Kultur

Massemord eller flyulykke?

Mysteriet med flyulykken i Frankrike med Germanwings ser ut til å ha en like enkel som skremmende løsning:

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Annenflygeren begikk selvmord og tok 149 mennesker med seg.

Man kan undre seg over at dette i det hele tatt kan skje. Men det har skjedd flere ganger før. 31. oktober 1999 styrtet EgyptAir Flight 990 i Atlanterhavet kort etter avgang fra JFK og alle 217 om bord omkom. Da kapteinen gikk på toalettet en halv time etter avgang, begynte annenflygeren å utbryte «jeg stoler på Gud», og flyet begynte en bratt nedstigning. Kapteinen kom tilbake til cockpiten men kunne ikke hindre flyet i å fortsette nedover til det traff havflaten, mens annenflygeren gjentatte ganger utbrøt «jeg stoler på Gud».

Det nyeste tilfellet som er listet opp i Aviation Safety Network skjedde 29. november 2013, da en nesten ny Embraer ERJ 190 fra Linhas Aéreas de Moçambique – LAM styrtet i Namibia på vei fra Maputo til Luanda. Her var det annenflygeren som gikk å toalettet, og ble stående og banke på cockpit-døra mens kapteinen forandret autopilotens flyhøyde fra 38 000 fot til 600 fot. Rykter på nettet hadde det til at kapteinens sønn hadde dødd et år i forveien, og at kapteinen hadde ekteskapelige problemer.

Nå kan det se ut til at Aviation Safety Network kan føye en ny ulykke til sin liste.

Mer fra: Kultur