Kultur

Hedda-pris til Espen Skjønberg (91)

Nationaltheatret ble den store vinneren da Hedda-statuettene ble delt ut i går. Det vanket pris for samme forestilling både til teatersjefen og norsk teaters grand old man, Espen Skjønberg.

Teatersjef Hanne Tømta ble hedret med Hedda-pris som årets beste regissør for oppsetningen av Tsjekovs «Tre søstre». 91 år gamle Espen Skjønberg fikk Heddapris som beste mannlige medspiller for sin innsats i samme forestilling.

– Hennes grep gjør skuespillet med sitt brede rollegalleri friskt for oss, det er som om vi ser en gammel kjenning for første gang, skriver juryen om Tømtas regi av den russiske klassikeren.

Tømta kjenner da også sine russiske klassikere. Hun er utdannet regissør fra St. Petersburg. Det er første gang en sittende teatersjef er hedret med en Hedda-pris.

Stolt superveteran

Superveteranen Espen Skjønberg har tidligere fått en æres-Hedda. Da det ble kjent at han var nominert og kunne vinne en ny statuett, sa han til NTB:

– Det gjør inntrykk å bli nominert. Jeg er stolt av det. Tsjekov er kanskje den største utfordringen en skuespiller kan få. Han er så mangfoldig og kan tolkes på så forskjellige måter.

Om Skjønbergs tolkning skriver juryen blant annet:

– Han har en intensitet som gir rollen han spiller en ny mening. Det er en evne han har utviklet og foredlet gjennom et langt, svært langt, skuespillerliv.

Prisene ble delt ut på Nationaltheatret, og vertsteatret kunne også hente inn to priser til: Lena Kristin Ellingsen fikk prisen for beste kvinnelige medspiller for sin innsats som Belinda og heksa i «Dido + Aenas» på Nationals biscene Torshovteatret. Alexander Mørk-Eidem fikk Hedda for beste scenetekst for sin kreative bearbeidelse av «Peer Gynt».

– Sjeldent mot

De gjeve prisene for beste mannlige og kvinnelige skuespiller gikk til Marie Blokhus for rollen som Allis i «Fugletribunalet» av Agnes Ravatn på Det Norske Teatret og Torbjørn Eriksen for tittelrollen som Hamlet på Rogaland Teater.

Stavangerteatrets Hamlet-oppsetning i regi av Kjersti Horn ble også kåret til årets forestilling.

Eriksen roses for kompromissløst og for enkelt å formidle en omfattende og komplisert tekst. I oppsetningen på Rogaland Teater ble Shakespeares «Hamlet» satt opp i fullversjon. Det resulterte i en forestilling på fire timer, som fikk strålende kritikker.

Trøndelag Teater kunne hente hjem prisen for beste barne/ungdomsforestilling for «Trollmannen fra Oz», og vant også pris i klassen beste scenografi/kostymedesign, der Bård Lie Thorbjørnsen vant Hedda for «Når vi døde våkner». (NTB)

Mer fra Dagsavisen