Kultur

Aristokratisk julestemning

Du behøver ikke vente til lille julaften for å oppleve grevinnen og hovmesteren. Ta julegaven på forskudd - og nyt litt herskapelig førjulsstemning på fjonge Kokkedal Slot, like utenfor København.

Bell captain Jens Wittrock er Kokkedals Slot svar på Mr. Carson. FOTO: CHRISTINE BAGLO

- Litt hjemmelaget brennevin av slåpetornbær, deretter litt sitron, sukker - og vodka. Og litt rå eggehvite. Se det!

Martin Reckendorff blander, shaker og danderer til slutt det hvite, lekre skummet som et lett slør på toppen av den gammelrosa drinken i krystallglasset.

Og ja da. Huscocktailen «Queen Sophies fizz» gir akkurat den lille, adelige piffen, for ikke å si promillen, du trenger når du først er på slottsbesøk. Så du blir lille anelse mer von Viktich Nogenting. I alle fall i ånden.

 

Venter på gongen

Vi nipper til den, litt rankere i ryggen enn vanlig, før vi synker ned i de dype barokkstolene i bibliotekbaren, som er myke som en langhåret angorakatt.

Over oss tindrer overdådige lysekroner som de bare tindre kan, i blåsvart førjulsmørke, stille, høystemt og vakkert. Det er fem meter til taket, ingen muzak. Bare et dannet stemmesurr, lærbokrygger og fortrolige flammetopper, som brenner lunt og rolig på de julepyntede bordene.

Det er nesten så vi hvert øyeblikk bare venter at Mr. Carson skal dukke opp og dinge på gongen.

 

Eksklusivt selskap

Utenfor de høye vinduene glitrer julekulene på edelgranen i gull, og speiler den hvite, klassiske slottsfasaden. Nymalt, nyrenovert. Den eldste delen av slottseiendommen er fra 1746, en «lystejendom» bygd i hollandsk renessansestil av selveste lensgreve Christian August von Berckentin. Senere ble den gitt i gave og arv fra greve til greve, og det ble bygd en hovedbygning i nasjonalromantisk stil.

På 2000-tallet fikk slottet nye eiere, og det ble startet en omfattende renoveringsprosess. I 2011 åpnet det for hotellgjester. Riktig fornemt er det blitt, og det er kanskje ikke så rart, siden det er en ekte grevinne, Cath Danneskiold-Samsøe i Designbrokers, som har stått for den overdådige interiørdesignen.

I dag er eiendommen ett av bare to danske steder, som er blitt tatt opp i den eksklusive luksushotellkjeden Small Luxury Hotels of the World.

 

Harpe og After Noon Tea

- Vær så god!

Martin Reckendorff smiler litt ekstra når han kommer inn med det tre etasjers overdådige kakefatet, med alt fra slottskringle til minimarsipankaker, og skål på skål med hjemmelaget konfekt og småkaker. Han er blitt vant til de store øynene og gispingen fra gjestene. Hver søndag serveres «After Noon Tea», der slottskonditoren sørger for søte mesterverk du nesten føler at det er en synd å spise opp, servert på kongelig porselen til tonene av liflig harpespill. At du må spurte Kokkedal-København tur-retur daglig i tre uker for å forbrenne alle kaloriene, får så være. Disse kakene er verdt det.

- Du må bestille minst et par uker i forveien, det blir fort fullt, påpeker Reckendorff.

Herlighetene skylles ned med litt perlende jasminte og second flush Darjeeling fra Perch‘s Thehandel.

 

På to hjul i svingene

Vi forsøker likevel tappert å brenne av syndene med slottets klassiske dansk velorbis-sykkel - uten hjelm. Her er det nemlig rolig og smuk sykling som gjelder. Selv om elegansen i begynnelsen ikke er på topp, da sykkelen har en kasse foran som ikke svinger i takt med forhjulet. Så vinglingen skyldes ikke for mye dronningfizz, altså.

De myke stiene utenfor slottet roper formelig «søndagstur». Gjennom det danske kulturlandskapet, som er så annerledes enn det norske, liksom så dannet og kultivert. Som en snapsemør adelsmann med milde, verdige manerer og historisk sus.

Løvtrepyntede alleer sprer lav høstsol utover det fortsatt grønne gresset, som brer seg ned mot det blågråe Øresund.

 

Kalddusj

En ekvipasje skritter rolig forbi, mens et særdeles velkledd par rusler arm i arm under lønnetrærne. Vi befinner oss tross alt et steinkast fra den danske rivieraen, eller «whiskybeltet», som dette området på Nord-Sjælland blir kalt.

Etterpå hviler vi ut i det underjordiske hotellspaet.

- Ai! Hvor lenge må jeg egentlig holde ut her, mumler en av de kvinnelige gjestene, som har fått en fem minutters introduksjon til den høyteknologiske regndusjen.

For man vet aldri helt hvor de iskalde dråpene midt inne i det varme tropiske jungelregnet kommer fra. Men blandingen skal visst nok være bra for deg. Spaet har et lite basseng, kaldkulp og to badstuer - og tilbyr produkter og behandlinger fra australske Sodashi.

Nede, under de bueformede hvelvingene i Restaurant Slotskælderen, som også fungerer som en velfylt vinkjeller, venter så en seksretters, basert på «et ærlig og enkelt landkøkken». I dag er det blant annet gås på menyen.

 

Juleanden

Men nå framover er det endene som går like skumle tider i møte, som grisene, i Danmark. And står nemlig på de fleste klassiske julemenyene nå fram til jul - også på Kokkedal, som serverer klassisk julebuffé på alle fredager i desember, der den får selskap av rødspenne, sild og røkelaks.

Når natten kommer, krasler det på taket i mitt vesle kvistværelse. Men det må være kråkene.

Den gamle, spøkefulle damen i det hvite, flagrende gevantene går vanligvis bare stille og rolig gjennom gangen i første etasje.

Dagsavisen var invitert av Visit Denmark

 

Se og gjøre i nærheten

1. Lån en av slottets klassiske sykler (bildet), med kasse foran, og sykl til Rungsted, der du blant annet finner Karen Blixens hus og en av Danmarks fjongeste havner.

2. I Humlebæk ligger Louisiana Museum of Modern Art, et av Danmarks aller flotteste kunstmuseer.

3. Det er også kort vei til Helsingør, der du blant annet kan sjekke ut det eksepsjonelt flotte M/S Museet for Søfart, som har mottatt en rekke priser for sin nyskapende arkitektur.

4. Det ligger en stor golfbane rett utenfor døren, og det er flere andre baner i nærheten.

5. Det tar bare 30 minutter inn til sentrum av København, med alle hovedstadens fasiliteter.