Kultur

Mer for ungdom, ikke mindre

Det er noe svært alvorlig og lite sjarmerende når gretne gamle gubber som Oddvar Stenstrøm vil forbeholde valgsendingene og demokratiet for en liten snever elite som han selv er en del av.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mandag ble den første av tre partilederdebatter sendt, og NRK har måtte tåle kritikk for innslagene de hadde for å nå unge velgere. Den tidligere Holmgang-programlederen Oddvar Stenstrøm kaller innslagene for tull, krampeaktige og skriver at han selv ikke skjønte bæret.

Akkurat det siste er ikke spesielt rart, all den tid Oddvar Stenstrøm ikke var i målgruppen for NRKs grep. Selv med det videste forståelsen av begrepet ungdom vil den pensjonerte 69-åringen falle utenfor med overveldende mange tiår. Det er mye Stenstrøm ikke skjønner når han lurer på hvorfor NRK er "inni helvete opptatt av å få inn ungdommer?" og langer ut mot NRK for å utføre samfunnsoppdraget sitt.

I NRK-plakatens første punkt heter det at NRK skal "understøtte og styrke demokratiet". Den viktigste måten vi kan styrke demokratiet på er å øke legitimiteten til det gjennom rekruttering til deltakelse i samfunnets demokratiske kanaler.

En unik mulighet
Siden midten av 90-tallet har valgdeltakelsen blant de yngste velgerne ligget rundt 20 %-poeng under den totale valgdeltakelsen. Men ved Stortingsvalget i 2013, forøvrig det første valget i nyere tid der Stenstrøms Holmgang ikke var på lufta i valgkampen, økte valgdeltakelsen til førstegangsvelgerne med hele 10,3 prosentpoeng. Man har aldri tidligere målt et så stort hopp i valgdeltakelsen for en gruppe, og akkurat dette valget ble preget av en massiv dugnad blant medier og frivillige organisasjoner for å nå unge velgere.

Ved dette valget har vi en unik mulighet til å bruke erfaringene fra valget i 2013, og skape en varig positiv trend for ungdoms valgdeltakelse. At NRK aktivt jobber for nettopp dette er et initativ og et samfunnsansvar som LNU applauderer.

Vil ha valgsendingene for seg selv
En diskusjon man kunne tatt var om NRK i debatten lyktes med å engasjere unge velgere. Men denne diskusjonen er ikke Stenstrøm og deler av Twittertariatet interessert i å ta: De mener at NRK ikke burde gjort noe for å nå unge i det hele tatt, og ønsker helst å få ha valgsendingene sine for seg selv.

Dette er mennesker som er politisk opplyste, som vet godt hva de skal stemme lenge før valgkampen går i gang, og som har gode tilbud i for eksempel Dagsnytt 18 og Politisk kvarter. At en allmennkringkaster som har en klar bestilling om å styrke demokratiet ikke velger å innrette samtlige valgsendinger for denne eliten burde ikke komme som et sjokk for noen, og spesielt ikke for en tidligere programleder.

Ungdom under 30 år er i dag gjennomgående underrepresentert i norske kommunestyrer, og økt valgdeltakelse blant ungdom vil kunne gi oss mer representative lokaldemokratier. Vi håper derfor NRK vil fortsette å arbeide for å engasjere unge velgere, selv om gretne gamle grubber sitter på bakerste rad og forstyrrer timen.

Mer fra: Kultur