Kultur

Ytringsenerett

Har Aftenposten fått enerett på den viktigste unge prisen i norsk litteratur?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Du trodde vel aldri at litteraturen er fri? Søndag deles Tarjei Vesaas’ debutantpris ut. Vil du vite hvem som får prisen? Når Dagsavisens journalist spør utdeler, er beskjeden at det får du lese i Aftenposten. Hvem de nominerte er? Det fikk også Aftenposten svare på. Har avisen fått enerett på den viktigste unge prisen i norsk litteratur?

Selvsagt er det litt smålig å klage over at en større avis enn Dagsavisen gis eksklusivitet på en god nyhet for alle på kulturfeltet. Men vi ville ikke klagd hadde det ikke vært for at nettopp slike avtaler er med på å undergrave den frie og kritiske journalistikken ved at premissleverandørene ønsker å kontrollere hvordan nyhetene deres presenteres offentligheten. I dag er det snarere regelen enn unntaket at medier med størst muskler krever eller tilbys enerett på saker, og i kultursfæren er forlagsbransjen blant verstingene. Det pikante med Vesaas’ debutantpris er at det denne gangen ikke er et forlag, men forfatterne selv ved Den norske Forfatterforening som knebler det frie ord ved å nekte andre medier innsyn, først til hvem de nominerte er, så til vinneren. Siden det er andre år på rad at Aftenposten får Tarjei Vesaas-prisen eksklusivt, har de muligens åremålskontrakt med Forfatterforeningen.

Aftenposten ville sikkert droppet den bebudede artikkelen søndag om Dagsavisen fikk vite navnet på vinneren. Men vi frikjenner Aftenposten. Er det noe gamle tanter har til felles med skorpioner, er det at begge handler ut fra instinkt. Det ligger i deres natur. Vi trodde i vårt enfold annet om Forfatterforeningen, som organiserer norske forfattere enten de selger bøker eller ikke. Foreningen forvalter også Tarjei Vesaas’ debutantpris, som ble innstiftet som debutantlegat av Vesaas da han vant Nordisk råds litteraturpris. Halldis Moren Vesaas skrev om legatet til unge forfattere i erindringsverket «Båten om dagen»: «Dette at dei som fekk legatet skulle vere unge, grunngav (Tarjei) med at han mintest frå si eiga første skrivetid kor mykje ei oppmuntring kunne ha å seie for ein debuterande ung forfattar».

I dag er ikke prisen bare en oppmuntring. Den skal åpenbart også gi unge og (antatt) uskyldige vinnere en innføring i bransjekynisme. I skyggen av den moderne bokbransjen noterer vi at Forfatterforeningen – av alle – går i bresjen for å støtte dens kneblende krav til eksklusivitet. Nevnte jeg forresten at Forfatterforeningen deler ut debutantprisen samtidig som de også deler ut sin store ytringsfrihetspris for 2014? Til den vietnamesiske poeten og journalisten Nguyen Xuan Nghia? Tro hva han ville sagt om at årets viktigste unge norske stemme fra søndag vil hete enten Maria Kjos Fonn, Anne Helene Guddal eller Amalie Kasin Lerstang – kun med enerett for Aftenposten.

Mer fra: Kultur