Kultur

Sydenperler for fotturister

Nordmenn elsker å være aktive i ferien, fottur er en av de mest populære aktivitetene. Her er sydendestinasjonene for de vandreglade.

Bilde 1 av 10

Ingenting er som en frisk fjelltur med panoramautsikt til hav og fjell, for så å slange seg på stranden etter et deilig oppfriskingsbad i sjøen. Syden er blitt et sted du ikke bare soler deg og bader, men nå også bestiger fjelltopper og utforsker nye stier.

– Nordmenn elsker å være i bevegelse. Aktivitetstrenden er noe av det vi merker sterkest hos kundene våre, forteller Beatrice Rivera, som er kommunikasjonsrådgiver hos Apollo.

– Det handler ikke lenger bare om hvor vi skal dra, men om hva vi skal gjøre der. Og nordmenn elsker å vandre, forteller hun.

Vil være aktive

Ifølge Virkes ferske reiseundersøkelse, oppgir 15-17 prosent at helse, trening og aktiv livsstil påvirker årets ferievalg, og at et av de viktigste formålene med ferien er å utøve aktiviteter, inkludert fotturer.

– Våre mest populære reisemål for fotturentusiaster er Kroatia, Kreta, Kanariøyene, Kypros og Mallorca, forteller Rivera.

Også andre charteroperatører merker en sterk interesse for aktive føtter på ferie.

To som har vandret litt ekstra mye mange varme steder, er ekteparet Anita og Birger Løvland. Til sammen har de laget mer enn ti vandreguider for Mallorca, Madeira, Azorene og alle Kanariøyene.

– Hvor vi bør dra, spørs litt på hvor langt vi vil reise og når på året. Mallorca er for eksempel en super turøy fra april til oktober, med et utrolig stort nettverk av merkede stier i Tramuntana-fjellene nordvest på øya, sier Anita Løvland.

Paret har ofte hatt den sjarmerende småbyen Porto Sóller som base, og tatt turer derfra.

– Det er vakkert overalt, og det er mange fine tusenmetertopper her. Det er også en merket langdistanserute som går langs hele kysten, der du kan gå fra herberge til herberge, eller finne overnatting i en av de mange landsbyene, sier Anita Løvland.

Helårsvandring

Og når Middelhavet blir trykkende varmt i juli og august, eller om vinteren, er det nydelig å reise til noen av «sydenøyene» som Madeira, Azorene eller Kanariøyene.

– De er fine helårsdestinasjoner. Tenerife har jo alt, med veldig varierte turmuligheter, fra Spanias høyeste fjelltopp og goldt ørkenterreng til frodige kyststier. La Gomera er også en veldig spennende vandreøy, men her må du tåle å gå litt bratt. Den er også mye fredeligere enn Tenerife og Gran Canaria, som har mer trafikk.

På Madeira er det også lagt godt til rette for fotfolket.

– Her kan du følge de gamle vannveiene, levadaene, i tusenvis av kilometer. Ofte går de gjennom mørke tunneler, så husk å ta med lykt! Madeira har også høye fjell som er godt tilrettelagt med trapper og håndlagde stier, tipser hun.

Frodig landskap

På Azorene kan du ofte oppleve alle årstider på én dag, hele året.

– Den fineste perioden her er mellom mai og september. Azorene er utrolig frodig, med vill hortensia som bølger oppover fjellene. Portugals høyeste fjell, Pico, ligger også her. På alle disse stedene kan du jo også drive øyhopping og ta ferje mellom øyene, sier den vandreglade kvinnen, som også har gått mye i Sør-Spania, mellom Marbella, Malaga og Albir.

– Vi har noen planer om å lage en bok fra området der også, men det får bli senere, sier hun.

I sommer er den nemlig nordlandskysten som skal bli begått.

  • Tramuntanafjellene, Mallorca

Tramuntanafjellene reiser seg bratt og vilt langs kysten fra sørvest til nordøst, og er et vandreparadis med hundrevis av kilometer med merkede stier. Flere har utgangspunkt fra de koselige landsbyene Port de Sóller, Valdemossa, Fornalutx og Deja, eller fra klosteret Lluc, der du kan overnatte.

Området rundt Cúber-dammen, rett under Mallorcas høyeste topp Puig Major, 1.445 moh, byr på mange utgangspunkter for turer og ville daler. Kom tidlig om du vil sikre deg parkeringsplass, eller ta drosje opp. Puig Major er militært område og stengt for turgåere, så det er den hundre meter lavere nabotoppen, Puig de Massanella, som er toppturjegernes førstemål, tar cirka 3,5 timer tur/retur fra veien.

  • Kemer, Tyrkia

Vest for storbyen Antalya reiser de majestetiske og kystnære Taurusfjellene seg. Midt ved foten av fjellmassivet ligger Kemer, en liten charterby. Herfra kan du ta dagsturer fra ulike steder rundt i fjellene. Den tøffeste turen leder opp fra Beycik til det 2.365 meter høye Tahtali-fjellet. Turen opp tar rundt 5-6 timer. Vil du jukse litt, kan du ta gondolbanen opp og gå ned igjen. Göynük-kløften, samt området rundt skilpaddestranden Cirali, byr på nydelige vandreomgivelser. Mange turister kommer hit for å gå hele eller deler av vandreleden Den lykiske vei, en mer enn 500 kilometer merket sti rundt kysten av Lykia i det sørlige Tyrkia.

  • Makarska, Kroatia

Langs store deler av den kroatiske kysten reiser det seg høye karstfjell rett opp av havet. Her finner du mange godt merkede og tilrettelagte stier i alle vanskelighetsgrader. To av de beste områdene er den dalmatiske kysten og spesielt rundt Makarska. Her ruver Biovokofjellene over den lille byen, med mange merkede stier, inkludert fjelleden Biokovo Mountan Trail. Sveti Jure, 1.762 meter, er Dalmatias høyeste fjell. Du kan gå den fra Makarska (tøff tur). Det er mulig å kjøre opp og gå ned. Det er mange fine stier i og ved Paklenica nasjonalpark. Kysten byr på fine kystleder, spesielt ute på øyene, og tilrettelagte stier i nasjonalparkene rundt sjøene Krka og Plitvice.

  • Kreta

Sol- og badeøya Kreta byr på gode turer. Øya har tre store fjellkjeder, og det høyeste fjellet er 2.456 moh. Vest-Kreta er mer variert og frodig, og har flest fine strender. Fjellkjeden Lefka-Ori, de hvite fjellene, i vest har mer enn tretti topper som er høyere enn 2.000 meter. Du kan følge godt merkede stier gjennom utallige raviner og daler. En av de mest kjente fotturene er Samariakløften, men den åtte kilometer lange Imbroskløften eller Milikløften utenfor Rethymnon skal være minst like fine – og langt mindre folksomme. Kyststien og vandreruten E4 fra Hora Sfakion på sørvestkysten og vestover til Elafonisi, som tar tre-fire dager, er også anbefalt.

  • Tenerife

Er kanskje den aller mest varierte turøya av alle Kanariøyene. Her finner du alt fra golde ørkenlandskaper til frodige daler og kyststier. Mange tar turen opp 3.718 meter til Pico de Teide, Spanias høyeste fjell, kan bestiges fra flere ulike steder. Du kan haike med kabelbanen opp og rusle ned igjen. Det er flott å vandre blant merkelige steinskulpturformasjoner i Roques de Gracia ved Teides fot, eller i månelandskapet Paisaje Lunar. Det finnes flere fine pilegrimsleder, som Candelaria-veien og fine kyststier i grønt landskap. Den stupbratte kløften Barranco de Masca krever litt klyving, men belønningen er en flott sandstrand.

  • Madeira

Byr på høye fjell kantet med frodige dalsider. Det er populært å følge de gamle vannkanalene, levadaene, langs fjellsidene på kryss og tvers av øya. Det finnes stier som gir selv norske fjellfanter hakeslipp. Det gjelder spesielt turen som går mellom de tre høyeste toppene, inkludert ruvende Pico Ruivo (1862 meter). En stor del av stien er godt tilrettelagt med trapper, gangveier og vaiere, siden deler av ankomsten er særs luftig. Hovedstisystemet er godt merket, og flere stier leder inn til flotte fosser eller kilder – så husk badetøy. Rabaçaldalen er en av de mest populære. Det er også nydelig å rusle gjennom jungelaktige laurbærsskogen Laurissilva. Klimaet er subtropisk, så det blomstrer året rundt, og det blir aldri for varmt eller kaldt. Men husk regntøy.

Andre steder du fint kan kombinere sol, bad og fjellturer er i Malaga/Nerja-området på sørkysten av Spania, Peloponnes i Hellas, Sicilia, Sardinia, Korsika, Korfu og Kypros.

Mer fra Dagsavisen