Kultur

Trier-film til Cannes

Den norske regissøren Joachim Triers film «Louder Than Bombs» er tatt ut til å delta i hovedkonkurransen om Gullpalmen under årets filmfestival i Cannes.

Av Dag Kjørholt

Spillefilmen er den eneste nordiske produksjonen som er invitert til å delta i hovedkonkurransen.

Sist en norsk regissør deltok der var i 1979 da Anja Breien ble tatt ut med sin film «Arven».

– Selv om «Louder than Bombs» startet i Oslo som en papirbunke med ideer Eskil Vogt og jeg satt og grublet over, har vi alltid ønsket å lage en internasjonal film – Cannes er det perfekte sted for denne filmen å møte verden, sier Trier som har arbeidet med prosjektet siden 2009.

I hovedkonkurransen deltar 20 filmer. Den 68. filmfestivalen i Cannes finner sted fra 13. til 24. mai og filmene som skal vises i de viktigste programmene, ble presentert i Paris torsdag.

«Louder than Bombs» får norsk premiere i oktober i år.

Fransk oppmerksomhet

Franskmennene har også tidligere vist at de har sans for Triers filmer.

Da den franske César-prisen ble delt ut i Paris for beste utenlandske film i 2013, var hans film «Oslo, 31. august» som den første norske nominert, men Oscar-favoritten «Argo» vant.

Yngve Sæther, en av filmens produsenter, kunne fortelle til NTB at 160.000 franske kinogjengere hadde sett filmen i forkant av utdelingen. Det er langt flere enn de 65.000 som til da hadde sett den i Norge.

– At Joachim Trier representerer Norge i hovedkonkurransen i Cannes, er en stor anerkjennelse, og understreker at det har skjedd en internasjonalisering av norsk film. Vi sender vår hjerteligste gratulasjoner til Joachim Trier. Dette er vel fortjent! sier direktør Sindre Guldvog i Norsk filminstitutt.

I «Louder than Bombs» møter publikum en familie – en far og to sønner – tre år etter at moren, krigsfotografen Isabelle Reed, døde i det som tilsynelatende var en bilulykke. Faren må fortelle sin yngste sønn hva som egentlig skjedde. Han ber sin eldste sønn komme hjem for å hjelpe, men i stedet vender han seg mot ham.

Kjente navn

«Louder than Bombs» er Triers tredje langfilm. Hans to forutgående filmer – «Reprise» (2006) og «Oslo 31. august» (2011) – har begge deltatt og vunnet priser på en rekke festivaler, blant annet i Toronto og på Sundance.

I sin siste produksjon fortsetter Trier sitt samarbeid med manusforfatter og regissør Eskil Vogt, som har vært hans faste medforfatter siden 2002.

Filmen er en samproduksjon med Frankrike og Danmark, og er innspilt i New York med Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg og Devin Druid i hovedrollene.

– Joachim Trier er en ekstremt dyktig regissør. Han er kompromissløs og en av de beste regissørene jeg har jobbet med. Dere bør være stolt av å ha en så stor regissør i Norge, sier Huppert i et intervju med filmbladet Cinema.

Jesse Eisenberg, som spiller Lex Luthor i den kommende «Batman vs. Superman: Dawn of Justice», skal ha bedt seg fri fra opptakene av regissøren Zack Snyders nye storfilm for å få anledning til å spille i Triers produksjon. (NTB)