Kultur

Gir ikke opp håpet om Vega Scene

Hausmannskvartalet ligger an til å bli solgt for 30 millioner kroner til selskapet som har bygd Sørenga-leilighetene.

– For Venstre i byrådet er det viktig at Hausmannskvartalet blir det kulturkvartalet vi har ønsket. Jeg har hatt tett dialog med aktørene bak Vega Scene i to år nå, og jeg håper planene deres kan la seg realisere på Sirkustomta, sier kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V) til Dagsavisen.

Det er over en uke siden SVs bystyrerepresentant, Ivar Johansen, la ut salgsdokumentene til Hausmannskvartalet på sin blogg. Kvartalet, som er regulert som et byøkologisk kvartal, ligger an til å bli solgt for 30 millioner kroner til eiendomsutvikleren Urbanium AS.

LES OGSÅ: Klare med ny kino- og teaterscene

Kino og teater

Urbanium er drevet av Espen Pay, som fikk medieoppmerksomhet da han kjøpte seg inn i Sørenga Utvikling kort tid etter at han som administrerende direktør i Hav Eiendom hadde ledet salgsprosessen rundt Sørenga-utstikkeren.
Pay har ikke ønsket å kommentere salget av Hausmannskvartalet før bystyret har stemt over det.

Krefter fra teaterkompaniet Kompani Camping, Film fra Sør og filmdistributøren Arthaus har i flere år jobbet med å få etablert et kino- og teaterhus på Sirkustomta i Hausmanns gate, og deres samarbeidspartner Anthon B. Nielsen Eiendom var blant budgiverne som ville kjøpe kvartalet. Men kommunen har vektlagt høyeste pris som viktigst. Bjercke håper at planene likevel kan realiseres.

LES OGSÅ: Ser fram mot åpning i 2017

Ikke gitt opp festival

Vega Scene opplyser på sin side at de ikke har gitt opp håpet, og de vil arrangere en festival i området 4. september.

– Salget av tomta ligger jo nå til politisk behandling hos byrådet, som vil sende sin innstilling til bystyret. Det er ikke ventet noen vedtak på dette før i oktober en gang. Inntil det smører vi oss med tålmodighet og arbeider systematisk videre med planene for Vega Scene. Her er det den første Vega­festivalen, som akkurat nå står i fokus, opplyser Lasse Skagen fra Film fra Sør.

Bystyret skal stemme over salget etter høstens valg.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ap: – Må bevare området

Det er viktig at den nye eieren bevarer miljøet rundt Hausmanns gate, mener Oslo Arbeiderparti, som la fram sin kulturpolitikk for Oslo i går kveld. De har støtte til Vega Scene som et av sine kulturpolitiske mål. Medlem av kulturkomiteen i Oslo bystyre, Victoria Marie Evensen, mener planene til Vega Scene bør være mulige å realisere også for en annen eiendomsutvikler.

– Det viktige nå er at vi får en god dialog og at vi ivaretar bestemmelsene i reguleringsplanen. Urbanium har ikke sagt at de ikke vil bygge et kulturhus, så vidt jeg vet, men vi må få vite mer om hva som ligger i deres planer, sier hun. Med i salgspakka er også husokkupantene i bokollektivet Vestbredden Vel. De har allerede uttrykket sin skepsis til den mulige nye eieren.

– For meg er det viktig at en ny eier tar vare på dette unike oslomiljøet, sier Evensen.

«Bør være fritt for narkomane»

Dette svarte Urbanium i en undersøkelse om hvilke områder de vil gå inn i.

«Området bør også være fritt for narkomane eller andre belastede grupper som folk oppfatter som skumle eller truende», uttalte Urbanium AS i en undersøkelse om boligutviklere, som Norsk Form og Husbanken sto for i 2004. Urbanium opplyste om at de gjør områdeanalyser basert på eiendommene rundt der de velger å gå inn. Ifølge Finansavisen skal selskapet inn i prosjekter også på Hasle og Carl Berner.

Nyeste fra Dagsavisen.no: