Kultur

DEN TIENDE LANDEPLAGE

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

DEN TIENDE LANDEPLAGE

«Den niende landeplage, som Gud sendte menneskene, var et tykt mørke. Det lå over Egypten i tre dage. Den tiende landeplage var et mørke som bredte sig over hele Europa og Amerika, og det har varet i 1900 år. Og det kan være nok». Arnulf Øverland vart meldt for blasfemi for dette foredraget som han heldt i «Det Norske Studentersamfund» i 1933, men vart frikjend. Øverland var ateist og ein skarp kritikar av religion og når ein les denne teksten i dag er det påfallande kor lite som har forandra seg på vel 80 år. Samanblandinga av religion og stat eksisterer i beste velgåande, trass i eit meir sekulært samfunn. Det store fleirtalet er framleis medlemer i statskyrkja, eller folkekyrkja som den no heiter, og kvifor er dei det?
«Men selv om voksne mennesker efterhånden opgir å holde fast på den kristelige dogmatik og nøier sig med å røre sammen en slags melkesuppe av en privatreligion, hvor Gud er redusert til et abstrakt og svevende filosofisk «prinsipp», en flytende gele`, som fyller hele universet(Gud er alt)- så hjelper ikke det barnene. De går på skole, og der lærer de bibelhistorie og salmevers og det ødelegger deres forstand»
Sa Øverland, og det er jo innlysande rett, om det er Kristendom, Islam, Jødedom etc. Når barn blir indoktrinera frå dei er små har me eit evigvarande påfyll av nye verdsborgerar som meiner at akkurat deira tru er «vegen,sanninga og livet», og så blir det ein evig runddans med stadig påfyll av meir eller mindre tolerante religiøse verdsborgerar. Akkurat no er det Islam som er i søkeljoset, men alle religionar har denne trongen til å forme menneske i ein bestemt retning.
«La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike tilhører slike som dem. Sannelig, jeg sier dere: den som ikke tar imot Guds rike slik som et lite barn, skal ikke komme inn i det» Markus 10;13-16
Ikkje berre Kristendom, men all religion er den tiende landeplage, mindre plagsom i Noreg enn i enkelte andre land, men me har faktisk ei regjering som skal innføre minst 50 % kristendom i skulen, norske sjukehus er pålagt å omskjere friske barn, og me har ei statsfinansiert kyrkje som har ein lang tradisjon i å diskriminere bl.a. homofile.
«Og i det øyeblikk man opphever statskirken, og kristendommen ikke lenger er noen næringsvei- hvad den faktisk er for tusener av prester og lærere og lærerinner- i det øieblikk vil den få en dødelig knekk»
Dette sa Arnulf Øverland i 1933, snart hundre år etter er situasjonen nesten den same. Det er trist, men kanskje kan den seineste tidas hendinger åpne flere auge for kor farlig religion kan være. All religion er overtru, det finnes ingen gud, alt skjer inne i den enkeltes hode og det er den enkle og logiske sannhet. At mange gjerne vil søke trøyst i ein religion er også logisk, fordi menneske har forskjellige behov.
At staten skal finansiere diskriminering og overtru er ikkje logisk, det er derimot eit mysterium og like uforståelig som det meir berømte påskemysteriet.
«Ved å undersøke ikke bare den kristne, men også andre religioner, vil man hurtig være på det rene med, at der ikke gis noen grenser for, hvad der er mulig å få folk til å tro. Der kan ikke utpønskes noen urimelighet så grov, at folk nekter å tro på den, og intet er lettere enn å få en kamel til å gå gjennem et nåleøie.»

Edvin Loftsgarden
Rauland

Mer fra: Kultur