Kultur

Urban Legend til Afrika

Josef Yohannes var mobbeoffer på skolen. I dag reiser han som Mandela-ambassadør til Sør-Afrika med en barneutgave av «The Urban Legend».

Urban Legend til Afrika

Josef Yohannes var mobbeoffer på skolen. I dag reiser han som Mandela-ambassadør til Sør-Afrika med en barneutgave av «The Urban Legend».

- Jeg har laget en barneutgave av «The Urban Legend». Jeg fokuserer på skole, utdanning, antimobbing og antidiskriminering. Jeg vil utstyre barn med gode verdier og idealer, forteller opphavsmann Josef Yohannes.

Han ble selv mobbet i oppveksten og ønsker å hjelpe andre i samme situasjon med sin fortelling om mobbeofferet Biko, som Urban Legend tar under sine vinger.

- Det er en ubehagelig følelse. Som mobbeoffer blir du utstøtt, ensom, diskriminert og du har en frykt i hverdagen. Dessuten blir du innesluttet, forteller Yohannes som mener hele samfunnet har et ansvar for forebygging, men at det starter hjemme hos foreldrene.

Han håper superhelten The Urban Legend kan bidra litt.

Mandela

Josef Yohannes er ambassadør for stiftelsen Nelson Mandela Library Project, som bygger skolebiblioteker og tar med seg 2200 eksemplarer av den nye utgaven av «The Urban Legend», myntet på barn, med seg til Sør-Afrika. Der er han på oppdrag for stiftelsen, sammen med Omer Bhatti.

Bladet er oversatt til både zulu og xhosa, samt engelsk selvsagt og er finansiert av Yohannes’ egen stiftelse The Urban Legend Foundation og Sør-Afrikanske stiftelsen Tiso.

Yohannes skal til flere skoler og barnehjem der han skal fortelle om The Urban Legend, samt inspirere til utdannelse og vise barna at kunnskap er veien ut av fattigdom.

Fotball

Yohannes har med seg 250 fotballer som også skal gis bort, i tillegg til bladene. Han gleder seg til å presentere den svarte superhelten Malcom T. Madiba, aka Urban Legend for et helt nytt publikum. Helten er oppkalt etter Nelson Mandela og Malcom X og vil være første gang barna han treffer får se en svart superhelt.

- Han er et bra forbilde for barna, slik også Mandela var. Han er lærer, superhelt og svart og er en figur barna kan se opp til og kjenne seg igjen i. Han er et menneske med feil, men er likevel superhelt. Det er ikke noe galt i å drømme om å bli lærer, sier Yohannes.

Serien går i USA Today, USAs største avis og kan leses av sju millioner amerikanere hver uke. I tillegg får serien fulldistribusjon i USA og er allerede i bladhyllene her hjemme. Nylig kom første årgang i bokform.

espen.rusdal@dagsavisen.no