Kultur

Jazzlegende taler på Youngstorget

Allerede i dag kommer Herbie Hancock til Oslo, foran den store anti-atomvåpen-markeringen på torsdag, der jazzlegenden skal holde tale.

– Det betyr mye for oss at Herbie Hancock kommer. Det var helt magisk å få det til, sier Anne Gerd Grimsby Haarr, leder for Nei til Atomvåpen i Norge.

På den store markeringen av 70-årsdagen for atombomben over Hiroshima torsdag 6. august, skal jazzstjernen Herbie Hancock (74) holde appell på Youngstorget, i regi av Nei til Atomvåpen. Hancock er toppnavnet på Oslo Jazzfestival, som starter neste uke, der jazzlegeenden skal holde åpningskonserten i Den Norske Opera søndag 9. august. Til Oslo kommer han en hel uke i forveien, for å delta på Nei til Atomvåpens arrangement på Youngstorget torsdag. Hancocks deltakelse kom i stand gjennom International Committe of Artists for Peace (ICAP), en fredsorganisasjon der Hancock er en av grunnleggerne.

LES OGSÅ: Herbie Hancock er legende i sin egen tid

Tok kontakt

– Da det ble klart at Hancock skulle spille på Oslo Jazzfestival 9. august, tok ICAP kontakt med oss. Vi fant ut at det ville være en god anledning for Hancock til å komme og holde tale, forteller Anne Gerd Grimsby Haarr.

– Han ville gjerne komme og støtte opp om dette på en viktig dag for saken. Hancock har også spilt i Hiroshima ved flere anledninger på lignende markeringer.

«Herbie Hancock er verdens største nålevende jazzmusiker» fastslo Dagsavisens Geir Rakvaag tidligere i sommer, i en større retrospektiv artikkel om Hancocks mangfoldige karriere. Han har vært med på å endre kursen for både jazzen og populærmusikken flere ganger gjennom 60-, 70- og 80-tallet, både i bandet til Miles Davis og på egen hånd. 74-åringen er fortsatt svært aktiv som musiker. Som artist og troende buddhist har han i en årrekke engasjert seg i fredssaken, og er blant de mest profilerte støttespillerne for den internasjonale kampanjen mot atomvåpen, ICAN.

– Siden Hancock spiller i Operaen tre dager senere, ønsket Hancocks management ikke at han skulle spille offentlig på Hiroshima-dagen. Men det er sterkt at han kommer hit for å snakke, sier Harr.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Stor markering

Under markeringen på Youngstorget opptrer en rekke profilerte norske artister (se under).

– Vi markerer 6. august hvert år, men i år gjør vi det større enn vanlig, i samarbeid med flere andre organisasjoner. Atomvåpen angår oss alle, derfor ville vi ha et stort og inkluderende arrangement med appell til alle aldersgrupper, sier Haarr.

– Selv om antallet atomvåpen har gått ned siden den kalde krigen tok slutt, er spredningen av atomvåpen større i dag. Risikoen for at atomvåpen skal bli tatt i bruk, er større enn noen gang. Etter mange år med stagnasjon i internasjonal nedrustning, håper vi det nå vil føre fram å mobilisere for et folkerettslig internasjonalt forbud mot atomvåpen.

LES OGSÅ: 70 år siden Hiroshima

Mer fra Dagsavisen