Kultur

Fingra av fatet

Noe av det første som skjedde etter at Politiets sikkerhetstjeneste flyttet til Nydalen var at det ble bestemt å rive hovedkvarteret til Prior rett over gata. Tilfeldig?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Konspirasjonssenteret i hodet mitt liker å tro at det er en sammenheng her. Det går ikke an å forene rikets sikkerhet med spredning av antibiotikaresistente bakterier fra nabobygget.

Igjen blir det advart mot at kyllinger kan gå på sikkerheten løs. Vi bør ikke lenger røre kyllingen før den tilberedes, men å spise den skal visstnok fortsatt være greit. Helt omvendt av hva vi ellers har lært om utvortes og innvortes bruk. Samtidig har Forbrukerrådet påvist at 24 av de alminnelige solkremene som mange smører seg inn med inneholder hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer eller kjemikalier i nanoform. Dårlige nyheter nå som sola endelig har vist seg igjen noen dager, men kanskje går det an å spise disse solkremene, så slipper vi også klisset over hele sommerkroppen?

Det utmerkede «Matkontrollen» på TV 2 avslørte i vår at produsenten Nortura har sluttet å selge overskuddsproduksjonen av halal-kylling som vanlig kylling, fordi en høylytt minoritet på internett var skeptiske (for ikke å si hatefulle) til den rituelle velsignelsen av kyllingen. Kyllingen generelt er det ikke like farlig med for gode nordmenn. Samtidig meldte Landbruksdepartementet at industrien har lykkes med å framstille en robot som fjerner kyllingbryst fra beinet uten bruk av menneskehender. Et tilsynelatende stort framskritt, til vi fikk vite at det var kyllingen som er problemet, ikke menneskehendene. De nye advarslene mot å ta på kylling minner om de gamle Flåklypa-annonsene for Slidre Dampysteri, med geitosten som var «uberørt av menneskehender». Den var beintråkket av meieriassistent Emanuel Desperados.

Jeg blar igjennom den siste avisen fra en av butikkjedene, som er viet sunn sommermat. Her er 26 av de annonserte matvarene kjøttprodukter. Bare fire er fisk, fire av frukt og grønnsaker til sammen. Nå er det igjen den tida av året da alle med fast jobb får utbetalt grillpengene, tusenvis av kroner ekstra så vi kan vie de kommende månedene til å svi av mer kjøtt. Når temperaturene igjen kan komme opp i både 10 og 12 grader er det ingenting som å sitte på verandaen og inhalere duften av osende grillkull som sprer seg i nabolaget.

Mange elsker simpelthen lukten av brent kjøtt om kvelden. Et det dårlig vær går det alltids an å kose seg med grilling på TV. Programlederen i «Norges grillmester» er Stig Henrik Hoff, den profilert vaksinemotstanderen. Vi får bare håpe at ikke deltakerne pådrar seg kugalskap eller munn-og- klovsyke, i tillegg til alt det andre grilling fører med seg: polysykliske aromatiske hydrokarboner, stekemutagener og akrylamid. Dette høres kanskje delikat ut, men sunt er det neppe.

Mer om grilling: Les Arne Strands politiske ukeslutt

Mer fra: Kultur