Kultur

Løfter med bismak

Siv Jensen er på frierføtter igjen. Hun lover nok en gang skattelette til pensjonister og vanlige folk, men sier lite om hvordan inntektstapet skal kompenseres.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det nærmer seg valg og vi må vente oss de tradisjonelle løftene fra Siv Jensen. Løfter som senere sannsynligvis blir til løftebrudd.

I opposisjon var pensjonister og det de kaller "vanlige folk" målgrupper. Nå vet ikke jeg hvor skillet mellom "vanlige" og "uvanlige" folk går i hodet på Siv Jensen, men sannsynligvis mener hun at det er en korrelasjon mellom vanlige folk og lønnsmottakere.

I alle fall skulle både pensjonister og i særdeleshet minstepensjonister, samt vanlige folk få mere og rutte med. Dette skulle reguleres gjennom skatteseseddelen og gjennom avgiftsreduksjoner. Løftene var mange og svulstige.

Pensjonister over det ganske land hevder imidlertid at de har fått mindre å rutte med det siste året, ikke mere slik de var forespeilet.

Dessuten har løftene om avgiftsreduksjoner ikke blitt fulgt opp slik det ble bebudet av en svært så løfterik Siv Jensen.

Vi snakker om uttalte avgiftsreduksjoner på svimlende summer fordelt på formueskatt, arveavgift, bensin- og diselavgift, eiendomsskatt, Nrk-lisens og bompengeavgift for å nevne noe.

De fleste har vel ikke merket noen reduksjon hverken i antall veibommer eller avgiter knyttet til disse, snarere tvert imot. Ingen har vel heller merket at disel og bensinprisene har blitt rimeligere.

NRK-lisensen er som før og arve- og formuskatten lever i beste velgående.

At disse inntektene er nødvendig for å finansiere vårt velferdssamfunn er åpenbart og blir forstått av de fleste.

Dette er imidlertid ikke saken kjerne. Sakens kjerne er de utallige løftene som blir øst ut til folket i selvforherligende populistisk stil. Løfter som ofte ikke er verdt papiret de er skrevet på.

Nå er ikke Frp alene om å lokke med løfter som ikke blir innfridd, men de har i vesentlig grad en nærmest uslålig rekord.

Nå når valget nærmer seg, er Siv Jensen sin vane tro, ute med nye løfter til pensjonister og "vanlige folk". Her skal det bli skattelette. Igjen.

Hvordan hun har tenkt seg å demme opp for tapet av skatte- og avgiftsinntektene, hva denne inntektssvikten vil gå ut over, er det vanskelig å bli klok på.

Det hører kanskje ikke hjemme i et populistisk regnskap. Sånn like før valget.

Mer fra: Kultur