Kultur

Europas hippeste bydeler

Ute etter nye kule klær som ingen andre har, organisk raw food, de beste barene og fet gatekunst? Sett kursen mot bydelene som buzzer.

1 av 6

Trives du best med skjeggete, bebrillede karer i rutete flanellsskjorter rundt deg, trenger du ikke å reise langt ut i skogen. De sitter bak hver sin mac eller en håndverksøl i et av Europas hippe byhjørner, mens de utvikler kreative prosjekter på startup-fabrikken sin. På tallerkenen har de økologisk rugbrød og bærekraftig ceviche. De må jo fortsatt kunne komme inn i de ultratynne designerjeansene sine, må vite!

Designpønk

I noen av de hippe bydelene er de raw food-tyggende i solid flertall nå. I andre bydeler kan du fortsatt også påtreffe dem som flyttet hit først – de svartkledde rockerne og anarkistene, drømmen under armen-mammaene og gatekunstnerne. Og fremdeles høre pønkrocken strømme ut av et lugubert undergrunnslokale, etter at designkollektivet i nabolokalet har stengt for dagen. Noen steder er det til og med mulig fortsatt å få kjøpt en kebab, ikke bare taco (ekte mexicansk, altså).

Gå på skattejakt

Du kan være sikker på å få shoppet veldig mye rart, fint og morsomt i disse bydelene – fra vinagtedresser og gjenbrukte plastflaskelamper, til økologiske kjøttboller av hare, og designersykler.

Og ja, det buzzer her. Så det å studere – og å bli studert, er en del av moroa, om du finner en plass i en av de populære bakgårdshagene. Derfor elsker vi å være flue på veggen her.

Hippest av alt

Her er noen av de hippeste bydelene i verden for tida, ifølge ledende aviser, magasiner og nettsteder, inkludert Vouge, Thrillit. El Pais og Business Insider. Selv om de hippeste hippe for lengst har flyttet videre.

1. Noord, Amsterdam

De gamle industribygningene i den nordlige delen av Amsterdam, er nå blitt omgjort til fabrikker for innovativ kunst, design, mat og nye ideer, som Modestraat og NDSM Wharf. Mellom dem finner du rullebrettparker, pop up-restauranter, barnefamilier og musikkfestivaler. Gentrifiseringen er så godt i gang at trendmerkevarer som Red Bull og MTV, og en rekke fancy restauranter, barer og hoteller har flyttet hit allerede. Noord ligger en 15 minutters gratis ferjetur unna baksiden av Centraal station. Ta også turen innom det øyenfallende filmuseet EYE og den nye mathallen Foodmarkt. Få gjerne med deg månedlige megaloppemarkedet i IJ Hallen, som skal være Europas største.

2. Vesterbro, København

Vel, det kan fortsatt hende du må forklare seksåringen et par-tre ting når du går opp Istedgade, men fokuserer du på blomsterbutikkene og kafeene, ser de kanskje ikke dildoene i pornosjappene som er igjen. For litt etter litt har de sleezy butikklokalene blitt overtatt av helt andre attraksjoner, i den fortsatt litt rufsete bydelen på vestsiden av sentralbanestasjonen. Rosinen i (den hjemmelagde) hipsterpølsa er Kødbyen. Her finner du byens beste (økologiske) pizza på MioBio, gallerier, artige butikker og heftige nattklubber i de gamle slakterhallene. Og du får fortsatt kjøpt rått kjøtt. I fjor åpnet dessuten Danmarks første virtuelle lydmuseum her. I Vesterbro ligger også den minste kaffebaren og hotellet i byen. Og gourmetstoppene ligger tett i tett nedover hele Værnedamsvej. Siden hipstere elsker den kule bysykkelen sin så høyt at de ikke kan gå 100 meter uten den, er de dessuten i hipsterhimmelen her i sykkelbyen Køben.

3. Beyoglu, Istanbul

I flere hundre år har Beyoglu vært det kosmopolitiske hjertet av Istanbul, på Det gylne horn på den europeiske siden, like nord for det historiske senteret. Tradisjonelt er det her de ikkemuslimske vesteuropeerne har bosatt deg. Hovednerven er den livlige shoppinggaten Istiklal Caddesi, som er kantet med parisiske arkader. Selv om starbucksifikasjonen nå har overtatt deler av gaten, krasjer øst og vest fortsatt på en særdeles interessant måte i bakgatene. Her finner du tøffe butikker, gallerier, hippe barer, tradisjonelle meyhane-tavernaer og lounger med utsikt over Bosporos-stredet. Spis hjemmelagd bulgurretter på Otto eller tyrkisk gourmetmat på Mikla, før du drikker kvelden inn på Refik og får med deg en konsert på legendariske Babylon.

4. Södermalm, Stockholm

Mer klassisk hipster enn Sofo, «South of Folkungagatan», i Stockholm, blir det neppe. Snille, ordentlige, flinke, organiske, kreative og edgy er de, alle sammen. Gå på snoketur i de mange små, artige butikkene som har spesialisert seg på alt fra klassisk svensk mote i verdensklasse til små kollektiver som strikker iPhone-beskyttelse og selger økologiske gummistøvler. Den søteste butikken av dem alle er 40-tallsperlen Pärlans Konfektyr, som selger fløtekarameller lagd av pene piker med tidsriktig sveis. Heng rundt Nytorget på en solskinnsdag, spis lunsj og shopp økovarer på Urban Deli, og drikk natten inn på funky Pet Sound Bar. Synes du at Sofo er blitt for glatt, kan du bare gå videre vestover, mot til de fortsatt mer rufsete gatene i Hornstrull.

5. Shoreditch, London

Jo da, Shoreditch er egentlig offisielt allerede ditcha som det hippeste av det hippe, som har flyttet enda lenger øst. Dalston var det nye Shoreditch, og nå er Hackney det nye Dalton. Eller var det Clapton. Eller Peckham? Men selv om michelinrestaurantene har inntatt nabolaget, finnes det fortsatt skakke barer og små, uavhengige butikker, oversprayet med graffiti. For bydelen er et levende galleri. Mange av verdens mest innflytelsesrike gatekunstnere startet her, inkludert superstjernen Banksy. Og superstarkunstneren Damine Hirst. Utforsk pop up-butikkene og-kontorene som er laget av gamle konteinere, som Boxpark og Village Underground, med sine malte, oppsiktsvekkende undergrunnsvogner. Etterpå slapper du av med en kaffe eller cocktail på The Book Club og fortsetter natten på eksentriske Loungelover.

6. Malasaña, Madrid

Ikke alle vet at Spania har en av de heftigste motstrømskulturene i Europa. Og hjertet av den finner du i Malasaña, nord for Gran Via, som har holdt det gående helt fra 70-tallet. Og selv om det fortsatt går mye i svart, har også flanellsskjortene og langskjeggene (også kalt modernos på spansk) seget inn i de smale, renoverte gatene, spesielt i Calle Valverde, Calle Pez, Corredera Alta, Espíritu Santo og La Palma, og åpnet kule kafeer, barer, bokbutikker, designkollektiver og vintagesjapper. Sjekk også ut det kule området Triball. Drikk håndverksøl på Fábrica Maravillas og sug inn kitschy 1970-tallsstemning på Tupperware. Eller bare følg los gatos – Madrids natteranglere – og la movida. I denne byen er det ingen som sover bort sommernatten (eller andre netter). Sjekk også ut den nyhippe, stilige bydelen Salesas.

7. Kreuzberg, Berlin

Motkulturens krybbe Kreuzberg er fortsatt befriende alternativ og veldig «berlinsk», selv om stiligere sjapper og barer for lengst også har inntatt i nabolaget. Gå på second hand-, CD- og gatekunstjakt blant hippier, anarkister, pønkere og tyrkere, og spis laaange frokostlunsjer i Iggy Pops og David Bowies gamle nabolag. Hipstere som føler for å leve litt mer farlig, kan sette kursen mot den legendariske SO36 punk club. Dersom skjegget er grodd for langt, kan man heller strande på den deilige beachbaren Badeschiff, med et flytende svømmebasseng på Spree-elven. Senere kan du barhoppe deg nedover Bergmannstrasse, Oranienstrasse og Dresdener Straße. Eller fortsette til enda litt røffere Friedrichsain.

Flere hippe nabolag

Williamsburg, New York

Silverlake, Los Angeles

Florentin, Tel Aviv

La Condesa, Mexico by

District VII, Budapest

Tiong Bahru, Singapore

Ostiense, Roma

MaHü, Wien

Ixelles, Brussel

Kallio, Helsinki

Belleville, París

Mouraria, Lisboa