Kultur

Det uverdige spillet om flyktningene

Vi er igjen vitne til et uverdig spill om flyktninger i den norske offentligheten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Valgkampen har vart en stund nå og som vanlig er det stygge tendenser. Jeg tenker på det uverdige politiske spillet om de 8000 flyktningene fra Syria som det er flertall for å ta i imot.

Fremskrittspartiet (Frp) er ikke overraskende imot å ta imot 8000 Syria-flyktninger og mener flyktninger bør hjelpes i sine nærområder, men det ene utelukker ikke det andre. Poenget er at man bør gjøre begge deler, både hjelpe flyktninger i nærområdene og ta imot langt flere flyktninger og asylsøkere til Europa, ikke minst Norge.

I stedet for den uverdige diskusjonen om 8000 Syria-flyktninger er for mye, burde vi fokusere på at vi faktisk som en av verdens rikeste nasjoner faktisk er i stand til å ta i mot langt, langt flere. Vi har en humanitær og etisk forpliktelse til å hjelpe mennesker i nød. Norske politiske partier og politikere bør kjenne sin besøkelsestid som humanismens forsvarere i en tid hvor de humanitære katastrofene står i kø med en formidabel flyktningekrise som representerer den største utfordringen som Europa og Norge har hatt siden andre verdenskrig. Det krever en rett etisk og humanitær innstilling om å hjelpe mennesker i nød og ikke kynisk avvise dem som "lykkejegere".

Hos høyrepopulistiske, høyreradikale og ekstreme innvandringsmotstandere settes det opp et skille mellom ”rene” etniske europeiske nasjonaliteter og innvandrere. Til og med andre og tredje generasjons innvandrere som er født og oppvokst i respektive europeiske samfunn blir stigmatisert som ”de andre”, som ”fremmedkulturelle” og dermed uvedkommende. Frps fordomsfulle og generaliserende retorikk har ikke akkurat gjort integreringsbestrebelsene lettere, men har heller medført en ytterligere styrking av stigmatiseringen av mennesker som ”de andre”, ”de fremmedkulturelle” osv.

Det skal ikke underslås at det er store utfordringer og vil bli enda større utfordringer i fremtiden med hensyn til integrering av innvandrere, flyktninger og asylsøkere, men det er en utfordring det norske samfunnet er nødt til å ta skal vi være en humanistisk nasjon. Motsatt ville være å velge kynismen, menneskeforakten og hermetisk stenge grensene. Er vi bekjent med det som folk og nasjon?

Det er velkjent at Frp i alle år har brukt innvandringskortet både hyppig og ofte for å vinne oppslutning i velgermassene. Det er ikke til å komme forbi at Frp gjennom sine mange fordomsfulle og innvandingsfiendtlige utspill, har bidratt til å øke antipatien mot mennesker med ikke-europeiske og ikke-vestlig bakgrunn. Vi må imidlertid se å komme bort i fra de fordomsfulle kategoriseringene og merkelappene som i realiteten reduserer mennesker fra andre kulturer til laverestående individer. I stedet bør vi begynne å fokusere på dem som likeverdige medmennesker.

Mer fra: Kultur