Kultur

Stort og fjernt

Folk har samme forhold til sitt nærpoliti som de har til sitt lokalsykehus.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Regjeringens forslag til hvordan Politi-Norge skal se ut, er omtrent det vi kunne vente oss. Sentralisering er fortsatt nøkkelordet i offentlig forvaltning. Nedrivningen av dagens struktur går riktig nok ikke så langt som det politianalysen foreslo. Politianalytikerne gikk inn for seks politidistrikter. Justisminister Anders Anundsen (Frp) foreslår 12 politi­distrikter mot dagens 27. Antallet politikamre svever i det blå.

Men det ligger i kortene at det blir en kraftig reduksjon også her. Om dette blir det garantert politisk bråk i distriktene. Folk har samme forhold til sitt nærpoliti som de har til sitt lokalsykehus. Det må ikke bli for fjernt.
Grensene for politidistriktene virker tilfeldig trukket. Mens Oslo politidistrikt skal bestå som nå, blir for eksempel Telemark. Buskerud, Vestfold og kommunene Asker og Bærum ett politidistrikt. Det blir en mastodont. Under store ulykker og katastrofer inngår politiet i samarbeid med andre nødetater. Slik samarbeid fungerer best på geografisk avgrensede områder. Vi tror det hadde vært fornuftig om man i hovedsak hadde holdt seg til fylkesgrensene da man tegnet det nye politikartet.

Politidirektoratet (POD) får mye makt i justisminister Anundsens modell. Med tanke på hvor lukket direktoratet er, og hvor lite påvirkelig det er for politiske signaler, bør Stortinget nøye vurdere Politidirektorats makt. Fortsatt må det være slik at det er regjeringen og Stortinget som bestemmer justispolitikken. Det er ikke i tråd med god demokratisk tradisjon å overlate for mye makt til
direktorater.

Gjørv-kommisjonen avslørte en katastrofal svikt i beredskapen 22. juli. Kommisjonen foreslo store forbedringer. Ikke minst er det viktig å forandre kulturen og holdningen i politiet. Vi er ikke sikker på om få og store politidistrikter er det beste svaret på det.

Mer fra: Kultur