Kultur

Tilbake til platebutikken

I morgen er det platebutikkenes dag. En støttemarkering til en presset del av varehandelen, men også en egen industri.

Bilde 1 av 2

I platebutikkene Big Dipper og The Garden har de pakket ut plater på harde livet de siste dagene. Begge hadde lange køer utenfor lenge før dørene åpnet for Record Store Day (RDS) i fjor. I morgen tidlig ligger en rekke nye eksklusive utgivelser klare for samlerne, de fleste i begrensede opplag.

Krevende

– I ukene og dagene før Record Store Day blir vi nedringt og mailet av kunder, sier Andreas Leine Jacobsen i Big Dipper. Han understreker at ingen får noe lagt til side på forhånd.

– Man må være i butikken for å være sikker på å få det man vil ha. Dagen krever litt av kundene. Det er tilløp til kaos når vi slipper folk inn. Ikke noe annet skaper den samme euforien blant samlerne. Men RSD er både elsket og hatet. Mange finner mye fint, men det utløser også bitterhet og skuffelse hos dem som ikke får det de hadde ønsket.

Heller ikke Øistein Lorange Meyer hos The Garden tar opp forhåndsbestillinger.

– Om det er noe hellig igjen av denne dagen er det at vi aldri legger av noe for noen. Vi selger ikke mer en ett eksemplar av én plate til hver kunde, og betjeningen får ingenting før etter stengetid. Denne dagen er ikke for folk som vil starte soveromsbedrift på eBay når kvelden kommer, sier han.

Fra Norge

I år kommer også offisielle norske RSD-utgivelser: Singelen «Stand Still» med sammenslutningen Hanne Kolstø, Anne Lise Frøkedal og Atlanter. Typisk for RSD, egentlig spilt inn som en egen session for Wimp på Øya i fjor, men nå tilgjengelig for første gang i fysisk format. Todd Terje kommer med to 10-tommere, med remikser av KC & The Sunshine bands «I Get Lifted» og «I’m Your Boogie Man» – henholdsvis på gul og grønn vinyl. Det skal også finnes en picture disc-utgave av «Take On Me» med a-ha. Langt på vei norsk er også trioen Rundgren/Nikolaisen/Lindstrøm med 12-tommeren «Runddans». Samme dag kommer også Folques første album på vinyl for første gang på 41 år. Denne tilhører kategorien plater som ikke er spesiallaget for RSD, men som slippes samtidig.

Et monster

Dagens høye beskytter er Dave Grohl, ikke ukjent frontmann i Foo Fighters. Han forteller han at han fikk sitt kall bakerst i en mørk støvete butikk, med et album med «20 Original Hits» fra 1975. Som hadde låter med Alice Cooper, War, Average White Band – og «Frankenstein» med Edgar Winter Group, som forandret livet hans. Grohl skriver sentimentalt om hvordan det er å se sine døtre komme hjem fra butikken med sitt eget vinyleksemplar av det første albumet til Roky Erickson, og oppleve at de behandler gamle Beatles-plater med den høytidelige respekten de fortjener.

Selv bidrar Foo Fighters til RSD med en 10-tommers EP med rariteter kalt «Songs From The Laundry Room». Listen videre er tilsynelatende endeløs. Med Paul McCartneys musikk til 70-tallets filmklubbfavoritt «The Family Way» på LP. Stephen Hawking kommer med sin versjon av Monty Pythons «Galaxy Song» på singel. Metallica tilbyr en kassett med sine sju første demoinnspillinger fra 1982, kalt «No Sleep ‘Til Leather». Disse har ikke vært gitt ut før, og kommer først på CD til sommeren.

Begrenset

Hvor mange av disse platene som blir å få i Oslo i morgen gjenstår å se. Big Dipper får ett eller flere eksemplar av de fleste platene de bestiller. Men Jacobsen er redd de ikke kommer til å kunne tilby Mark Kozeleks nyutgivelse av «What’s Next To The Moon», som er begrenset til 650 eksemplar på verdensbasis.

Ikke alle platebutikker er med på feiringen. Hos Tiger i Oslo er de ikke begeistret for profilen:

– Vi er glade i å feire platebutikker, vi finner gjerne fram ballongene i andre sammenhenger, men denne menyen er preget av gammel oppgulp, En helt vanlig dag om våren eller høsten har flere interessante nye utgivelser for våre kunder enn Record Store Day, sier butikksjef Kristian Kallevik.

Big Dipper sier at omsetningen på RSD, og en tilsvarende dag i forbindelse med Black Friday i november, tilsvarer én måneds vanlig drift i butikken.

– RSD gir fine tall for oss også. Men generelt går vinylsalget oppover daglig, sier Meyer i The Garden.

Bortsett fra kassetten til Metallica handler det aller meste av dette om vinylplater. Oppsvinget til det gamle formatet fortsetter, selv om det totalt dreier seg om en liten del av musikkmarkedet. Ferske tall fra bransjeorganisasjonen IFPI viste at vinylsalget steg med 54 prosent på verdensbasis i fjor. Likevel utgjør dette bare to prosent av den samlede musikkomsetningen. I forkant av RDS lanserte likevel det offisielle britiske listekompaniet en ny ukentlig oversikt over de mest solgte vinylplatene

Ny generasjon

For noen vil dette være helt absurd. Det meste kan før eller siden høres gratis på YouTube?

– Vi har gjort en undersøkelse av utvalget i Big Dipper opp mot Wimp, og funnet ut at bare 40 prosent av platene våre er tilgjengelige der. Det overrasket oss. Det er utrolig mye musikk du går glipp av hvis du bare forholder deg til ett format, sier Jacobsen.

Før var det minst en platebutikk i hver stor gate. Nå er det bare en liten håndfull igjen, Siden forrige RSD er Ringstrøms antikvariat i Oslo nedlagt, i mange år en oase for vinylsamlere. Big Dipper stenger sin filial i Trondheim like i forkant av RSD. Uansett format er det noe eget med butikker den man leter, vurderer, velger og får noen gode – eller dårlige – råd fra betjeningen.

– Musikken blir mindre synlig i bybildet når man må inn på internett for å få tak i den, mener Jacobsen. Han tilbakeviser alminnelige oppfatninger om godt voksne fetisjister som sitter i ørelappstol med rødvinsglasset i hånda og spiller vinylplater.

– Kundene våre er hovedsakelig mennesker mellom 25 og 40, forteller Jacobsen. På vei inn til Big Dipper møter vi en ung kvinne med barnevogn på vei ut. Mens betjeningen fortsetter å pakke ut plater til Record Store Day, og egentlig har nok å gjøre med å forbedrede onsdagens nyutgivelse av det første albumet til DumDum Boys.

Geir Rakvaag

Geir Rakvaag

Journalist i Dagsavisen