FNs klimapanel bekrefter at verden har et begrenset «karbonbudsjett» til rådighet. Vi kan bare slippe ut rundt 1000 gigatonnCO2fra nå til 2050 hvis vi skal ha en 50 prosent sjanse til å unngå englobal oppvarming på mer enn to grader og de meget alvorlige skadene dette vil føre til. Oljeindustrien planlegger likevel å utvinne tre-fire ganger mer kull, olje og gass enn det som karbonbudsjettet tilsier. Det er derfor åpenbart at fossilindustriens planer må stoppes.
Fossilfri-kampanjen
Det er ikke etisk forsvarlig å legge til grunn at klimapolitikken skal mislykkes slik oljeindustrien gjør når den planlegger å produsere mange ganger mer fossil energi enn kloden kan tåle. Begrunnelsen for den globale fossilfri-kampanjen er enkel: Når det er galt å ødelegge klima, er det også galt å tjene penger på virksomhet som bidrar til dette.Det er spesielt problematisk å fortsette letevirksomhet etter nye kilder for produksjon av fossile brennstoff som vil bidra til høye klimagassutslipp i en tid da globale utslipp raskt må gå mot null.
Den internasjonale fossilfri-aksjonen for å trekke ut investeringer («divest») fra fossile brennstoff ble startet av Sofiepris-vinneren fra 2013, Bill McKibben. Kampanjen har ført til at mange store investeringsfond verden over trekker ut investeringer fra fossil industri. Først ute var kirkesamfunn, universiteter og frivillige organisasjoner. Eksempelvis sierKirkenes Verdensråd nei til investeringer i fossile energiselskaper, og oppfordrer medlemskirkene sine til å gjøre det samme. Generalsekretæren, Olav Fykse Tveit, begrunner dette slik: «Ser vi klimaspørsmålet fra et moralsk perspektiv, er kirken en svært viktig aktør. Vi har et forvalteransvar, og det må vi ta på alvor».
Mange offentlige og private investorer følger opp, også ut fra lønnsomhetsvurderinger.Både Storebrand,Kommunal Landspensjonskasse og Nordea selger seg ut av kull. Over 800 selskaper internasjonalt gjør nå dette samme.Investoren Jens Ulltveit Moe er også meget tydelig i sin advarsel mot investeringer i fossil industri.På NHOs årskonferanse i januar 2015 gav han uttrykk for at med en dagens lave oljepris vil alle nye utbygninger i Barentshavet være ulønnsomme og sa videre: «Vi kan ikke satse på en energikilde som på sikt gjør kloden ubeboelig».
Økonomisk risiko - Karbon-boble
Det Londonbaserte Carbon Tracker Initiative har vist at bare en liten del av reservene som er grunnlaget for børsnoterte karbonselskapers markedsverdi kan brukes om global oppvarming skal kunne begrenes til mindre enn to grader. Dette betyr at vi har en finansiell «boble» i olje-, gass- og kullsektoren. Mye av selskapenes reserver vil da tape sin verdi og ende som «stranded assets».
Denne risikoen er særlig stor der produksjonskostnadene er store, som for eksempel utvinning fra store havdyp, i Arktis, fra oljesand og andre ukonvensjonelle kilder. Slike investeringer vil gå tapt om klimapolitikken lykkes. En fersk artikkel i det velrennomerte tidsskriftet Nature viser dessuten at all fossil energi i Arktis må bli liggende hvis global oppvarming skal begrenses til mindre enn to grader.
Statens Pensjonsfond Utland (SPU)
Det er politisk uenighet om Oljefondet (SPU) skal brukes klimapolitisk. Et forslag i Stortinget i 2014 om å trekke ut investeringer fra kullselskaper ble nedstemt.Stortinget vedtok i stedet å sette ned en ekspertgruppe (Skancke-utvalget) for åvurdere betydningen av utelukkelse av kull- og petroleumsselskaper.Utvalget anbefalte «ikke en automatisk utelukkelse av alle kull- og petroleumsprodusenter fra fondet», heller ikke uttrekk fra rene kullselskaper.
Rapporten ble møtte av sterk kritikk fra en samlet miljøbevegelse. SPU er bygget opp på en virksomhet som har gitt økonomisk vekst og vært til nytte for Norge, men som nå bidrar til farlige klimaendringer som først og kraftigst skader fattige i andre deler av verden. Det er da ikke annet enn rimelig og i samsvar med god etikk å trekke ut fondets investeringer fra fossil energi. Det vil også være et viktig internasjonalt signal om SPU starter en slik prosess og samtidig bruker en større del av det 6.500 milliarder store fondet tilen kraftig opptrapping av investeringer med fokus på klima og miljø.
Det mobiliseres nå massivt verden over for å markere Global Divestment Day 13. februar, blant annet med en stor markering i Oslo foran Stortinget. Som representanter for organisasjoner iKlimavalgalliansen, der over 50 organisasjoner fra fagbevegelse, trossamfunn, yrkesgrupper, miljøbevegelse og andre er med, støtter vi denne markeringen. Vi oppfordrer alle med investeringer i fossil virksomhet, enten de er private eller representerer offentlig virksomhet, universiteter, kirke eller andre, å vurdere sin portefølje i forhold om slike investeringer kan forsvares.
Det er positivt at Oljefondet som følge av en vurdering av finansiell risiko solgte seg ut av noen kullselskaper i 2014. Fondet har imidlertid fortsatt mange milliarder investert i kull, olje og gassproduksjon over hele verden. Det er opp til regjeringen og Stortinget å ta ansvar ved å instruere fondet til videre uttrekk fra fossil energi. Vi ser ingen logikk i at Oljefondet skal være tungt investert i olje- og gasselskaper, særlig ikke i selskaper som er engasjert i miljøskadelig utvinning av oljesand, skiferolje og skifergass.
JonasGahr Støre gav full støtte til en slik aktiv bruk av Oljefondet i sin Landsmøtetale 14. juni 2014: «Min ambisjon er klar: Norge skal gå foran...Det unike med Pensjonsfondet et at det skal vare evig. Men det forplikter. For da må det bidra til at også kloden varer evig».Detville vært et signal av stor internasjonal betydning om dette utsagnet blir fulgt oppved at Oljefondet trekker ut investeringer fra fossil energi.