Kultur

Ahus ledelse rapporterte i Helse Sør-østs styremøte 30. april

På styremøtet i Helse Sør-Øst 30. april var satt opp Temasak: Akershus universitetssykehus HF. Status for driften og planlagte tiltak. Presentasjon ved styreleder Per Christian Voss og administrerende direktør Øystein Mæland.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

To av Akervennene var tilhørere.

Bakgrunn, saken og betraktninger -

Ahus har vært mye omtalt i media.

Overbelegg og overbelastning, flere tilfelle med feil eller dårlig pasientbehandling, dårlig økonomi og uro og konflikter i styringen av sykehuset har preget bildet av Ahus fra 2011.Høsten 2013 ble det større arbeidskonflikt da adm.dir. Gunnlaugsdottir ville innføre ekstra arbeidshelger for de ansatte. Styret støttet i realiteten arbeidstakerne. Dette førte til at Gunnlaugsdottir trakk seg i oktober 2013.

Fra april 2014 satte HSØ inn ny styreleder, Per Christian Voss, og flere nye styremedlemmer. Ny adm dir, Øystein Mæland, tiltrådte 12. mai 2014.

I MØTET

innledet Voss med styrets oppdrag til Mæland: 1) Skap ro i organisasjonen 2) Skap en robust ledergruppe, 3) Få orden på kvalitet og økonomi.

Mæland (ØM) innledet med at det ikke er så lett for HSØ å finne framgang i utviklingen. Det har vært kontinuerlige oppslag i media om «skandalesykehuset». Nå er lufta gått litt ut av konfliktsituasjonene, og ansatte lengter etter ro.

Det siste året har det foregått store prosesser. Det har vært god medvirkning. En ny permanent ledergruppe er nå på plass. Gruppa skal håndtere store tverrgående utfordringer.I styrevedtak mars 2014 ble en del utfordringer liggende ufordelt. Det har vært viktig å «rigge et budsjett». Nå er budsjettet enstemmig vedtatt i styret.

Det er laget flerårige handlingsplaner med mål- og resultatstyring og effetktmål.

Det tilstrebes å fange opp avvik. De som sliter får hjelp fra stab. Det jobbes med alternative løsninger.

Økonomien er i bedring. Resultatet i 2014 var minus 240 mill. I 2015 er kravet å gå i 0, men pr mars er resultatet minus 30 mill.

Det er gode resultater noen steder. Det jobbes hardt med forbedring. Medisinsk polilinikk har økt aktiviteten. Det arbeides med å få ned ventetiden, som nå i snitt er ned mot 65 dager.

Kirurgien sliter, spesielt med gastro-delen. De sliter også i plastikk-kirurgi, men nå er det i bedring. (Akuttmottaket vet vi fungerer svakt).

Implementering av pakkeforløp for kreft er godt i gang, men det tar for lang tid til ferdig utredning.

Resultatutvikling går i riktig retning.ØM mener det nå er bedre balanse i omdømmet til Ahus.

Belegget er tett. Medisin og deler av kirurgi har belegg på opptil 100 %. Diakonhjemmet tar etter avlastningsavtalen 10 akuttpasienter pr dag. Kongsvinger sykehus tar også noen pasienter.

Det arbeides for å utnytte mulighetene. 15 rom tas nå tilbake som pasientrom.

Opptaksområdet til Ahus kan endres. Hva annet kan vi gjøre? Utbygging?

Medarbeiderundersøkelsen i fjor høst viser at man anser at pasientsikkerheten er bedret, det var også bedring i tilhørighet og arbeidsglede. Legenes misnøye mente ØM delvis skyldtes tregt datasystem.

Så var det spørsmål. Styreleder Oksum i HSØ ledet utspørringen.

-Hvem venter?

-Samhandling med primærhelsetjenesten?

-Opptaksområder?

-Bemanning?

-Overbelegg? Årsaker?

Bemerkning fra ansatterepresentant: Det er mer ro på Ahus, men ikke så godt samarbeid som nødvendig. Er de ansatte med i prosessene?

ØM ønsker tettere dialog med de ansatte.

Oksum: Det har roet seg med kritikk av pasientsikkerhet. HSØ har reetablert styre og ledelse. Det er fortsatt lang vei igjen. Man må få bukt med utfordringene overfor pasientene. HSØ har utfordring med likviditet, og er bekymret for tempoet i Ahus sin forbedring.

Svar fra ØM: Ventelister ryddes. Man har tatt tak i listen for langtidsventende. Det er risiko for at det står folk på listene som ikke skulle vært der.

Kreftforløpene blir tatt hånd om på forsvarlig måte.

Når det gjelder samhandling, nevner ØM bare samarbeid med Akershuskommuner (altså ikke de tre Oslo-bydelene). Det er viktig med bedre løsninger for samhandling. KAD (Kommunal Akutt Døgnenhet)-ordningen i Lillestrøm er for dårlig.

ØM mener de ansatte blir involvert. Medvirkning kan ha ført til at prosesser har stoppet opp (?).

Det arbeides med utvikling av tverrfaglig kompetanse og mer planlagte tiltak.Men det er en lang vei igjen. Belegget er for høyt.

Utvidelsesplaner tar ikke vekk fokus fra å løse problemene her og nå. De vil bruke Ski sykehus.

ØMs overordnete vurdering er at Ahus samarbeider bra med HSØ.

Hva kan HSØ gjøre? Gi balansert både utålmodighet og støtte.

Hvorfor det er stort belegg nå i 2015? Influensa, og befolkningsutviklingen –

Oksum: Organisasjonen må være med deg! Målforståelsen må være gjennomført i organisasjonen.

ØM har økt bemanningen.

Oksum er ikke beroliget. Han føler at ØM ikke har knekt koden. ØM må ha fullt fokus på dagens situasjon, ikke på utvikling og kapasitetsutvidelse. Befolkningsutviklingen må fanges opp. Hvorfor er det ikke bedring på alle områder?

Adm dir Lofthus (HSØ) bemerket her at opptaksområdene og kapasitetsutnyttelsen i hovedstadsområdet er til vurdering.

ØM : Vi vil ikke ha et Campus Ahus. Har et prosjekt med strålebehandling i konseptfase. Mener dette øker motivasjonen for å komme videre, og er mulig og fornuftig i dagens situasjon.

Bemerkning til reduksjon av opptaksområde: Bare befolkningsveksten i Akershus gjør at Ahus vil ha utfordringer i løpet av 10-15 år. Man har lite disponibel plass, nevner Ski sykehus.

Ser ulike scenarier, ikke minst det med redusert opptaksområde.

Vil ikke gå alenegang. Forstår HSØs bekymringer.

Oksum liker ikke det er 30 mill i minus pr mars. Om tiltak ikke gir effekt må det tenkes på nye tiltak.

NOEN BETRAKTNINGER

Styreleder Oksum stiller krav til Ahus og ledelsen, og er ikke fornøyd. HSØ forlanger fokus på drift: pasientsikkerhet og behandling, samarbeid i organisasjonen, effektivisering. Utbygging må Ahus vente med, og altså utnytte plassen de har til minste kott. Ski sykehus er da nesten eneste reserve av noen størrelse?

Direktør Lofthus (HSØ) sier at arbeidet med opptaksområdene nå skal «restartes». Vi mener det har ligget i bero for lenge.

Det ser ut til at økonomien stadig er minst like viktig som pasientsikkerheten.

Det ser ut til å gå i retning av å endre opptaksområdet slik at bydelene Stovner, Grorud og Alna kommer tilbake til Oslo sykehusområde fra Ahus. Det MÅ da finnes midler til å ta i bruk ledige lokaler på Aker, og til å bygge tilstrekkelige nybygg.

Etter vår vurdering er det ingen vei utenom.

Mer fra: Kultur