Kultur

Et levende europeisk ungdomsdemokrati

Maren Holthe Hedne fra Ungdom mot EU beskriver i Dagsavisen 22.08 en virkelighet som jeg tror egentlig bare kan finnes på kontoret til Ungdom mot EU. Dessverre trekkes det linjer som ville fått selv Marine le Pen til å rynke på nesen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Resonnementet begynner med et viktig poeng, nemlig at ungdom i Norge har en unik mulighet til å få gjennomslag for sitt engasjement. Det er jeg enig i.

Men så bærer det av sted. Hedne skriver at sannheten om EU de siste årene har blitt avslørt: «Unionen er verken demokratisk eller solidarisk». Derfra er hun en tur innom Hellas før hun ender opp med den konklusjonen at vi må sette pris på det demokratiet vi har i Norge fordi «i resten av Europa er det langt fra en selvfølge».

Det kunne vært interessant å spørre om Hedne har gjort seg bryet med å utforske forholdene utenfor Norges grenser. Ser man bare til vårt naboland, Sverige, mener hele 69 % at deres stemme teller i EU. Dette kommer frem i det siste Europabarometeret. Dårligst kommer Kypros ut, hvor bare 19 % sier det samme. Likevel sier disse tallene noe om at det er ikke EU som legger en demper på deltakelsen. Det er nasjonalstatene.

For å bli EU-medlem kreves det visse demokratiske standarder. Københavnkriteriene sier at et land skal ha stabile institusjoner som garanterer demokrati, rettsikkerhet og menneskerettigheter. For oss er det nærmest som en selvfølge å regne. Men hadde Hedne spurt den jevne øst-europeer for 20 år siden, tror jeg det ville vært å regne som en fjern drøm.

I dag er det en realitet takket være EU-medlemskap. Ungdom i de tidligere sovjetiske landene har nå samme mulighet som det Hedne har til å delta i valg, skrive i aviser, kritisere sittende regjeringer med mer. Dette er ingen selvfølge, men er et resultat av hardt åpne demokratiske prosesser. Undersøkelser viser at ungdom i de Østeuropeiske landene nå er store tilhengere av europeisk samarbeid.

Et annet eksempel er Erasmus-programmet som hvert år gir titusenvis av ungdommer mulighet til å delta på konferanser, møter og reiser. Her møtes ungdom på tvers av landene for å diskutere hvordan ungdom best mulig kan påvirke sine nasjonale regjeringer og deres vedtak i EU. For mange er Erasmus-midlene den eneste muligheten de har til å få økonomiske midler til å betale for utveksling og ungdomsprosjekter. Den muligheten ville de ikke hatt uten EU.

I mars ble EU Youth Conference arrangert i Riga. Her møttes 220 ungdommer, samt representanter fra EUs medlemsland, ministre og fra EU-kommisjonen. Der diskuterte de hvordan man kan utvide demokratiet enda mer, og spesielt med henblikk på unge. Resultatene ble overlevert direkte til EU-kommisjonen som nå skal diskutere dette videre.

Hedne må klatre ned fra sin høye hest. Eventuelt må hun først forklare hva hun legger i begrepet demokrati. Jeg kan med letthet kritisere EU for mye. Men å si at EU ikke er åpent og demokratisk er direkte feil.

Nikolai Fjågesund
Leder i Europeisk Ungdom

Mer fra: Kultur