Kultur

De 30 beste reiseappene

Det er en jungel av apper der ute, som kan hjelpe deg på reisen. Her får du Dagsavisens appsolutte favoritter - og de er helt gratis!

Vil du slippe køen til Eiffeltårnet? Det finnes en app for det også. FOTO: THINKSTOCK

Pakking

PackPoint

… hjelper deg med pakkingen! Lag egne lister for ulike turer, så får du med deg alt du trenger. Eller la appen foreslå hva du bør ha med deg!

Transport

Momondo

… sammenligner millioner av flyavganger for å finne de billigste flybillettene - kjapt og enkelt. Sorter etter de billigste flybillettene eller andre kriterier, som den raskeste ruten eller antall stopp. Du kan også søke etter både hotell og leiebil på samme nettsted. Og husk: Kjøper du flybillett og overnatting, regnes reisen din som en pakkereise, og du er bedre sikret mot feil og mangler.

Alternativer: Skyscanner, Adioso (som også lar deg søke på temaer, eller fraser som «tre uker i Sørøst-Asia»)

Rome2Rio

… viser deg lynkjapt vei, og mulige transportmidler, fra fly til bilhaik, fra A til B hvor som helst i verden! Du får opp ulike alternativer og prisestimater - samt navn på selskapene, på et flott kart. Supersmart - selv om den ikke alltid får med seg absolutt alle alternativene.

Kun iPhone

Yapta

… sier fra hvis prisene på en utvalgt flystrekning eller et hotellopphold går ned, og kan hjelpe deg med å få refundert penger hvis billettprisene synker etter du har kjøpt din reise/hotellopphold. I tillegg kan du søke på og booke fly og hotell.

Kun iPhone.

Overnatting

Booking.com

… er vår hotellsøkemotor-favoritt. Enkel, oversiktlig og ingen skjulte gebyrer som dukker opp i løpet av bestillingen. 525.000 hoteller i hele verden. Oversiktlige brukeranbefalinger og mange spesialtilbud.

Alternativer: Hotels.com, Venere, Expedia, Trivago, Hostelworld (rimelige hosteller).

Airbnb

…. lar deg leie rom og boliger hos lokale verter i 30.000 byer rundt i verden, ofte til en rimeligere penge enn om du skulle bodd på hotell. Ekstra smart hvis man reiser flere sammen. Anbefalinger fra andre reisende.

Alternativer: Flipkey, VRBO, Homeaway.

Couchsurfer

… lar deg bo gratis på sofaen til besøksglade verter i hele verden. Er du heldig får du kanskje eget rom også. Kom i kontakt med noen av de ni millionene reiseentusiaster i mer enn 120.000 byer verden over. Eller kanskje du har en sengeplass til overs, og lyst på besøk?

Hotel Tonight

… sent ute? Kanskje du finner en kjempedeal på Hotel Tonight, som kan gi deg ekstra gode i-siste-liten-tilbud på kvalitetshoteller i mer enn 250 byer, også søkefunksjon på hoteller i nærheten av der du befinner deg. Du kan bestille maksimalt sju dager i forveien.

Alternativer: Lastminute, Priceline (her byr du på et hotellrom)

Finn reisevenner

TravBuddy

… formidler kontakt med andre reisende. Noen som skal samme vei? Samme interesser? Du finner dem her. Også oversikt over reiseblogger og generell informasjon om mange reisemål.

Reiseguider

Trip Advisor City Guides

… Trip Advisor er ikke bare genial til å finne anbefalte hoteller, attraksjoner og spisesteder. Kartguiden er nemlig en av de beste reiseguidene i app-form - til større byer verden rundt. Kartene kan også brukes i off line-modus. Du kan klikke deg inn på kart med ulike tema - historiske vandringer, rusleruter gjennom ulike nabolag og så videre. Dessuten kan du lage dine egne ruter og dele dem. GPS-funksjonen viser vei og avstand til gode spisesteder - eller veien tilbake til hotellet ditt.

Alternativer: Triposo og Stay har gode kart, muligheter for å lage personlige kart og byguider. Time Out City Guides, Lonely Planet, Frommers og Fodor´s er bra på generell reiseguiding de fleste land i verden.

Yelp

… viser det hvor det du trenger akkurat nå, befinner seg i din umiddelbare nærhet, være seg et spisested, apotek, minibank, sykehus eller kino. Brukeranbefalinger.

Wikitude

… hvilken bygning er det? Hold opp kameraet på mobilen, og Wikitude gir deg info om det - og mye annet som befinner seg på bildet. Fungerer i en rekke byer verden over. Du kan også finne spisesteder, butikker etc. Kult!

Reiseorganisator

TripIt

… er din lille, personlige reisesekretær! Videresend e-poster du mottar med flytider, hotellbookinger, leiebilkontrakter og så videre, så lager den automatisk en oversikt over reisen din. Du kan også legge inn severdigheter og personlige avtaler, samt kart med veibeskrivelser. Informasjonen kan deles.

Alternativer: Worldmate

Spisesteder

OpenTable

… viser vei, anbefalinger og menyer på mer enn 15.000 restauranter verden over. Du kan også finne ledig bord og reservere bord direkte fra appen. Også bilder av restaurantene og priseksempler. Kun iPhone.

Alternativer: Foodspotting, Urbanspoon, VegOut (for vegetarianere).

Språk

Duolingo

… noe må du jo bedrive tida på flyet med - så hvorfor ikke lære deg et nytt språk? Med den prisbelønte Duolingo-appen kan du lære både spansk, fransk, italiensk, engelsk, tysk, nederlandsk, irsk og portugisisk. Mye av læringen er basert på spillaktige øvelser, der du må samle hjerter for å komme opp på nye nivåer. Perfekt for flyturen!

Google Translate

… les inn, og telefonen gjentar det du sier på et av de 80 språkene du har å velge mellom. Vær dog obs på festlige feilmeldinger. Skjønner den ikke norsk, prøv deg på engelsk i stedet. Du kan oversette både ved å snakke, skrive med tastaturet, skrive med håndskrift (pent!) eller ta bilder.

Alternativer: Voice Translator og iTranslate (begge 50 språk)

Photo Translator

… qué? Pek kameraet på skiltet, menyen eller hva det måtte være - og vips - oversettes innholdet på skjermen. I samme «bilde»! Foreløpig oversetter appen mellom 36 språk, inkludert norsk. Og bare trykte, tydelige bokstaver. Men det kan redde deg fra stekt sauemage.

Alternativer: Word Lens Translator

Send postkort

Postagram

… lar deg lage et personlig «postkort» du kan sende hjem eller poste på Facebook eller Instagram. Stilig!

Ut på tur i Norge

Ut.no

… er den perfekte turkameraten! Her ligger det kart og turbeskrivelser av tusenvis av fristende fot-, ski- og sykkelturer i Norge, i tillegg til klatreruter og andre kjekke friluftsopplevelser. I tillegg får du nyttig informasjon om spisesteder, severdigheter og overnattingsmuligheter.

Visitnorway

… gir deg tips til alt fra overnatting og severdigheter til gode restauranter med fokus på norsk mat, miljøvennlige steder, tips til ting og arrangementer i nærheten, og informasjon om Nasjonale turistveger. De har også utviklet en egen nordlys-app som kan lastes ned!

Ut på tur i utlandet

Destinasjonsapper

… turistinformasjonskontorene i land, byer og regioner byr ofte på supre, generelle gratisapper med god og oppdatert informasjon, som det bare er å laste ned gratis. Mange har også forslag til hva du bør se innen ulike interesseområder, enten det er lokalmat, historiske severdigheter, klassisk musikk eller aktiv ferie. Søk på stedsnavnet i Google Play eller iTunes, og se hva som kommer opp.

Museumsapper

… glem gamle audioguider - de fleste store museer, som Louvre i Paris, Uffizi-galleriet i Firenze og British Museum i London, har egne apper med masse spennende informasjon, som du kan laste ned og bruke under besøket! Du finner dem på museenes nettsider.

Viator

… får deg forbi køene og fikser billetter til alt fra Eiffeltårnet til Broadway-show og «Game of Thrones»-turer i Malta. Du kan reservere billetter og ekskursjoner på mer enn 1.500 steder i verden.

Valuta

Xe Currency

… lar deg enkelt finne ut hva ting egentlig koster!

Internett og telefoni

WiFi-finder

… det kan fort bli dyrt å surfe i utlandet. WiFi-finder viser deg hvor du kan finne mer enn 150.000 gratis, offentlige Wi-Fi hotspots i flere enn 144 land, enten ved å søke eller scanne området rundt deg. Kan også brukes i offline-modus.

Alternativer: FastConnect og TheCloud.

Skype

… gjør det gratis eller billig å ringe hjem fra utlandet - også med videokamera. Bare husk på at du må bære tilkoblet internett, ellers kan roamingutgiftene bli skyhøye. Det er også mulig å sende bilder, direktemeldinger og videomeldinger.

Alternativer: Viber

Taxi & leiebil

Easy Taxi

… hjelper deg å finne og bestille taxi i mer enn 120 byer i 31 land! Du får også opp taxinummeret og navnet på sjåføren, og kan i mange tilfeller følge med på hvor han befinner seg på et kart.

Alternativer: mytaxi, Click a Taxi, TaxiFareFinder (som også gir deg ruteforslag og cirkapriser for taxiturer)

Uber

… er en slags haike-taxi-tjeneste som tar deg dit du vil. Sjekk sjåførens anbefalinger fra andre, før du bestiller. Du får oppgitt forventet kostnad for turen og betaler med kredittkort via appen. Tjenesten er tilgjengelig i 35 land, men forbudt i Tyskland.

Relay Rides

… Airbnb for bilder! Her kan du leie eller leie ut privatbiler, som ofte er rimeligere enn vanlige leiebiler. Ofte finnes det artige alternativer, som safarijeeper, folkevogner og luksus- og vintagebiler.

Cruise

Cruise Critic

… lar deg se hva andre cruisegjester anbefaler - og hva de profesjonelle cruisekritikerne mener. Du får også informasjon om praktiske ting, priser, utflukter - og kampanjer. Ypperlig når du skal velge ditt neste seilas.

Flyplass

Flyplassapper

… de fleste større flyplasser har egne apper som både har full oversikt over ankomster og avganger, kart, fasiliteter og så videre. Kjekt å ha! Eventuelt kan du bruke appen Airports by TravelNerd (kun for iPhone).

LoungeBuddy

… mange flyplasslounger er også åpne for deg som reiser på økonomiklasse, mot et ekstragebyr. Appen gir deg informasjon om loungene på 500 flyplasser verden rundt.

christine.baglo@dagsavisen.no

Alle appene virker på iPhone, og de aller fleste på Andriod. Enkelte virker også på Windows Phone og andre systemer, samt nettbrett. I tillegg har de fleste egne nettsider, så du også kan bruke funksjonene deres på internett