Kultur

Skandinavisk familiepåske

Klar for å tyvstarte familiemoroa?

I påskeferien åpner blant annet Tivoli og Bakken i København, samt Legoland i Billund, der du i år kan beskue verdens største legomodell, Luke Skywalkers X-wing Starfighter, som er bygd av mer enn fem millioner legoklosser.

– Jeg anbefaler også en tur til det nye Moesgaard Museum i Århus, en fantastisk opplevelse for hele familien. I påsken åpner den unike utstillingen «Kejser Qin og Terrakottahæren» her, sier Julie Ryland, som er presseansvarlig for Visit Denmark

Havner i Nyhavn

Nordmenn er også glade i København. I påskemåneden april i fjor ble det registrert 50.312 norske overnattinger i hovedstadsregionen, nesten 3.000 flere enn året før, da påsken var i mars.

– Vi har hatt en stødig økning fra Norge i påsken, spesielt når den kommer litt sent. Det betyr jo gode muligheter for en utepils i vårsola i Nyhavn. Og kanskje en tur på det nye matmarkedet i den trendy Kødbyen på Vesterbro, som åpner på påskeaften, tipser Ryland.

Påskefrokost – altså påskelunsj – er dessuten stort i Danmark. Da er det gjerne sild, egg, lam, kanin og tradisjonelle smørbrød på bordet. For eksempel kan du gå for et sildebord på Nyhavns Færgekro eller tradisjonskost på Cap Horn i Nyhavn.

Ny storattraksjon på Liseberg

I Sverige må man smøre seg litt mer med tålmodighet for å kjenne magesuget igjen – Liseberg åpner nemlig ikke før 25. april. Men da åpnes til gjengjeld en stor ny attraksjon, for de aller tøffeste. Mechanica har «tatt alle de beste tingene fra de verste attraksjonene» og smeltet dem sammen i ett. Du heises opp i et himmelhøyt tårn, der du flyr rundt i en diger pendelbevegelse, mens du sitter på seter som snurrer fritt trill rundt i begge retninger. Svimmel allerede?

Dyrebar påske

Men har du lyst på en göteborgtur med familien likevel, er det åpent på det flotte vitenskapsmuseet Universeum med en stor regnskog og akvarium, og Alfons Åbergs kulturhus. Paddanbåtarna starter sesongen 3. april.

Skal du på harryhandel, er det heller ikke langt ned til den flotte dyreparken Nordens Ark like ved Smögen, 20 mil sør for Oslo. Her er det et rikholdig påskeprogram med mange aktiviteter for hele familien. Herfra er det heller ikke langt ut til akvariet Haves hus i Lysekil.

Mer fra: Kultur