Kultur

Ekstrem vold mot dyr greit - bare ikke i Norge?

Land etter land forbyr slakting av dyr uten bedøvelse. Likevel tillater regjeringen økt import til reduserte tollsatser av kjøtt fra dyr som har blitt utsatt for dette.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En ung stut er ferdig med en slitsom transport, og venter spent på mat og vann. Varsomt beveger han seg litt beskjedent ut av bilen. Bløt mule smatter forsiktig og store brune øyne glipper mot dagslyset. Pelsen er tykk, myk og bittelitt bustete, røper at han er ung, men sterk. Han har ikke opplevd ekstrem vold før, men opplevd at «mennesker gjør at jeg får mat». Han skyves inn i en fremmed bygning. Alt er nytt. Alle lydene og alt han ser gjør at han skjelver litt og er litt redd, men han dyttes inn i en boks, lukten av blod i lufta er overveldende, men naivt prøver han eneste utvei og stikker hodet frem i luken – håper det kan bety mat, som det gjorde hjemme på gården. Han smaker litt på noe foran han, blodsmaken og lukten gjør han reddere.

En mann dukker opp på venstre side. Er det mat? Nei, en stor kniv blinker i øynene hans og mannen skjærer gjennom huden, over strupen, sener og pulsåre. Øynene til ungstuten vrenges i smerte, han rykker, puster panisk og neseborene vibrerer, men det hjelper ikke mot de ubegripelige smertene og blodet som renner. I desperasjon forsøker han å slikke det bort. Tunga rekker ikke ned. Han er fastlåst av kjettinger og jernstenger, som til slutt løftes, og hodet til stutegutten vrenges med en sterk kraft bakover. Han rauter, skriker i smerte og blodet spruter. Han kan ikke legge seg ned, men den store kroppen svikter og han dras bakover av et tau i benet og henges opp etter taket i ett bein – uten at noen sjekker om han er død.

Historien til lille stutegutten og mange andre skjebner er filmet i mange europeiske slakterier og publisert på YouTube, og er eksempler på halal- og kosherslakt uten bedøvelse.

Denne ekstreme volden har Frp nå forherliget ved å godkjenne økte kvoter, med redusert toll, av kjøtt fra stuten i historien og alle de andre dyrene som lider denne skjebnen. Å slakte uten bedøvelse er forbudt i Norge, siden 1929, og nå også forbudt i Sverige og Danmark. Islamsk råd har godkjent bedøvelse. Ingen religionen har påbud om å spise kjøtt. Det finnes mange trosbaserte handlinger rundt omkring i verden som vi ikke kan tillate i Norge bare fordi det forvares eller praktiseres ut i fra tro, f. eks. praksisen enkelte stammer i Sør-Amerika har med å begrave funksjonshemmede barn levende i frykt for onde ånder.

Vold mot mennesker og dyr må bekjempes. I Norge har vi en dyrevelferdslov, basert på etikk, kunnskap og verdier. Alle importerte varer bør tilfredsstille norsk lov om dyrevelferd. Den skal ikke settes til side for en liten gruppe som ønsker at ubegripelige voldshandlinger mot dyr skal utføres i religionens navn. Vi får håpe Sylvi Listhaug stopper denne importen umiddelbart.

Anne Hilde Røsvik

Leder av Asker MDG

Dyrevernpolitiskgruppe, Oslo og Akershus, Miljøpartiet De Grønne

Kontaktinformasjon:
E-post: anne.hilde.rosvik@gmail.com eller asker@mdg.no
Tlf.: +47 915 49 235/66902680
Adr. Torpstubben 64a
1389 HEGGEDAL, Asker

Mer fra: Kultur