Kultur

Years & Years – årets lyd?

BBC har kåret gruppa Years & Years til «Lyden av 2015». Når de kommer til Øyafestivalen, kan det være som et av sommerens heiteste navn.

Years & Years har foreløpig bare gitt ut en liten rekke enkeltlåter, men er allerede i ferd med å slå gjennom i stor stil. BBCs kåring av årets mest lovende nye navn er blitt en så stor suksess at vinnerne nå umiddelbart ligger godt an til å gjøre en stor karriere. Som Adele i 2008, Ellie Goulding i 2010, og Sam Smith i fjor. Smith vant fire Grammy-priser søndag, så veien fra å være lovende til å være på toppen av verden kan være veldig kort.

– Vi vil vinne Grammy, sier Years & Years når jeg spør dem om hvor de har lagt lista. Før de forsikrer seg om at jeg skjønte at det var en spøk.

Album til sommeren

– Dette kom uventet på oss, for å si det mildt. Det er vanskelig å vurdere slike utmerkelser, å vinne i noe som er så subjektivt som musikk. Men kåringen har jo vært et varsel om suksess. Tiden vil vise hvordan det går med oss. Ingenting er garantert. Vi fortsetter å bare å jobbe som vi alltid har gjort, sier gruppa. Som minner om det gamle visdomsordet om at suksess er 1 prosent inspirasjon og 99 prosent perspirasjon.

– Og vi har ikke engang gitt ut et album, forteller de. Når skjer det?

– Forhåpentligvis i juni.

Years & Years er blitt en del av et nytt oppsving for britisk popmusikk. Der navn som Sam Smith og Disclosure har fått svært mye oppmerksomhet de siste årene. En tidsånd som førte til at den amerikanske r & b-divaen Mary J. Blige dro til London for å lage sitt forrige album med lokale helter.

– Vi kan ikke forklare hvorfor dette skjer nå. Siden vi bor der selv er dette bare noe vi har rundt oss hele tida. Men dansemusikk er blitt svært populært i det siste, og der er Storbritannia i teten. Det kan være litt av forklaringen, sier Olly Alexander, og minner om at dette neppe er noe britene er født med. For han er den eneste innfødte i gruppa. Mikey Goldsworthy er australsk, Emre Turkmen er tyrkisk.

– Sånn er London. Vi blir eksponert for så mye forskjellige kulturer. London stopper aldri. Sånn har det vært siden starten. Nye generasjoner har nye vrier på gamle trender, sier de.

– Og konkurransen i London er hard. Det er kanskje også en del av forklaringen.

Ordentlig band

Etter at vi snakket med dem dro Years & Years videre til NRK, der de skulle spille inn noen sanger elektronisk.

– Vi elsker elektronisk musikk, men vi var alltid veldig klare over at vi ville være et ordentlig liveband. Vi begynte som et helt annet band enn dette. Med ukulele, litt mer folkelige. Så begynte vi å bli interessert i laptops og beats og klubbmusikk. Det var aldri noe vi snakket om og planla, det bare ble sånn.

De forteller at de har hørt mye på artister som Joni Mitchell, Jeff Buckley og Stevie Wonder.

– Disse skrev sanger med en følelse som vi ville ta med inn i dansemusikken. Den har manglet den formen for oppriktighet, mener de.

Years & Years beskriver seg selv som et selvforsynt. De jobber uavhengig av fasjonable produsenter eller gjestesangere. Det blir ikke som når Disclosure spiller på festivaler og kommer til «Latch», der stemmen til Sam Smith ruver over arenaen uten at han er der selv. Oops, der var Sam Smith igjen. Years & Years turnerte med ham i høst, og innser at spørsmålene må komme om de skal følge eter ham hele veien.

– Det blir store sko å fylle.

Mer populære

Uansett er Years & Years allerede så etterspurte at de lurer på om planen om å bli ferdig med å spille inn albumet innen uka er omme kommer til å holde. Det er nesten som vi tror koreografien i den nye videoen «King» forsøker å uttrykke dette, hvordan omgivelsen river og sliter i dem, og truer med å ødelegge alt.

– Jeg liker den tolkningen. Men den er tvetydig med hensikt. Den kan også være en kommentar til et personlig forhold, og hvordan det føles å bli manipulert, sier Olly Alexander. Som har lagt en lovende karriere som skuespiller på is opp en lovende.

– Folk snakket litt om oss allerede før kåringen i BBC, men etter dette … har vi fått flere følgere på Twitter, sier de tre. Litt selvironiske nå. Det er imidlertid ingen tvil om at oppmerksomheten har økt drastisk.

– Til og med familien min i Tyrkia har hørt om oss nå, sier Emre Turkmen.

Geir Rakvaag

Journalist i Dagsavisen