Kultur

– Svekker journalistenes troverdighet

Dagens Næringsliv beklager etter å ha trykket en plagiert artikkel. Saken svekker hele redaksjonens troverdighet, mener mangeårig presseetikkekspert.

1 av 2

Av Stian Fyen og Bernt Erik Pedersen

– Når man stjeler stoff fra andre journalister er det selvfølgelig helt uakseptabelt. Og når man oppdager det, noe man heldigvis gjør av og til, svekker det selvfølgelig troverdigheten til både journalisten som gjorde det og hele redaksjonen.

Det sier mangeårig medarbeider ved Institutt for journalistikk og ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl Johansen.

I går ble det kjent at Dagens Næringsliv (DN) publiserte en reportasje i lørdagens magasin som i stor grad var rein avskrift fra reportasjer i The New Yorker og New York Times. DN har beklaget at reportasjen hevnet på trykk, og fjernet den fra sine nettsider.

Saken var skrevet av to journalister. Bare den ene av dem, Daniel Butenschøn, har jukset i arbeidet med reportasjen. Den andre journalisten visste ikke om plagieringen.

LES OGSÅ: Han oppdaget DNs plagiat

Ingen rutinesvikt

Sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, skriver i en e-post til Dagsavisen at han først ble kjent med saken etter at det framkom påstander om plagiat på sosiale medier søndag kveld.

– Reporter innrømmet de faktiske forhold da hans nærmeste leder tok kontakt, og han har beklaget og sagt at han er lei seg. Han er også lei seg overfor sin kollega som også har byline på saken og som ikke ante noe om dette, skriver sjefredaktøren.

– Får denne saken konsekvenser for DNs interne rutiner?

– Jeg tror ikke det først og fremst er rutinene som har sviktet, men snarere en enkeltmedarbeider. Han hadde før denne saken kom sagt opp sin stilling i avisen, og vil ikke få flere saker på trykk her, skriver Djuve.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Dukker opp

Til tross for at det er sjeldent at norske redaksjoner avlsøres for å ha plagiert andre medier, dukker det med jevne mellomrom opp saker der medier anklages for juks. I databasen til PFU er det ingen fellelser som bruker ordet plagiat, men en rekke saker som omhandler §4.4, der det blant annet står at «det er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier».

– Det dukker opp slike saker med jevne mellomrom. Særlig i USA har det vært store, omfattende saker som har ført til sterke reaksjoner. Hoder har rullet, sier Bodahl Johansen.

Flere eksempler

I fjor ble det Nordlys-eide nettstedet Buzzit.no klaget inn for PFU for å i stor grad ha kopiert en artikkel fra et utenlandsk nettsted, og ikke ettergått fakta. I det tilfellet mente PFU at Buzzit.no ikke hadde brutt god presseskikk, fordi de linket til det aktuelle nettstedet.

Mellom 2003 og 2011 ble den unge stjernereporteren Johann Hari anklaget for å ha stjålet sitater fra andre journalister i sine intervjuer med kjendiser og politikere. Han fikk til slutt sparken fra den britiske avisen The Independent.

I 2013 viet tegneseriebladet Rocky tre sider til en artikkel om en musikkanmelder i Klassekampen de mente plagierte utenlandske anmeldelser. Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen svarte at enkelte av anmeldelsene manglet tydelige nok siteringer til hvor inspirasjonen til anmeldelsene kom fra.

I helgen ble den kjente mammabloggeren Karianne Gamkinn anklaget for å ha plagiert et blogginnlegg fra en utenlandsk pappablogger. Hun beklaget i går at innleggene lignet vel mye på hverandre. Dagbladet hadde gjengitt innlegget på sine nettsider, men slettet det da anklagene kom.

LES OGSÅ: Klagerekord mot norske medier

Tommelfingerregel

Hver eneste dag siterer medier hverandre på ulike nyheter, og journalister lar seg til stadighet inspirere av andre journalisters arbeider. Bodahl Johansen sier det kan være vrient å avgjøre akkurat når sitering eller inspirasjon er innenfor presseetikken eller utenfor.

– Alle norske og utenlandske aviser leser andre aviser og hører på radio eller ser på TV, og finner egne innfallsvinkler til andres nyheter eller lager lokale vrier på noe som har skjedd andre steder i landet. Det er aldri noen som har funnet det problematisk. Men hvis man skriver av og plagierer er det selvfølgelig uakseptabelt, sier Bodahl Johansen.

– En jurist jeg hadde som foreleser pleide å si at tommelfingerregelen er en tommelfinger. Det betyr i praksis at du ikke kan ta så mye fra en annen artikkel før du bryter med sitatretten og er over på plagiat.

Skal jobbe med kvalitet og troverdighet

Journalist Daniel Butenschøn har sagt opp sin stilling i Dagens Næringsliv fordi han har fått jobb i Tiniusstiftelsen, melder nettstedet Medier 24. I stiftelsen, som er Schibsteds største aksjonær, skal Butenschøn jobbe med digital kvalitet og troverdighet.

– Jeg er på ferie og kjenner ikke alle detaljer i saken, men på prinsipielt og generelt grunnlag mener jeg plagiering av journalistikk er uakseptabelt, skriver direktør i Stiftelsen Tinius, Sindre Østgård, i en SMS til Medier 24.

– Når jeg er tilbake fra ferie vil vi ta et møte, gå grundig gjennom dette, og vurdere eventuelle konsekvenser for prosessen, skriver han videre.