– Dette er helt annerledes enn en vanlig skoledag. Det er godt å slippe norsk og matte. Det har vært veldig gøy å få jobbe med Don Martin, og vi får være med på Miniøya, sier fem av elevene som har deltatt i prosjektet.
Sangen kjente de godt fra før.
– Den er barnslig, men samtidig veldig kul. Han prøver jo å være en god far, synes de fem.
LES OGSÅ: Rapper for sin hatt
Betydde mye
Elevene som har tegnet og bygget isbilen til Don Martin kommer fra Læringssenteret på Tveten gård. En møteplass for elever fra ungdomsskolen som får ekstra motivasjon i skolehverdagen.
– Vi vil vise elevene at de har et større handlingsrom enn de er klar over, og at de har mye å bidra på flere områder, sier daglig leder Lene Røisland.
– Jeg var også med på et sånt prosjekt da jeg gikk på skolen. En dag i uka var jeg på Radio Immigranten som lydtekniker. Der fikk jeg gjøre noe annet enn jeg gjorde bakerst i klassen. Som voksen har jeg sett hvor mye dette betydde for meg. Og jeg lager fortsatt radio en gang i uka, forteller Don Martin.
Miniøya samler en rekke av landets mest populære artister, med litt mer barnevennlige show enn vi er vant til å se ellers. Når han opptrer på Miniøya neste lørdag, har Don Martin planer om å utvide konseptet fra videoen.
– Den delen der han stopper bilen og går ut av låten. Jeg vil lage et lite skuespill av det, og gjøre dette til mer enn bare en låt, forteller han.
Følg oss på Twitter og Facebook!
Ordne opp
«Isbilen» kommer fra albumet «En gang romsåsgutt, alltid romsåsgutt», som Don Martin fikk Spellemannprisen for. Der også «Nilsen» var ett av sporene. «Isbilen» var den første låten som ble spilt inn i det nye samarbeidet mellom Martin og Tommy Tee. Han husker ikke om det var uka før eller etter han fikk barn selv.
– Den tida er litt tåkete, synes han.
«Isbilen» og «Nilsen» utvidet Don Martins publikum, den ene nedover i aldersgruppene, den andre oppover.
– Selv om jeg fikk mye oppmerksomhet for «Nilsen», er «Isbilen» den mest originale ideen. Det var søstera til dama mi som sa at når jeg blir pappa, så måtte jeg begynne å ordne opp. Vi spøkte om at jeg kunne ta lappen og kjøre isbilen. Ungene krangler om hvem som har den sterkeste faren, «min far er politi», «min er murer», «min er sterkere enn din». Men her det jeg som kontrollerer isen i området.
LES OGSÅ: Støttet av politiet
Nummer 2
– Jeg fant ut at dette er en måte å skrive om tankene jeg hadde da dama mi var gravid. Om hva som skjer når jeg går fra å være nummer en i livet mitt til i beste fall å være nummer to. Jeg tenkte at låten kom til å appellere til andre foreldre, men da vi slapp den, syntes barna også at den var fet. Fordi den handler om å være barn. Jeg har aldri hatt et så ungt publikum før.
Datteren til Don Martin er nå to og et halvt år. I barnehagen er faren hennes «han som kjører isbilen».
– Da har låten gjort jobben sin, mener Martin som også har gjort skolekonserter i flere av Oslos østlige bydeler i det siste.
Han skal også opptre videre med noe som skal være en overraskelse for skolene som får besøk.
LES OGSÅ: Festivalsommeren starter nå
Funker godt
Don Martin var i mange år en del av Gatas Parlament. I fjor ble han fortalt at han ikke var med i planene for deres nye album. Men solotilværelsen er kanskje ikke å forakte?
– Jeg ferdig med det der, sier Don Martin, som mener han fikk sagt sitt om situasjonen i låten «Berg-og-dalbane», som kom i vår.
– Det funker godt for meg som det er nå. Det er en annen greie. Et band har en identitet man følger. Jeg får gjøre noe som er nærmere meg selv. Det er godt å få suksess med noe som er knyttet til identiteten min.
Don Martin håper å ha klart et nytt album til høsten. Han regner dette som slutten på en trilogi som begynte med «En gang romsåsgutt ...» og fortsatte med «Mann for sin hatt» i fjor:
– Den første handler om å vokse opp. Den andre er et mellomstadium, fram til den neste plata, som er meg nå.
LES OGSÅ: Oslo - Norges festivalhovedstad