Kultur

Ledelse og pengebruk

Jeg våknet forleden natt av mareritt om det avisene i byen har skrevet om eldreomsorgen og nedskjæringene og alle bortforklaringene. Jeg måtte skrive det av meg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I 2004 var jeg med å danne en gruppe «Aksjonsgruppa 2004 for Bedre eldreomsorg i Drammen». Da ville man kutte vekk 116 sykehjemsplasser.

På kort tid fikk vi mye over 5.000 underskrifter fra drammensere som alle hadde opplevd vonde ting i eldreomsorgen. Underskriftene ble overlevert Bystyret ved ordfører Tore Opdal Hansen, og flere i den daværende helsekomiteen ble etter hvert medspillere i kampen for eldres rettigheter og pleie. Etter neste kommunevalg ble Sigrid Thielemann leder, og det var svært uheldig, for hun ville ikke sette seg inn i hvordan pleiere hadde det på jobb. Vi oppfordret nemlig til det. I 2010 måtte vi legge vårt arbeid på is. Vi blir også eldre; vi var for få til å dra lasset videre og noen var selv blitt syke.

Når jeg leser dagens aviser, så ser jeg at engasjerte drammensere burde føre vår kamp videre. Så lenge du er noenlunde oppegående og klarer det meste selv, da har du det veldig bra i Drammen kommune. Der er flust av tilbud og hjelpemidler. Men når alvorlig sykdom og helsesvekkelse rammer, og de pårørende (om du har noen) ikke klarer 24-timers pleie dag ut og dag inn, da røyner det på.

Hvor mange ledere har kommunaldirektør Eva Milde Grünwald ansatt, og hvor mange ledere er det totalt i eldreomsorgen? Slike tall skal være offentlige, men har vært etterlyst forgjeves temmelig lenge. Sikkert er det at mens Schwartzgate bofellesskap ikke lenger skal ha egen ledelse i det hele tatt, men styres fra hjemmesykepleien, så har Fjell Bo & Servicesenter fått ny sjef over de to lederne som har utført sin jobb til alles tilfredshet. Og hva vil den nye sjefen: starte oppussingsprosjekt av ei storstue som er i god stand med møbler, stoler og bord og annet inventar, gitt som gaver til sykehjemmet fra Pårørendeforeningen. Dette vil hun etter sigende kvitte seg med! Og til hvilken pris? Da blir det vel også stopp med de populære bløtkakefestene og annen hygge som denne foreningen har stått for i årevis.

Om man ikke vet det fra før, så tør jeg minne om at innhold og gode opplevelser teller mye for syke eldre og deres pårørende, mens oppussing er helt underordnet der ting allerede er på stell. Dessuten så har man altså ikke penger til å drive en eldreomsorg med et tilstrekkelig antall hender. Det skjæres jo ned hele tida.

Forebyggende team med base på Fjell Bo & Servicesenter ble sprengt i filler for to år siden. Mens naboen Fjell skole ble klandret av kommunen, «fordi man ikke jobbet i team», så ble altså et sammensveiset team i nabohuset ødelagt. I 2012 averterte kommunen etter 6-7 nye ledere i Aftenposten til spesialsykepleierne i Forebyggende team. Spesialsykepleierne ble plassert på hvert sitt sykehjem, selv om de ikke er ansatt der, men jobber ute blant hjemmeboende. De fikk hver sin leder, som altså ikke skal gjøre noe praktisk arbeid. Hadde det enda vært slik, da kunne kommunen hatt mye bedre dekning av «hender»; man ville hatt miniteam på hvert sykehjem, og lederne ville forstått mye bedre den hverdagen sykepleierne møter.

Som kronen på verket fikk kommunaldirektøren laget en dansevideo til kr 180.000 som skulle gjøre pleierne stolte av jobben sin? Det hjelper ikke stort når mange av dem opplever å bli behandlet som sjakkbrikker. Du tror du har en god jobb for år framover, slik må jo de ansatte i Schwartzgate bofellesskap ha tenkt, før bomben slår ned. De vet kanskje ikke om de har jobb videre eller hvor. Bare den som har opplevd et brutalt arbeidsliv, vet hva for angst og usikkerhet en slik situasjon kan utløse. Men DETTE påvirker naturligvis ikke brukerne, de sårbare demente, hvis vonde skjebne det er å bli stadig mer forvirret og utrygge. Demente er ekstremt vare for forandringer. Det burde de med ansvar i Drammen kommune ta inn over seg!

Vi kjøper ikke Eva Milde Grünwalds påstand om at «Schwarzgaten bofellesskap var for godt bemannet fra starten av».

Publisert i Dagsavisen Fremtiden samme dag

Mer fra: Kultur