Kultur

Hipt og hyggelig - bo på poshtel!

De er lekre, trendy, moderne - og billige. Noen har til og med spa, svømmebasseng, kinosal, barberer og boksering. Dessuten er de supersosiale. Prøv et poshtel på din neste reise!

Glem gamle ungdomsherberger med knirkete trekøyesenger og 20 år gamle skumgummimadrasser, omgitt av flassende murpuss. De nye unge generasjonene med reisende vil reise billig, men ikke kompromisse på stilen. Eller komforten. Derfor har det dukket opp en rekke nye, fresje overnattingssteder som tilbyr en komfortabel seng i stilige omgivelser - såkalte poshtels - sammensatt av engelske «posh» og «hostel».

 

Sosialt

Hver kveld er det stappende fullt med unge glade reisende som drikker mojito for fem euro under en himmel av gulfargede lanterner på Fiesta Major de Gracia Bar, det stilige vannhullet på Barcelonas Generator hostel. Den arkitektonisk spektakulære lobbyen er laget som et gigantisk «fuglebur». Det er også et spillerom med biljard og solterrasse. Om kveldene er det livemusikk og lokale DJs sørger for skikkelig klubbstemning.

For de nye hostellene er nemlig mye mer enn et billig sted å krasje. Det er også et sted å møte nye venner. Kompis- og delegenerasjonen har for lengst inntatt sengene, og de gamle backpackerne vet hva de savnet da de selv var på tur.

 

Hippe vannhull

Derfor har mange av de mest trendy nye hostellene satset mye på kule, lekkert designede fellesområder med spill, gratis wi-fi (noe den unge moderne turisten ikke kan klare seg uten) og hyggelige fellesarealer der du kan sitte og poste statusoppdateringer fra turen, og helst en kul cocktailbar/snacksrestaurant der du kan sosialisere med medreisende på gamlemåten (ja, ryggsekkturistene gjør faktisk fortsatt det!).

Resepsjonisten er like ofte bartender, vaktmester og deler villig ut lokale reisetips. Noen steder satser enda litt mer - og tilbyr supergod rimelig mat og drikke. Mange hosteller har dessuten etablert seg som lokale vannhull, der de fastboende også popper inn for å delta på konserter, kinokvelder og kunstutstillinger.

På hippe Freehand Hostel på Miami Beach tas motorsag i bruk for å kutte isblokkene opp til passende biter i signaturdrinkene, med Curtis Kulig graffitikunst som veggpryd. Oh-la-la!

 

Arty farty

Ofte hyres lokale designere og kunstnere inn for å gi stedet en helt egen unik profil og karakter. Stedet skal skille seg ut fra mengden og føles mer autentisk. Mange hosteller minner derfor mer om små boutiquehoteller, men uten de fordyrende trekkene som concierge, room service og svære frokostbuffeer. Det er enkelt, men lekkert.

På det nye Generator-hostellet i Venezia er gamle venetianske antikviteter blitt pimpet opp og kombinert med ny samtidsdesign i en leken og eklektisk stil i et 200 år gammelt palass. Her svinger backpackerne designercocktails under muranoglasskroner under blomstrende håndverkstapet. Hostellet vant da også nettopp prisen for fineste fellesarealer og lobby under European Hotel Design Awards.

 

Vandrerhjem med spa

Fantastiske fellesarealer finner du også på det splitter nye vandrerhjemmet WellnessHostel 4000 i alpebyen Saas-Fe i Sveits, som setter en helt ny standard i sjangeren. Her kan gjestene boltre seg i et enormt spa med panoramasauna og dampbad, flere store bassenger, vannsklier og treningssenter. Det hele minner mer om et helt nytt designresort i luksusklassen. Men til priser fra 35 euro natten. Også det nye PLUS hostellet i Berlin byr på et digert, innendørsbasseng og sauna i en stilig, renovert nygotisk bygning ved East Side Gallery.

I Reykjavik er det også blitt etablert flere superhippe, innovative, urbane hosteller, som Bus Station, nye Hlemmur Square og Kex - som har både egen barbersalong, gastropub med håndverksøl og en trenings- og partyhall stylet som en gammel boksering.

 

Designerdass

I tillegg har poshtellene flere og mer tiltalende baderomsfasiliteter, og en stadig større andel har eget toalett/dusj. For poshtellene har ikke bare tøffe sovesaler, de har også i mye større grad et godt tilbud av private rom. Mange har dessuten bygget inn køyesengene, gjort dem bredere og utstyrt dem med tunge gardiner så man får mer privatliv. Hver sengepost har som regel eget lys- og lademuligheter.

Derfor er det ikke lenger bare backpackere som sverger til hostellene. De er også ypperlige alternativer for familier og vennegjenger på tur, siden det er gode muligheter for rimelige fire- og flermannsrom. Egne kjøkken, muligheter for klesvask, spillerom, biblioteker, datarom og kinokvelder er bare noe av det som gjøre poshtellene supre for familier - også når du har med deg tenåringene.

Ifølge New York Times er 20 prosent av Generator Hostels gjester dessuten unge forretningsreisende, som foretrekker den livlige og sosiale stilen på hostellene framfor et stort, kaldt businesshotell. Derfor satser mange nå på en økende andel private enkeltrom.

For trodde du at du for lengst hadde vokst ifra hostellene, kan det hende du bør revurdere tanken. Reiser du alene, blir du heller ikke ensom lenge.

 

Poshteller er litt hottere enn hosteller

Generator Hostels, Europa

Generator har markert seg som den ledende og aller hippeste av de nye designhostellkjedene, med åtte spektakulære etablissementer i sju byer: Madrid, Dublin, Berlin, Hamburg, Venezia, London, Barcelona og i Hamburg - der hostellet ligger i Beatles´ gamle innspillingsstudio. I mars åpner et splitter nytt Generator-hostel i Paris, og i løpet av 2015 kommer det et Generator Hostel i en gammel universitetsbygning i Amsterdam, samt et hostel i Roma i mai. Hvert sted har en unike og oppsiktsvekkende stil, med stilige fellesarealer og kulturelle innslag som konserter, DJs, utstillinger og happeninger, og bar/restaurant. Sovesal fra 15 euro per person, dobbeltrom fra cirka 80 euro www.generatorhostels.com

 

Clink hostels, London/Amsterdam

På Clinck hostel 78 bor du fornemt i en 200 år gammel rettsbygning. Lobbyen er lagt til den gamle rettssalen. Du kan overnatte i en fengslende celle, men nå beholder du nøkkelen selv. Rommene er dekorert med naturillustrasjoner og fargerike køyesenger. Partyet er ikke langt unna, i cocktailbaren med plass til 500. Det er også et funky Clinck 261 boutique hostel ved King’s Cross. Sovesal fra 13 pund per person, privat dobbeltrom fra 50 pund. www.clinkhostels.com

 

WellnessHostel 4000, Saas-Fe

Wow! Hostelling International i Sveits har akkurat åpnet det som må være et av verdens første hosteller med et 1.900 kvadratmeter stort, superlekkert spa, med saunaer og dampbad, svømmebasseng, jacuzzi, vannsklier og treningssenter, samt massasjefasiliteter. På rommene er det stramme, naturlige linjer som dominerer. Restaurant og hyggelig lounge med peis, der du kan ta deg en smoothie og nyte synet av Alpene. Miljø- og familievennlig er det også. Sovesal fra 35 euro, dobbeltrom fra 88 euro. www.wellnesshostel4000.ch

 

Safestay, Storbritannia

Lilla, rosa, svarte og mosegrønne grafiske mønstre preger det prisbelønte luksushostellet Safestay Elephant & Castle i London fra 2012. Privatlivet i de dyplilla køyesengene beskyttes av tunge gardiner, og det er bibliotek, datarom, bar og vaskerom. I januar gjenåpner også den nyoverhalte safestayfilialen i York, og i april åpner kjedens nye flaggskip i London-Safestay Holland Park. Sovesal fra 23 pund, dobbeltrom fra 78 pund. www.safestay.co.uk

 

Slo Living Hostel, Lyon

«Slow living» er filosofien bak dette nye, lyse luksushostellet i Lyon. Det er intimt og koselig, med kapasitet til kun 40 gjester i fine rom i skandinaviskinspirert stil. Det er også en stor patio ute. Sovesal fra 25 euro, private dobbeltrom fra 75 euro. www.slo-hostel.com

 

Ecomama/Cocomama Boutique Hostel, Amsterdam

Cocomama var et av de første upscale-hostellene i Amsterdam, og holder fortsatt koken. Men nå har de fått et nytt familiemedlem - miljøvennlige Ecomama, rett over gaten. Her finner du også koselige og uformelle fellesområder med redesignede møbler, et stort kjøkken, kaffebar - og et grønt tak. Sovesal fra 19 euro, dobbeltrom fra 75 euro. www.ecomamahotel.com

 

Franz Ferdinand Hostel, Sarajevo

Sov som i et splitter nytt museum! Dette unike hostellet i Sarajevo er basert på historien om drapet på erkehertugen Franz Ferdinand, som fant sted her i Sarajevo. Store, historiske bilder preger rommene, som er moderne og lekre, designet av lokale krefter. Staben arrangerer ofte fellesaktiviteter som temakvelder og pubturer. Store køyesenger med mye privatliv i sovesal fra 9 euro, dobbeltrom fra 30 euro. Med frokost! www.franzferdinandhostel.com

 

Kex, Reykjavik

Kex, som ligger i en ombygd kjeksfabrikk, minner mer om en retro hipsterlounge i Brooklyn enn et hostel, fullt av redesignet interiør. Med på overnattingen får du bibliotek med dype lærstoler, en barbersalong fra 1940-tallet og et stort fellesområde med hengekøyer og en solterrasse bygd opp av gamle paller. Gastropub med gode priser, og lokale arrangementer som konserter, etc. Sovesal fra cirka 160 kr, dobbeltrom fra cirka 670 kr www.kexhostel.is

Mer fra Dagsavisen