Kultur

25 år uten mur

TYSKLAND: En høyst visuell feiring vil prege Berlin 9. november, 25 år etter Berlinmurens fall. Men også ellers lokker murhistorien turister.

- Denne byen har alltid vært i forandring, og den er fortsatt i konstant endring, sier Christina Benedict.

Hun har pekefingeren rettet mot en modell av Berlinmuren ved Bernauer Strasse i det sentrale Berlin, der vi nå står. Benedict har nettopp fortalt om byggeplanene for de tomme områdene der muren gikk. Utbyggingen av murstrekket er et gigantisk prosjekt som vil pågå i Berlin langt inn i framtida, sier hun.

Christina Benedict er guide på ambisiøse Context Tours, som bare bruker utdannede historikere som guider og holder gruppene små.

Plassen der vi befinner oss, er velvalgt. Langs Bernauer Strasse finnes et stykke av muren som er bevart i sin originaltilstand - ved siden av en minnepark, en utsiktsplattform og to museer.

Ballong-mur

Høstens store jubileum er et av temaene guiden tar opp. 9. november er det nøyaktig 25 år siden muren falt, noe som skal feires med pomp og prakt og rikelig med aktiviteter. Sentralt i byen, langs et strekk der muren tidligere gikk, kommer man til å skape en 15 kilometer lang imaginær «mur» av 8.000 opplyste ballonger. Hver ballong skal holdes av en frivillig. På et gitt signal skal ballongene slippes, stige til værs og oppløses - som symbol på et mur som forsvinner.

Den faktiske muren er i dag stort sett fjernet. Bortsett fra markeringer på bakken - og på Berlin-kartene - av hvor den gikk, står det bare igjen tre strekk som hver er lengre enn noen få meter. Den lengste bevarte biten, East Side Gallery, er over en kilometer lang.

Likevel lokker fortsatt den forsvunne muren turisthorder fra hele verden. Turistene kan velge mellom mange flotte, guidede turer som forklarer og levendegjør den spesielle historien.

136 døde under flukt

Det er ikke vanskelig å forstå den enorme interessen Berlinmuren omfattes med. Muren, som delte en europeisk hovedstad i to atskilte deler, var på flere måter et unikt byggverk. Den første versjonen, med piggtråd, ble oppført på én natt i 1961 - bare en måned etter at DDR-lederen Walter Ulbrichts hevdet at «ingen vil bygge en mur i Berlin».

Berlinmuren er den eneste riktig lange muren i menneskehetens historie som ikke ble bygd for å hindre inntrengere utenfra, men for å stenge eget folk inne. 5.000 mennesker klarte å rømme over og under muren i de årene den delte Berlin. I parken langs Bernauer Strasse er det opprettet et minnested med fotografier av de 136 menneskene som døde i forbindelse med fluktforsøk.

Barndom i øst

Christina Benedict vokste opp i Øst-Berlin og var 11 år da muren falt. Hun husker godt kvelden den 9. november, da ryktene gikk om at grenseovergangene skulle åpnes. Benedict forteller at hennes far ikke trodde på ryktene og ble hjemme mens resten av familien gikk ned til muren. Da familien kom tilbake og fortalte at de akkurat hadde vandret omkring på Vest-Berlins gater, ristet faren bare på hodet og sa:

- Dere vet at det ikke er mulig.

Christina Benedicts østtyske bakgrunn gir oss en annen vinkling på tida etter murens fall. Hun er kritisk til at gjenforeningen gikk så raskt og kun på Vest-Tysklands vilkår. Dagens framstilling av livet i henholdsvis Øst og Vest tror hun plager mange tidligere østtyskere.

- Jeg hadde en veldig fin og fargesterk barndom i DDR. Men åpner jeg en tysk historiebok i dag, leser jag at den var grå og innholdsløs. Det opplever jeg som merkelig. Selv om det så klart var bra at muren falt. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen