Kultur

Et lite industrieventyr

I dag tar de ansatte over legemiddelfabrikken de jobber på i Elverum. Alternativet var nedleggelse av en hjørnesteinsbedrift, nesten 200 arbeidsledige og dårligere legemiddelberedskap. Overtakelsen kan bli viktigere enn mange er klar over.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Nycomed-fabrikken på Elverum er det blitt produsert legemidler siden 1974. Først av Norges Apotekerforening, som fikk bygget lokalene, deretter av Nycomed. I 2011 ble Nycomed en del av det japanske selskapet Takeda, men også Takeda Nycomed fortsatte produksjonen av nesespray og andre flytende legemidler. Helt til japanerne for to år siden varslet at de ville flytte produksjonen til Tyskland og Polen. Stort engasjement både lokalt og nasjonalt hjalp ikke, og beslutningen ble gjort endelig i mars 2013. Over 190 ansatte, som hadde sørget for lønnsom og effektiv produksjon gjennom mange år, skulle miste jobben. Ingeniører, farmasøyter, operatører og mange andre yrkesgrupper. Det gikk de ikke med på.

Satset sparepengene
Over halvparten av dem satset av sparepengene sine, dannet Strandmoen Næringsutvikling (SNU) og er nå aksjonærer og medeiere i fabrikken. Daværende administrerende direktør i Takeda Nycomed, Per S. Thoresen, var blant dem som ikke ville gi opp. Han er nå styreleder i SNU og en av flere sentrale drivkrefter. På bakgrunn av deres kompetanse og innsats kan produksjonen av flytende legemidler og næringsmidler fortsette, og i dag overtar de formelt fabrikklokalene under sitt nye navn Curida. Statsminister Erna Solberg kommer for å klippe snoren.

Dette er slutten på et kapittel i norsk industrihistorie, for Nycomed har røtter helt tilbake til 1874. Men det kan også være starten på et nytt. Curida, med administrerende direktør Leif Rune Skymoen i spissen, har fremforhandlet flere avtaler om leieproduksjon av legemidler, næringsmidler og medisinsk-teknisk utstyr, og vil derfor allerede fra i år sysselsette mellom 50 og 60 medarbeidere. Ambisjonen er å vokse. Det som nå skjer på Elverum viser at det er fullt mulig å skaffe – eller i det minste beholde – arbeidsplasser i industrien i Norge. Man må bare se mulighetene. Da de ansatte ved fabrikken hadde fått beskjed om at arbeidsplassen deres skulle forsvinne, til tross for at produksjonen hadde vært lønnsom og effektiv gjennom mange år, gikk sykefraværet ned og produktiviteten ytterligere opp. Det vitner om innsatsvilje og pågangsmot.

Sysselsetting og legemiddelberedskap
Hva betyr det for Norge at fabrikken på Elverum drives videre? Det betyr at vi bevarer kompetanse og arbeidsplasser i Norge, og dermed også skatteinntekter. Det betyr en trygghet for norske pasienter ved at vi sørger for å bevare kompetanse og infrastruktur til å produsere legemidler og vaksiner selv. Snart legges vaksineproduksjonen ved Folkehelseinstituttet ned, og vi i Legemiddelindustrien har tidligere foreslått at deler av produksjonen kan flyttes til Elverum. Vi ønsker ikke å ha det slik at norske selskaper ser seg nødt til å kjøpe produksjonsfasiliteter i Litauen, Tyskland eller Polen. Curida ønsker å tilby produksjonskapasitet til små oppstartsselskaper.

Svært strenge produksjonskrav
Vi investerer 8 milliarder kroner i året i helseforskning, og takket være de gode investeringene har vi et verdensledende miljø innen medisinsk forskning og bioteknologi. Men forskningen har liten nytte dersom den ikke settes ut i livet i form av for eksempel medisiner og medisinsk-teknisk utstyr. De mange lovende, norske biomedisin-selskapene som har vokst frem må ha et sted å teste ut sine innovasjoner. Når nye medisiner etter hvert skal settes i produksjon vil de trenge produksjonskompetanse og tilgang til produksjonslokaler. Reglene for legemiddelproduksjon er langt strengere enn for all annen produksjon, inkludert næringsmidler, og det er derfor ikke «bare å…». Kravene til ventilasjon, sterilt miljø, avfallshåndtering, sikkerhet og kvalitet er så omfattende at det tar år å bygge opp egnede lokaler og kompetanse.

Vi har så få slike produksjonsmiljøer igjen i Norge, at vi må bevare - og styrke - de vi har. Norsk økonomi trenger flere bein å stå på. Dersom vi satser på hele denne kjeden: fra forskning og innovative småselskaper, til småskalaproduksjon og storskalaproduksjon, skaper vi en ny næring som kan sørge for at Norge står trygt på egne bein også i fremtiden.

Curida skriver i disse dager under på flere avtaler om leieproduksjon. De både håper og tror på flere. Fabrikken på Elverum skal være et nasjonalt senter for industrialisering av medisinsk innovasjon og en del av norsk legemiddelberedskap. Det handler om helse og det handler om arbeidsplasser, og det er i grunnen noe å være stolt av!

Karita Bekkemellem
Administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI)

Mer fra: Kultur