.

Besøk: Guidet omvisning med prøvesmaking av to viner, 10 euro. Mange turer daglig.

6. Lapostolle Clos Apalta, Colchaguadalen, Chile

Som et innbydende fuglerede, ligger denne vakre vingården midt i åssiden i en av Chiles beste daler for vinproduksjon. De fransk-chilenske eierne har fokusert på menneskets pakt med naturen og tyngdekraftens hjelp, og har beholdt detaljer som granittfjell og en naturlig foss inne i bygningen, som graver seg seks etasjer ned i bakken. Den samme vei som vinen i ulike stadier. I tillegg er det en restaurant og det tilbys overnatting, drevet av den luksuriøse hotellkjeden Relais & Châteaux. Vingården er dedikert kun til den eksklusive vinen Clos Apalta.

Besøk: To timers guidet omvisning med prøvesmaking fra 300 kr.

7. O Fournier, Mendoza, Argentina

Det er noe monumentalt over denne dramatiske, moderne vingården av betong, glass og stål, som troner foran de ruvende Andesfjellene. Også her utnyttes den naturlige tyngdekraften i vinlagingen. Druene moses på metalltaket, og saften renner selv ned i tankene uten å måtte pumpes. Det er også en flott restaurant her, og mye spennende moderne kunst på veggene.

Besøk: Det er et besøkssenter her, og det tilbys ulike omvisninger og prøvesmakinger.

8. Château la Dominique, Saint-Émilion, Frankrike

Ateliers Jean Nouvel har latt seg inspirere av rødvinens fargespill da de designet det nye produksjonslokalet og besøkssenteret til vinmakerne Château La Dominique. Veggpanelene er også skrånet et hakk oppover, slik at de kan himmellyset kan reflekteres og skape liv i de seks ulike nyansene av rødt. De har også en god restaurant, vinbutikk og panoramaterrasse på stedet.

Besøk: Åpent for omvisning hele året, med prøvesmaking av to viner, 12 euro.

Mer fra: Kultur