Kultur

25 tips til Norgesferien

Ikke få panikk selv om det har vært en litt kald og grå start på sommeren. Det er altfor mange godbiter som venter i flotte Norge.

Bilde 1 av 9

Det gode sommerværet de siste årene har inspirert mange nordmenn til å ta hjemmeferie i år. Tre av fem planlegger å tilbringe hele eller deler av sommerferien i Norge, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort på vegne av DNB.

De siste årene har det dessuten også poppet opp masse herlige spisesteder, mikrobryggerier og spennende aktiviteter som man kan være med på landet rundt – så nå er det ingen grunn til å leve på løvstek og hamburgere, men nyte god og unik lokalmat.

Dessuten er det litt «billigere» å feriere hjemme i år, siden kronekursen er så lav. Så nå er det ingen unnskyldning for rømme landet. Bli bedre kjent med det i stedet!

1. Fly Norge Rundt

Se landet ditt! Hver sommer tilbyr Widerøe en Norge rundt-billett, der du kan fly ubegrenset på hele eller deler av Widerøes rutenett i 14 dager i sommerferien. Er du glad i å sykle, bør du sette kursen mot Brønnøysund, Sandnessjøen, Bodø, Leknes, Røst, Svolvær, Stokmarknes, Tromsø eller Hammerfest, der du kan leie sykkel på flyplassen og sykle rett ut i det nordnorske landskapet. Genialt! Billett for hele landet koster 3990 kr, to soner 3390 kr, og én sone 2790 kr. Litt billigere for barn. Nettside: Widerøe

2. Eventyrøya Senja

Mens turistene står i kø i Lofoten og Vesterålen, får du minst like spektakulære landskaper, men færre folk på Norges nest største øy, Senja. Utforsk den nasjonale turistvegen langs den ville og vakre yttersida med bil eller sykkel. I sommer kan du også teste den nye «gulldassen» på Ersfjordstranda friluftsområde, som også har fått ny sti og bålplass. Få med deg perler som Hamn, Gryllefjord og Husøy, der husene er bardunert. Se også opp for det nesten 18 meter høye Senjatrollet! Gå fantastiske fotturer og fisk middagsmaten selv, mens havørnene sirkler over hodet ditt. Nettside: Destinasjon Senja

3. Festlig i Halden

I år feirer den koselige, og ofte litt oversette, østfoldbyen 350 års jubileum med mange spennende arrangementer. Besøk Fredriksten festning, som er Norges største, og rusle gjennom brusteinsgatene til de koselige arbeiderkvarterene og betrakt de mange husene som er bygd i vakker empirestil. Ta et glass vin på herskapelige Rød Herregård, og nyt hageanlegget i barokk og engelsk landskapsstil. Prøv også en «purke», Haldens søte, flate hvetebrød, eller slapp av med pils og reker på brygga. En tur opp Haldenkanalen, gjennom Nord-Europas høyeste slusetrapp, hører også med. Nettside: Visit Oslofjord - Halden

4. Båttur i Blindleia

Nei da, du må ikke ha egen båt eller sjarmere deg til haik med klutehodeguttene fra Oslo Vest for å oppleve Blindleia, den berømte og stemningsfulle sjøstrekningen mellom Kristiansand og Lillesand. MB Øya seiler i rutefart og byr på sightseeing innom mange små, idylliske havner. Kjempekoselig på en soldag! Turen tar tre timer hver vei, og koster 460 kr t/r for voksne, 390 kr for honnør/student, og 240 kr for barn. Man kan også bare reise én vei. Nettside: Blindleia.no

5. Retro­kupp i Odal

Elsker du bruktskatter? Da bør du legge turen til Ullern gård i Odal, ved E16 like ved Skarnes. Her finner du en av Norges største og kuleste gjenbrukslåver! Det bugner av samlesaker, vintageskatter, stilige møbler, gjenbruksgjenstander og rampete retro. Og i Grisehuscafeen kan du få hjemmelagd, krumkake med is og bær eller rømmevaffel til kaffen. Og gubbekrok med ferske aviser! Åpent i helgene fra 12–17. Nettside: Ulg.no

6. Hakkebakkeskogen

Den store nyheten i Dyreparken i Kristiansand i sommer er den nye attraksjonen Hakkebakkeskogen. Sett deg på toget og reis inn i skogen, der du møter de kjente og kjære skikkelsene fra Thorbjørn Egners fortelling som spiller små teatersnutter fra de mest kjente scenene. Nettside: Dyreparken.no

7. Høyt og lavt landet rundt

Zippelig gøy, altså! Klatrepark-konseptet Høyt & Lavt har etablert seg flere steder landet rundt, og nylig åpnet en ny avdeling i Bø i Telemark. I september åpner det også en ny Høyt & Lavt-park i Bergen. Avdelingen i Skien er en av Norges største klatreparker, og i år er det kommet en ny løype, Trollhalen, som byr på en rundtur i skogen nesten utelukkende via zip-liner. Nytt i år er at du også overnatte under trekronene her, i parkens nye High Camp, i telt som er oppspent mellom trærne! Nettside: Hoytlavt.no

8. Selsomt i Ålesund

Atlanterhavsparken i Ålesund har fått en ny, stor utendørs selbukt, helt nede ved havet. Det fine akvariet byr dessuten på mange artige aktiviteter og lekeområder. Få med deg dykkershowene og foringer av fisker, pingviner og dyr, midt på dagen. Ta akvariebussen fra sentrum ut til parken. Husk badetøy, det er også en fin strand her! For øvrig har den berømte bytrappa opp til byfjellet Aksla blitt trappet opp for ni millioner kroner – og fått en ny, stilig utsiktsplattform, kalt Byrampen. Nettside: Atlanterhavsparken.no

9. Skipperhusnatt i Tvedestrand

Turistforeningens har også flotte perler langs kysten. Nylig åpnet Aust-Agder turistforening for overnatting i en nyrestaurert og flere hundre år gammel skipperhusjuvel på vakre Furøya like utenfor Tvedestrand. Foreløpig tilbys det sju sengeplasser i forpakterboligen, men etter hvert vil det også være mulig å overnatte i hovedhuset. Huset er utgjør en del av Kystled Agder. Nettside: Turistforeningen

10. Kulinarisk togreise

Få en liten smak av orientekspressen hjemme i Norge! Historiske togreiser har startet opp med kulinariske togturer i norske museumstog, der du nyter fantastisk mat og drikke fra Sult, i gamle, ærverdige spise- og salongvogner fra tidlig 1900-tall. Toget vil kjøre langs mange ulike ruter i sommer og høst, både Nordmarka rundt, i Vestfold, Telemark og på Bergensbanen. Priser fra 1975 kr for reise og full matpakke. Nettside: Historisketogreiser.no

11. Munkeøl på Tautra

På den historiske Klosterøya i Trondheimsfjorden kan du utforske ruinene av det gamle cistercienserklosteret fra år 1207. Ved siden av finner du Klostergården – der du både kan spise – og ikke minst drikke litt ekstra godt! Gården har nemlig et eget bryggeri og destilleri og du kan også trygt slukne her. På gårdsutsalget får du kjøpt egenproduserte godbiter og lokale ting fra Trøndelagsregionen. Åpent hver dag fra 11–18. Du kan også besøke nonneklosteret Tautra Mariakloster, som har vært aktivt siden 2006, og som selger såper, kremer og bøker. Nettside: Klostergardentautra.no

12. Pilegrimsturer i Trøndelag

Det bli mer og mer interesse for pilegrimsvandringer, der du ikke bare vandrer, men også opplever historiske plasser og lokal mat underveis. Gudbrandsleden er den lengste i landet, og går fra Oslo til Nidaros. Du bør beregne en drøy måned på den 643 kilometer lange turen – men det er også mulig å gå kortere deler av den. Den aller korteste biten er siste etappe inn mot turens endepunkt, Nidarosdomen. Ta Gråkallbanen til Lian, og gå til Nidarosdomen, noe som tar cirka 2,5 timer. På nettsiden www.pilegrimsleden.no får du gode råd og tips til planlegging.

13. Melgaard i Henningsvær

Henningsvær i Lofoten er langt mer enn tørrfisk og glade klatrere. I sommer kan du oppleve noe av det ypperste innen norsk samtidskunst på Kaviarfabrikken, som presenterer en stor Bjarne Melgaard-utstilling – «Expected/unexpected». Her kan du se 50 malerier, tegninger, akvareller og skulpturer fra mer enn 20 års kunstnerskap. Utstillingen henger ut mars 2016. Ute i været får du med deg gatekunst fra Dolk og Pøbel! Nettside: Kaviarfactory.com

14. Fjellparty i Jotunheimen

Klipp hipsterskjegget og ta fram allværsjakka! Glem Slottsfjellfestivalen og Øya. Nå er det Vinjerock som gjelder! Det blir garantert uforglemmelig å høre artister som Emilie Nicolas, Fay Wildhagen, Highasakite, Honningbarna, Tønes, Øystein Greni og Susanne Sundfør og mange andre norske superartister midt i den flotteste norske fjellheimen, ved Eidsbugården. Fjellfestivalen har de siste årene utviklet seg til å bli Midt-Norges store samlingspunkt og teltparty, med en salig og herlig blanding av musikk, aktiviteter, litteratur, kurs (lær deg ørretfiske!) og foredrag. 16.–19. juli. Nettside: Vinjerock.no

15. Slusecruise & golf i Vrådal

Telemarkskanalen er velkjent for de fleste, men ikke alle har hørt om Europas høyest beliggende sluser, i Vrådal. Her kan du bli med på tur med Veteranbåten M/S Fram, som seiler to til fire ganger i uka fram til oktober (175 for voksne, 85 kr for barn under 12 år). Etterpå kan du ta en runde på den flotte ni hulls-golfbanen som åpnet i 2013, som ligger ute på en egen øy i innsjøen Nisser. Du kan n bo på Quality Straand Hotel & Resort, som drives av femte generasjon og har mange familievennlige aktiviteter, inkludert Skandinavias høyeste klatretårn, og et eget sommerland for barn. Nettside: Vraadal.com

16. Nytt nasjonalparksenter på Tjøme

Den gamle, kjente rullesteinsfasaden er beholdt, men ellers blir det mye nytt å se på vakre Verdens Ende på Tjøme i sommer. 27 juni åpner nemlig et helt nytt nasjonalparksenter og spisested. Det gamle bygget får en stor, sirkelformet paviljong i glass på taket, med 360 panoramautsikt over hele nasjonalparken. I første etasje blir det blant annet informasjons- og utstillingsrom og restaurant. Det kommer også en ny kiosk og servicebygg ved gjestehavnen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

17. Øyekspedisjon i Steigen

Ekspedisjonslederen Børge Ousland åpnet nettopp sitt nordnorske paradis på den lille øya Manshausen i Steigen i Nordland. Her kan du overnatte i moderne hygger med panoramaglass, vandre, dykke, klatre, fiske og kanskje til og med bade på en av de kritthvite korallstrendene, eller i den lille «innsjøen» de har gravd ut på øya. Det restaurerte hovedhuset, «Bødtkerboligen» fra 1800-tallet, er utstyrt med en flott spisesal og et eget polarbibliotek. Nettside: Manshausen.no

18. Fyrferie i Haugesund

Ta turen ut til Norges vestligst beliggende øy, Utsira, som i tillegg er landets minste kommune. Det er også et eldorado for fugletittere, med mer enn 300 ulike fuglearter. Men bare 218 mennesker, én skole med 30 elever og ti lærere – og to fyrtårn. Et av dem kan du bo i. Helt uten mot det frådende havet ligger nemlig Utsira fyr. Her har fyrmesterboligen blitt fjonget opp, og har plass til ti mennesker i sine fem soverom. Det går ferje fra Haugesund daglig, noe som tar en times tid. Nettside: Visit Haugesund

19. Kaffeslabberas på Finnskogen

Langt inni granskauen på Finnskogen går maten rundt på egne bein, og det fores, jaktes, stelles, slaktes, dyrkes, høstes, fiskes, parteres, foredles, tilberedes og fortæres sånn man har gjort det i hundrevis år. Kaffelarsen, alias, er spesielt god på dette. I fjor startet han derfor sitt eget serveringssted, vegg i vegg med Finnskogen mikrobryggeri. Her får du veldig kortreist øl fra bryggeriet, kvalitetskaffe og rause retter med råvarer fra skogen, vannene og gårdene i nabolaget. Åpent fredag og lørdag 18–00. Nettside: Kaffelarsen.com

20. Elbil-sightseeing i Geiranger

Nå kan du se en av Norges fineste fjorder nesten helt lydløst, sporløst og uten en bensindråpe dårlig samvittighet. Geiranger har nemlig skaffet seg Norges største flåte av små, rare elektriske kjøretøy, som turistene kan leie. Bilene har innebygget GPS som viser vei til de viktigste turistattraksjonene – og gjør at de to passasjerene det er plass til ikke trenger å krangle om veien. Nettside: Emob.no

21. GÅ-festival i Aurland

Aurland er som kjent endepunktet for en av Norges mest populære vandreruter – Aurlandsdalen. Men nå kan du både gå på festival – og på tur! 7.–9. august arrangeres nemlig GÅ-festivalen, der (selvsagt) Tomas Espedal kommer, sammen med blant annet Knut Bry og Stein Torleif Bjella, til det koselige og ganske nye overnattingsstedet 29/2 Aurland. Etter å ha vært ute på ekte tur, selvsagt, enten med eller uten unger. Nettside: 292aurland.com

22. Sommerski i sør

Det er rekordmye snø i fjellet i år – og det er ikke mange dagene siden mange av Norges sommerskisentre måtte utsette åpningene – de var fortsatt nedsnødd! Men det betyr også flotte forhold når de verste snøskavlene har tint bort, og ekstra gode grunner til å spenne på seg skibikinien. Du kan blant annet stå på sommerski i Stryn, ved Galdhøpiggen og Folgefonna.

23. Peder Balke på Toten

Den «ukjente» norske kunstneren Peder Balke (1804-1887) ble brått «berømt» over hele Norge, da et verdens aller mest prestisjetunge gallerier, National Gallery på Trafalgar Square i London, arrangerte en stor soloutstilling av verkene hans i fjor høst. Nesten like ukjent for de aller fleste er Peder Balke-senteret ved Mjøsa, der kunstneren malte tolv store veggmalerier, i den nå fredede embedsmannsgarden Billerud. I sommer kan du også oppleve kunstneren Beate Juell her. I senteret er det også en hyggelig kafé og interiørbutikk.

24. Gourmetgård på Tysnesøy

Lidenskapelige matelskere bør kjenne sin besøkelsestid på Haaheim Gaard på Tysnes, 70 minutter fra Bergen. Her finner du nemlig en av Norges fineste, små gourmetrestauranter, i tillegg til det steinovnsfyrte Bakeriet, der stekt, røkt, saltet og speket er stikkordene. Nylig åpnet de også en liten lokalmatbutikk i andre etasje. Du kan også overnatte i herskapelige rom, og nyte den fantastiske rose- og rododendronhagen. Husfar Torstein Hatlevik underholder ofte gjestene. Nettside: Haaheimgaard.no

25. Opera-glamping

Fjordarier, Puccini-yoga, bakekurs med Tea Songs, fluefiskekurs og Ella Fizgerald forenes når Mimi Goes Glamping på Åmot Operagård i Sogn og Fjordane. Den utradisjonelle gårdsperlen samarbeider nemlig i år med Bergen Nasjonale Opera med å kombinere kultur, teltliv, friluftsliv og natur i noen av Norges mest nasjonalromantiske omgivelser. Når du får skikkelig god mat også, er det bare å sette kursen mot denne nye festivalen 21.-23. august.

Mer fra Dagsavisen