Kultur

De på toppen av systemet står for fedmeepidemien

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Over halvparten av alle nordmenn er overvektige, viser en rapport fra i fjor. Men hva gjør myndighetene med det? Helsedirektoratets anbefalinger fremstår som en delvis støtte til gigantprodusentene av mat, fremfor lokale og organiske løsninger.

Hvis helsedirektoratets kostråd er et indirekte resultat av regjeringen og helseministerens satsningsområder, kan en undre seg over hvordan følgende anbefalinger er inkludert som råd til folket:

Du kan bruke friske, hermetiske, frosne, og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Mulighetene er mange. Halvparten av «fem om dagen» bør være grønnsaker.

Hermetiske? Direkte farlig for immunforsvaret.

Se etter Nøkkelhullet når du handler. Det gjør det enklere å sette sammen et sunt, variert og godt kosthold.

Har nøkkelhullmerkingen noe for seg? Ikke hvis vi skal sette vår lit til en leges teori. «Vi fraråder mange av disse produktene som inneholder mindre fett, salt og sukker og mer fiber enn sammenlignbare produkter. Mindre fett betyr stort sett mer karbohydrater, noe vi ikke kan stille oss bak, som nøkkelhulls­merket pizza Grandiosa. Unngå industrielt bearbeidet mat. Lag heller mat fra bunnen av med gode og naturlige råvarer!»

Indremedisiner Erik Hexeberg mener at myndighetenes nasjonale kostråd legger altfor stor vekt på karbohydrater og er sykdomsfremkallende. Jeg skal nødvendigvis ikke være helt enig i det. For all ansvar kan ikke hvile på myndighetene, en del beror på ansvar for egne handlinger. Mitt spørsmål er heller hva myndighetene gjør for at vi får friheten til å velge sunnere? Og da tenker jeg ikke på nøkkelhullmerket prosessert mat.

Det bringer oss egentlig til kjernen av hva dette innlegget handler om. For helseministeren eller hans underlagte departement eller direktorat har ikke varslet en økt satsning av lokale organiske matløsninger. Hva gjør vi her til lands for å unngå den massivt flaue overproduksjonen (undersøkelse avslører nordmenns matkastevaner)av prosessert og bearbeidet mat? Det er jo den største grunnen til at vi nå som en nasjon går i samme felle som USA har vært i flere tiår. Utstrakt bruk av maissirup i USAs matvareindustri er en driver til diabetes og overvekt. Nå er sukkertypen på vei til Europa, og forskere slår alarm. Jeg er spent på å se hvordan myndighetene kommer til å stille seg til dette.

Allerede i dag har vi i stor grad ekstremt farlige kjemikaler i vår mat, selv i de matvarene som vi anser som naturlige. Poenget mitt er at ved å spise organisk og unngå bearbeidet mat, vil vi for eksempel unngå MSG (natriumglutamat). MSG er et signalstoff i hjernen, og enkelte dyreforsøk har vist at den virker inn på den delen av hjernen som styrer kaloribehov og sultfølelse. Dyr som har fått MSG har spist mer og lagt på seg. Den samme effekten er ikke påvist hos mennesker, og helsetilsynet advarer da heller ikke mot bruk av natriumglutamat. For noe idioti. Mattilsynet fremstår heller ikke som de mest skarpeste når de ikke makter å identifisere kreftfremkallende stoffer i vårt kosthold, stikk i strid med hva forskning av FN viser.

Det kreves egentlig bare ren logikk å forstå at vår nylige overvekt bør ha en sammenheng med vårt eget matkonsum å gjøre. Jeg vil faktisk gå til den grad å si at de største helseproblemene her til lands bunner i våre matvaner. At vi i dag har overlatt våre matvaner til et fåtall private aktører som er motivert av ren økonomisk gevinst, tilsier at næringsinnhold kommer i annen rekke etter kostnadseffektivisering. Problemet i dag er ikke at de store gigantkjedene og deres gigantleverandører eksisterer, problemet er at lokale og organiske løsninger ikke er satsningsområde fra myndighetenes side, og derfor heller ikke et tilbud for forbrukeren. Det minner om amerikansk lobbypolitikk som er tatt rett ut ifra «House of Cards» når norsk lokal- og rikspolitikk ikke klarer å utfordre de etablerte aktørene.

De siste tiårene har vi mistet det organiske og det økologiske. Istedenfor har vi fått sprøytet, hermetisk, kjemisk og antibiotisk mat. Vi er forgiftet fordi bekvem, lett tilberedelig og næringsfattig mat ikke lenger er bare et alternativ, men nærmest påtvunget oss gjennom begrensede aktører på markedet. Staten mister troverdighet når leger sår tvil om deres kostråd. Det minste staten kan gjøre er å gi makten til folket. Sørge for at folk kan spise sunnere og i større grad rett fra jorda. Bøndene selv etterlyser også mulighetene til å tilby lokal mat i større grad. Når skal de som tilbyr ren mat få driftsfordeler? For det er jo folkehelsen som står på spill, da må vel staten våge å ofre litt skattepenger … Når skal matkunnskap bli et satsningsområde for skolene? Hvordan skal vi kunne opplyse til fremtidige generasjoner når maten i butikkhyllene har innholdsbeskrivelser i kodeord? Når skal myndighetene ta tak i alt dette?

Twitter: @UmarA5

Mer fra: Kultur