Kultur

Barnehager på alvor

Oslo har landets lengste barnehagekø.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi har lavest barnehagedekning av de ti største kommunene. Vi har færre pedagoger enn de andre storbyene. Vi har altfor få som har fagbrev i barnehagene. Vi har 600 ledere som er på dispensasjon fra utdanningskravet.

I tillegg til dette har vi en byråd som skriver innlegg i Dagsavisen om at dette egentlig er ganske bra, og viser at Høyre satser på kvalitet. Ikke bare det, Kristin Vinje (17.08) presterer til og med å skrive at vi hører lite om hvilke ambisjoner Arbeiderpartiet har for kvalitet i barnehagen.

Det er så frekt at det nesten er beundringsverdig freidig. La meg likevel benytte sjansen til å gi noen eksempler på ting vi har foreslått i bystyret, og som Høyre stemte mot:

  • Vi foreslo et mål om at 50 prosent i barnehagene skal ha høyere pedagogisk utdanning.
  • Vi foreslo å innføre stipender for barnehagelærere som vil ta etter- og videreutdanning.
  • Vi foreslo stipender for styrere som vil delta på den nasjonale lederutdanningen.
  • Vi foreslo stipender og krav til kompetanse hos assistenter.
  • Vi foreslo at alle bydeler og barnehager skal ha en kompetanseplan.

Faktisk kom vi med 28 forslag til barnehagemeldinga om hvordan oslobarnehagen kan bli bedre. De handlet om alt fra den vanvittige mangelen på vikarer i barnehagene til ønsket om å rekruttere menn inn i yrket. Det var en omfattende pakke. Alle disse forslagene hadde tre ting til felles:

De vil bidra til å heve kompetansen og kvaliteten i Oslos barnehager.
Vi kommer til å gjennomføre dem hvis vi får velgernes tillit ved valget til høsten.
Høyre stemte mot dem.

Arbeiderpartiet kommer til å fortsette å lene seg på den nordiske barnehagemodellen. Barnehagen skal ikke bli mer lik skolen. Vi vil bygge kvalitet i barnehagen ved å satse på kompetansen til dem som kan barnehage: barnehagelærerne og fagarbeiderne. Vi skal bruke mer ressurser for å sørge for at fagfolk har tid til det viktigste i barnehagen: å være sammen med barna. Det er å satse på kvalitet i barnehagen.

Mer fra: Kultur