Kultur

Klassisk antisemittisme

Willoch differensierer ikke mellom jøder og israelere. Hans ensidige fordømmelse av Israel gjennom flere tiår har bidratt til å legitimere antisemittisme i Norge.

Jeg henviser til Dagsavisens oppslag torsdag 19. februar.

Da Kåre Willoch i 2008 ble spurt i Dagsnytt 18 av Hans-Wilhelm Steinfeld om Barack Obama som president kunne bidra til en fred i Midtøsten, svarte han: «Det ser ikke lyst ut, for Obama har jo valgt en stabssjef som er jøde.»

Nå påstår han i Dagsavisen og i flere andre medier at å sitere ham ordrett på dette, er «en nokså grov feilframstilling av det jeg sa. Poenget var at de valgte en person til å lede en meglingssituasjon som hadde meldt seg frivillig på Israels side i en krig mot palestinere. Å framstille dette som om jeg skulle hatt noe generell uvilje mot jøder, er fullstendig feilaktig,»

1. En stabssjef i Det hvite hus er sjef for staben i Det hvite hus. Det er fantasi å tro at han skulle ha tid til å være utenrikspolitisk megler. Noe slikt oppdrag var aldri på tale.

2. Det er ikke bare en nokså grov feilfremstilling å hevde at den nyutnevnte stabssjefen skulle «lede en meglingssituasjon». Det er en bevist usannhet. Rahm Emanuel fikk aldri noe meglingsoppdrag, skulle ikke megle, og er uegnet som megler. Han er kjent som en meget direkte og udiplomatisk person.

3. Rahm Emanuel meldte seg ikke frivillig til noen krig mot palestinerne og deltok overhodet ikke i krigshandlinger, slik Willoch hevder. I 1991 var han sivil frivillig i Israel i noen måneder under Gulfkrigen. Hans arbeid var å fjerne rust på bilbremser.

4. Det eneste viktige kriteriet for Willoch er at Rahm Emanuel er jøde. Ingenting annet. Ikke at han er amerikaner, politiker, velutdannet, medlem av Representantenes hus i tre perioder fra 2003, eller noe annet enn at han er jøde. Det heter klassisk antisemittisme. (Han gikk av som stabssjef i oktober 2010. I dag er han borgermester i Chicago.)

5. Willoch differensierer ikke mellom jøder og israelere. Hans ensidige fordømmelse av Israel gjennom flere tiår, i artikler, kronikker, intervjuer i etermediene, med vektlegging på «jøder», har bidratt til å legitimere antisemittisme i Norge, og – som uttalelsen om Emanuel – til å diskvalifisere jøder som likeverdige medborgere.

Et eksempel: I en debatt i Redaksjon 1 i 2009, henvendte han seg direkte til sine motdebattanter, daværende forstander i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo, Anne Sender, og rabbiner Joav Melchior, slik: «Hvis dere vil ha fred ...»

Med en slik uttalelse viser Willoch hvordan han ser på nordmenn med jødisk bakgrunn. Slik han ser på jøder med amerikansk bakgrunn, som Rahm Emanuel.

Willoch, kjent som en klar politiker, sår mistillit om Norges minste minoritet, og påstår seg feiltolket når han ordrett konfronteres med egne utsagn. Det er ikke særlig stilig – eller tillitvekkende.

Det enkle i den aktuelle situasjonen ville være at Willoch sa: «Her begikk jeg en feil, Det beklager jeg.» I stedet gjentar han sin feilaktige påstand.