Kultur

Spiller for øyeblikket

Sammen med en av rockens store kulthelter sto han bak et av fjorårets mest kritikerroste album. Lørdag improviserer Stephen O‘Malley i Oslo.

 

- Det var en fantastisk opplevelse, og jeg håper det ikke er over, sier Stephen O‘ Malley.

I høst sto han for et av musikkårets store overraskelser da bandet hans SunnO))) ga ut platen «Soused» sammen med kulthelten Scott Walker. Plata endte høyt på mange internasjonale årsbestelister. I dag spiller Stephen O‘ Malley i Oslo, verken med Scott Walker eller SunnO))) denne gang. O‘Malley skal spille på improv-festivalen All Ears i duo med den britiske trommeslageren Stephen Noble.

- Han kommer fra jazz, jeg kommer fra rock. Jeg er ingen stor improvisasjonsmusiker selv, men jeg har vært så heldig å få spille med flere store improvisatorer de siste årene: Steve Noble, Keiji Haino, Oren Ambarchi. Når det fungerer, er det som å koble seg på et høy­spent kraftverk. Utvekslingen av energi er mer umiddelbar enn når du jobber med komponert musikk. Og Steve er veldig sjenerøs med energien sin, forteller Stephen O‘ Malley.

 

Alt er improvisert

O‘Malley er på en aldri så liten norgesturné denne uka, med konserter i Bergen og Trondheim. I morgen spiller han på All Ears i Oslo, som ett av hovednavnene på festivalen.

Den finner sted for 14. gang, og er blitt noe av en institusjon i festivallandskapet, som en møteplass for avantgarde-improvisatorer av alle slag. O‘Malley har spilt i Norge en rekke ganger tidligere, og har i en årrekke samarbeidet med norske støy- og metalartister. SunnO))) ga ut en samarbeidsplate også ved inngangen til 2014, med det norske post-black metalbandet Ulver, og O‘Malley har også hatt med seg Steve Noble i improv-bandet Athenor, sammen med folk fra Ulver.

- Jeg kjenner All Ears-festivalen blant annet gjennom Maja Ratkje og Lasse Marhaug. Det er et interessant program med artister fra mange stilarter: Japansk støy, musikere som spiller akustisk, mer konseptuelt orienterte artister. Jeg gleder meg også til å høre, ikke bare spille, sier Stephen O‘ Malley.

- Og når dette er sagt: Det er mye improvisasjon i det vi gjør med SunnO))) også, men innenfor helt andre og mer strukturerte rammer. Improvisasjon ligger jo til grunn for all musikk, også den komponerte. Og når du går på scenen, skjer alt i øyeblikket uansett, alle kart og alle planer blir ugyldige etter to minutter, sier Stephen O‘Malley.

 

Stum O)))

O‘Malley bor i Paris, men kommer fra Seattle, der han startet SunnO))) på slutten av 90-tallet sammen med gitaristen Gregg Anderson. Det underlig utseende bandnavnet - som uttales med stum O))) - er tatt fra merket på en gitarforsterker, og er også en hyllest til Seattle-bandet Earth.

Med sin særegne, saktegående, blytunge drone-metal har SunnO))) høstet stigende anerkjennelse gjennom 2000-tallet. I 2014 brøt de gjennom til et helt nytt nivå av oppmerksomhet og internasjonal kritikerros gjennom sitt uventede samarbeid med sangeren Scott Walker. På 60-tallet var Walker popstjerne i bandet Walker Brothers, med hits som om «Make It Easy On Yourself» og «The Sun Ain‘t Gonna Shine Anymore».

Utover 70-tallet etablerte Walker en solokarriere gjennom en serie soloalbum. Så vendte han ryggen til popmusikken, forsvant fra offentligheten, og kom tilbake utover 80-og 90-tallet med stadig mer avantgardistiske plateprosjekter, som blandet eksperimentell lydkunst og mørk poesi.

Etter «Bish Bosch» (2012) innledet han et samarbeid med SunnO)), som begge parter holdt hemmelig helt fram til like før utgivelsen av «Soused» i høst. Den fikk strålende kritikker, på Kritikertoppen her i avisen kom den på topp 20, da norske musikk­anmeldere stemte over sine favorittplater fra 2014. Mange har framhevet «Soused» som en av hans mest tilgjengelige plater. Nesten som popmusikk igjen.

- Ja, var ikke det ironisk? kommenterer Stephen O‘ Malley.

- Vi er jo to ytterligheter som møtes. Man ville vel kanskje ventet seg en times gitardroning med skriking over. Det ville jo være den enkle ligningen. Men Scott har en dyp forståelse for musikken vår. Vi ble prismer for hverandre. Dermed ble vi mer av et orkester, og han ble mer av en komponist, slik at dette vel ble den mest låtbaserte plata han hadde laget siden 70-tallet. Og for noen fantastiske sanger han skrev, forteller Stephen O‘ Malley entusiastisk.

 

Jordnært

Samarbeidet kom i stand under arbeidet med SunnO)))-albumet «Monoliths & Dimensions» (2009). SunnO))) ønsket seg gjestevokalister, og O‘Malley skrev til Scott Walker, som først ikke svarte. Hovedvokalist med SunnO))) på dette albumet ble Attila Csihar fra norske Mayhem.

- Vi hadde store ambisjoner for gjestevokalister på den plata, og siden jeg alltid har elsket Scott Walkers musikk, tenkte jeg «hvorfor ikke spørre?». Så jeg skrev til ham gjennom kontakter på plateselskapet hans 4AD. Jeg hørte ikke noe fra ham først, men tidlig i 2013 spurte han om vi fortsatt var interessert i å gjøre noe. Det er klart du sier ja når Scott Walker vil sende deg demoene sine! En mann som har inspirert David Bowie! Jeg fikk fortolke Scott Walkers tekster og komponere musikk til dem, det er et privilegium, synes O‘Malley.

- Hele innspillingen foregikk veldig rolig og jordnært. Sånn er SunnO)) også: Selv om musikken og presentasjonen vår er langt ute, er vi en jordnær gjeng.

 

Konsertcomeback

Siden han trakk seg tilbake fra popbransjen på 70-tallet, har Scott Walker knapt stått på scenen. Ikke engang da det britiske konserthuset Barbican satte opp en konsertserie med sanger fra Scott Walkers soloalbum («Drifting and Tilting» i 2008), ville Walker gå på scenen selv. Sangene hans ble i stedet framført av størrelser som Jarvis Cocker og Damon Albarn.

Derfor vakte det oppsikt da Walker i høst antydet at han kunne tenke seg å stå på scenen sammen med SunnO))).

«Vi har snakket om det, og vi vil se an reaksjonene på «Soused», om de blir sterke nok til at vi vurderer å spille live», sa Walker til musikk­avisen The Quietusm foran utgivelsen av albumet i høst. Responsen var som sagt overstrømmende, så hvordan ligger det an nå?

- SunnO))) skal spille live i 2015, definitivt! humrer Stephen O‘ Malley.

- Men om det blir med Scott Walker, er et annet spørsmål. Han har vel ikke stått på en scene siden 1978. Hvis han vil, stiller vi med glede opp. Men hvorvidt Scott Walker skal opptre live, er en avgjørelse som ikke har noe å gjøre med noen i SunnO))). Vi er bare bandet oppi dette. Når Kate Bush bestemmer seg for å gjøre comeback, er det hun som tar det valget, ikke bassisten hennes.

- Men vi har et SunnO)))-album på gang, som vi håper å få klart i 2015. Og vi har konsertplaner for sommeren. Vi har vært i kontakt med festivaler i Europa, inkludert i Norge, sier Stephen O‘ Malley.

Mer fra Dagsavisen