Kultur

Festivalkrasj i hovedstaden

Tre av sommerens store musikkbegivenheter i Oslo, Øyafestivalen, Melafestivalen og Oslo Jazzfestival arrangeres samtidig. – Ikke noe problem, mener festivalene selv.

Bilde 1 av 4

– Festivalene har helt forskjellige profiler. Jeg mener Oslo er stor nok til å ha flere festivaler på samme helg, sier festivalsjef for Melafestivalen, Khalid Salimi.

Er du musikkinteressert festivalgjenger i hovedstadsområdet kan du måtte gjøre noen tøffe prioriteringer neste uke. Førstkommende søndag blåses hoveddelen av årets Oslo Jazzfestival i gang, og varer til og med lørdag kveld. Onsdag samme uke er årets første dag for Øyafestivalen i Tøyenparken, som også spiller til lørdag. Og fra fredag til søndag samme uke går Melafestivalen av stabelen på rådhusplassen.

LES OGSÅ: – Kjønnsubalanse er normen

Sammenfall

I tillegg går Kon-Tiki kammermusikkfestival på Bygdøy fra tirsdag til lørdag samme uke. Så er man interessert i både jazz, pop, rock, world music og klassisk kan det bli vanskelig å velge.

Særlig lørdag 15. august må byens musikkinteresserte prioritere hardt. I tillegg til ovennevnte festivaler går også startskuddet for Oslo kammermusikkfestival. Ingen av festivalene Dagsavisen har snakket med ser noe problem i at disse går av stabelen samtidig.

En som er noe mer oppgitt over krasjen er prosjektsjef i Music Norway, Einar Idsøe Eidsvåg.

– Ja, festivalene jobber mot forskjellige målgrupper, og de kan stå alene og hver for seg si at det ikke er noe problem. Det jeg savner er at de kunne deisa på og gjort noe sammen. Selv om de ikke nødvendigvis konkurrerer om det samme publikumet, så konkurrerer de om de samme spaltemeterne i avisen, sier Idsøe Eidsvåg.

Han mener at festivalene kunne gått sammen og for eksempel arrangert en eller flere felles konserter.

– Man kan for eksempel se for seg at man kunne gjort det på scenen til Mela, som har masse god mat og gratis konserter. Jeg vet ikke helt hva det skulle vært, men det hadde gjort meg glad. Det er lett å sitte på sin egen tue og fortsette med sitt vante, og ikke strekke seg for å samarbeide, sier han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Billettsalg

Øyafestivalen begrunner sitt tidspunkt at de må ta hensyn til internasjonale festivaler. Oslo Jazzfestival har alltid blitt arrangert i uke 33, og har planer om å holde på det. Melafestivalen sier de vil holde festivalen den siste helgen før skolestart for å ha flest mulig Oslofolk tilbake fra sommerferie.

– Grunnen til at Oslo Jazzfestival og Øya går samtidig handler om måten vi regner på, og det skjer hvert sjette år. Det er litt trist for begge to, men ikke noe å gjøre med. Det er kanskje et lite problem, men ikke det største i verden. I Oslo tåler vi det, sier festivalsjef for Oslo Jazzfestival, Edvard Askeland.

PR-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, sier at Øya først og fremst må tilpasse seg internasjonale festivaler de ofte deler artister med, og ikke norske festivaler.

– Vi har gjort noen publikumsundersøkelser, og det er ikke de festivalene vi krasjer med som blir oppgitt av vårt publikum når vi spør om hvilke festivaler de besøker hyppigst. Det vil alltid være noe overlapping, men det hadde nok vært langt mer problematisk om vi gikk i samme periode som Norwegian Wood eller Slottsfjell, sier Prangerød.

Oslo Jazzfestival tror også at festivalkrasjen har pent lite å si for billettsalget.

– Vi er trygge på at vi har et bra program, og at det kommer folk. Om Mela hadde vært helgen før, og Øya helgen etterpå hadde det kanskje betydd noen få billetter. Vi bryr oss heller om å promotere oss så godt som mulig, sier Askeland.

Heller ikke Idsøe Eidsvåg tror at det er en stor problemstilling for festivalgjengerne at flere festivaler krasjer.

– Det er ganske vanlig i Oslo at det på en helt vanlig dag er tre–fire konserter jeg vil gå på. Oslo er en evig festival om man ønsker det. Som konsertgjenger er man vant til å bli dratt i forskjellige retninger.

LES OGSÅ: Etterlyser nye norske headlinere

Positive effekter

Salimi i gratisfestivalen Mela vil heller snu på det: Det er positivt med flere festivaler samtidig, fordi det skaper liv og røre i bybildet.

Også Øyafestivalen ser at krasjen kan ha positive effekter.

– Jeg kan huske at det har vært noen internasjonale medier på besøk som har fått med seg noen dager av både Øya og Oslo Jazz. Sånne effekter kan man selvsagt få, sier Prangerød.

LES OGSÅ: Slottsfjell 2015

Mer fra Dagsavisen