Kultur

Tryggere i lokalsamfunnet

Politiet møter helt andre utfordringer i dag enn da dagens kart over Politi-Norge ble tegnet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Høyre gikk til valg på å øke tryggheten i våre lokalsamfunn. Vår løsning er en «nærpolitireform», som skal ta for seg både struktur og antall politidistrikter, men også oppgaveportefølje, ansvarsfordeling, og ikke minst ledelse, kultur, og holdninger i politiet.

Politiet møter helt andre utfordringer i dag enn da dagens kart over Politi-Norge ble tegnet. Kriminaliteten er blitt mer organisert, kompleks og grenseløs. Utfordringer som økonomisk kriminalitet, arbeidslivskriminalitet, cyberkriminalitet, vold i nære relasjoner og vold mot barn eller beredskap og forebygging mot ekstremisme og radikalisering. For å forebygge, avdekke og etterforske slik kriminalitet er det viktig at vi gir politiet de nødvendige forutsetninger for å løse sitt samfunnsoppdrag i tråd med befolkningens forventninger. Ikke bare i dag, men også framover.

Beredskapen må derfor styrkes, og organiseringen tilpasses framtidens kriminalitetsbilde. Tilgjengelighet og beredskap sikres ikke av lensmannskontorer med kort åpningstid og lav bemanning, men ved flere operative og synlige politifolk med kompetanse til å håndtere de situasjonene som kan oppstå. Når kriminalitetsbildet har endret seg så radikalt, må også strukturen endres for at vi skal ivareta tryggheten til folk.

Det blir flere politifolk. Vi kommer til å fortsette denne satsingen i årene framover. Regjeringens mål er et landsgjennomsnitt på to polititjenestemenn per 1.000 innbyggere i 2020. For å sikre godt samarbeid mellom politiet og kommuner om forebyggende arbeid, er det viktig at politiet har kompetente fagmiljøer som kan bistå i utarbeidelsen av lokale tiltak og handlingsplaner. Godt samarbeid lokalt er viktig. Fremtidens politi må kunne møte den kompliserte, alvorlige og grenseoverskridende kriminaliteten og samtidig levere en god polititjeneste der befolkningen bor.

Dagens organisering i 27 politidistrikter gir ikke de nødvendige forutsetninger. Kun i de store politidistriktene er grunnforutsetningene på plass for robuste spesialistmiljøer og -funksjoner. Politiet bør derfor organiseres i færre og større distrikter. Dagens lokale struktur er i mange tilfeller et hinder for politiets mulighet til å drive effektiv polititjeneste. Strukturen styrkes gjennom økt politibemanning og færre små tjenestesteder.

Publisert i Dagsavisen Fremtiden samme dag

Mer fra: Kultur