Kultur

Multikunstneren Carl Nesjar er død

Carl Nesjar var blant etterkrigstidas mest betydningsfulle norske kunstnere, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Av Johan Falnes

Carl Nesjar var bare uker fra å fylle 95 år da han døde lørdag. Men han fortsatte å arbeide helt opp til det siste, forteller Harald Bruno Ciarlo, som lørdag ettermiddag opplyste NTB om dødsfallet på vegne av familien.

Selv er Ciarlo far til ett av Nesjars barnebarn og tidligere gift med kunstnerens datter. Han kjente Nesjar i 40 år.

– Han ble en meget gammel mann, men på tross av dårlig hørsel, og på tross av at han var henvist til rullestol de siste årene, har han faktisk fortsatt å arbeide og holde utstillinger, sier han.

Kulturminister Thorhild Widvey beskriver Nesjar som én av etterkrigstidas mest betydningsfulle kunstnere i Norge.

– Nesjar har satt varige spor etter seg, blant annet i Regjeringskvartalet gjennom utsmykkingen av Y-blokka og Høyblokka, sier hun.

LES OGSÅ: Y-blokka forteller noe om Norge

Var mot riving

Nesjar engasjerte seg personlig i debatten om riving av Y-blokka, som han selv utsmykket i samarbeid med den verdensberømte kunstneren Pablo Picasso. Regjeringen ble besluttet i 2014 at Y-blokka skulle rives.

– Han var ikke noen tilhenger av dette, konstaterer Ciarlo.

– Det som han sa, som jeg husker best, var at dette ikke bare er et norsk anliggende. Det er faktisk et verdensarvanliggende. Han så på Picasso som globalt eie, sier han.

I regjeringskvartalet utformet han flere dekorasjoner sammen med Picasso, både på Y-blokka og inne i Høyblokka, som skal stå.

Widvey understreker overfor NTB at også kunstverkene som er integrert i Y-blokka, skal tas vare på for ettertida.

LES OGSÅ: Svanesang for Y-blokka

Multikunstner

Nesjar var selv én av de norske kunstnerne som har vært best kjent internasjonalt, og han har etterlatt seg verker i en rekke land. Her i landet er han blitt framhevet som banebrytende for den abstrakte kunsten.

Ciarlo framhever samtidig Nesjar som en kunstner som behersket mange forskjellige teknikker.

– Jeg har alltid tenkt på ham som en multikunstner, selv før det begrepet ble oppfunnet. Han kunne male, jobbe med metall, med vann og is. Det var en veldig stor grad av lekenhet og nysgjerrighet som gjorde at han kunne utvikle seg på denne måten, sier han.

Nesjar ville ha fylt 95 år den 6. juli. (NTB)

Følg oss på Twitter og Facebook!