Kultur

Trekker seg fra Vega Scene

Oslo Dokumentarkino trekker seg fra samarbeidet om å realisere Vega Scene, huset for debatt, film og teater, i Oslo.

Vega Scene er navnet på et debatt-, teater- og filmhus som en gruppe ildsjeler har forsøkt å realisere i et par år. Planen, som Dagsavisen har fulgt gjennom flere artikler, er å ta i bruk Sirkus-tomta i Hausmanns gate, som nå ligger ute for salg.

Les også: Klare med ny kino- og teaterscene

Samarbeid

Gruppen bak Vega Scene representerer aktører innen distribusjon (Arthaus), festivaldrift (Film fra Sør), dokumentar og debattorganisering (Oslo Dokumentarkino) og teaterproduksjon (Kompani Camping). Men nå trekker Oslo Dokumentarkino seg fra samarbeidet.

– Dette er en så stor prosess som krever et godt og tett samarbeid. Har man ikke det, så er det vanskelig. Dette er ikke en kritikk av noen, men jeg innser at for å få til noe sånt som dette så må man være veldig samstemte og ha et sterkt team. Jeg tror de vil klare seg bedre i den konstellasjonen de blir nå, sier Ketil Magnussen fra Oslo Dokumentarkino.

Støtte fra byråd

Det var kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V) som foreslo at aktørene kunne samarbeide, etter flere initiativ om å få etablere et uavhengig visningssted for blant annet film. Byråden har også bevilget flere av gruppene driftsstøtte, og prosjektet har fått innovasjonsmidler fra kommunen.

Ketil Magnussen fra Oslo Dokumentarkino skriver i et brev til Bjercke, som Dagsavisen har fått tilgang til, at han håper prosjektet fortsatt blir realisert uten ham. Overfor Dagsavisen forteller Magnussen at han vil fortsette å lete etter nye muligheter for å opprette en ren dokumentarkino.

– Jeg tror det er nødvendig å ha et sted som har fokus på kun dokumentar, ikke fiksjon. Man får en annen forventning når man går for å se en dokumentar, og nå står jeg fritt til å tenke at dette ikke skal blandes med andre uttrykk, men spisses, sier Magnussen.