Kultur

Olje-lobbyen i Senterpartiet

Ola Borten Moe snakker som en som ser Norge fra utlandet når han sier det er merkelig å følge debatten i Norge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Senterpartiets nestleder, tidligere oljeminister Ola Borten Moe, gikk i Dagsavisen i går hardt ut mot det han oppfatter som oljepessimisme og debatten om slutten på oljeeventyret i Norge. Selv spår han oljefest i flere tiår. Sp-mannen snakker som en som ser Norge fra utlandet når han sier det er merkelig å følge debatten i Norge. Han får følelsen av at oljeladeren er over.

Nå er det ingen som noen gang har hevdet at oljealderen er slutt. Derimot er det mange som har påpekt at toppen er nådd. Norsk økonomi må omstille seg til å bli mindre oljeavhengig når prisene faller og virksomheten avtar. Sentralbanksjef Øystein Olsen og statsminister Erna Solberg er blant dem som har påpekt det. De må passe på at omstillingen til mindre oljeavhengighet skjer til det beste for land og folk.

Hensynet til en bærekraftig utvikling her hjemme og i resten av verden forutsetter at landene går over til fornybar energi. Skal utslippskuttene i Norge bli reelle, må olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel dempes betydelig i årene som kommer.

Det forsto aldri Ola Borten Moe da han var oljeminister i den rødgrønne regjeringen. Han har fortsatt ikke forstått det. Derfor er det ikke plass til Ola Borten Moe i en eventuell regjering med Ap etter stortingsvalget. Siste gang miljø- og klimaspørsmålet sto sentralt i valgkampen var ved valget i 1989. Valget i 2017 ligger an til å bli et nytt klimavalg. Skal Jonas Gahr Støre og Ap vinne valget, må partiet ha en god og troverdig klimapolitikk.

Oljepolitikken må legges om. Svært mye av ressursene må bli liggende på bunn, slik Støre tidligere har snakket om. Dette er ikke Ola Borten Moe enig i. Dersom vi lar norsk olje og gass ligge, er alternativet kull, påstår han. Det er ikke riktig. Alternativet er fornybar energi.

Mer fra: Kultur