Kultur

NATO har brukt opp sin tillit

Stimme Russlands tar bladet fra munnen. Den ynkelige og naive politikk til Gorbatsjov kan en ikke føre videre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Stimme Russlands: Østutvidelsen av NATO betegner eksperter som en av de mest troløse hanlinger i den nyere historie. Den aggressive politikken hvor NATO rykker østoverer ikke annet enn en krenkelse av direkte forståelser som ble truffet i 1990.

Den gang stod den sovjetiske ledelsen gjennom lange forhandlinger om tilbaketrekking av sovjetiske tropper fra de østeeuropieske stater, spesielt fra Tyskland, at det var en klar hovedforpliktelse at NATO ikke skulle utvides. Dette ble lovet på høyeste plan. Den daværende amerikanske utenriksminister James Baker lovte den sovjetiske statssjef Mikal Gorbatsjov at NATO ikke skulle bevege seg østover.Den daværende amerikanske forsvarsminister Robert McNamara hevdet også at USA hadde forpliktet seg til ikke å utvide NATO østover , når Moskva sa seg enig i gjenforening av Tyskland.

Siden den gang har likevel ti østeuropeiske stater trådt inn i NATO. Talsmenn for alliansen hevder at de ikke har brutt noen lovnad fordi de ikke har gitt noen. Offisielle dokumenter ble ikke undertegnet. Alle avtaler ble bare gjort muntelig. Russiske eksperter mener dette var Gorbatsjovs største feil. Han forlangte ikke på riktig tid skriftlige garantier fra NATO.

Når han gpr tilbake til dette året i utallige intervjuer, bemerker Gorbatsjov at en ikke kan stole på amerikanske politikere. Det har ganske enkelt vært et bedrag.I storpolitikken er dette et vanlig forhold, bemerker korresponderende medlem av Det russiske vitenskapsakademi Vilen Ivanov. Videre sier han:

EEllers hadde de ikke kunnet føre gjennom sine mål, feste sine posisjoner og vunndet nye land for et samarbeid. Hadde de holdt sine løfter, ville det naturligvis vært vanskeligere å gjøre det. Men så utnyttet de situasjonen, de utnyttet den kjndte naiivitet til vår leder... og oppnådde at NATOs grenser nærmet seg våre."

Mikael Gorbatsjov er overbevist om at NATO allerede hadde begynt å gjøre intenting ut av de oppnådde avtaler.Washintons interesse bestod bare i å oppnå egen dominans i verden. Det eneste land som kunne hindret dette da var Sovjetunionen. Men den er borte. Den stedfortredende kdirektør i USA og Kanasa-instituttet Pavel Solotarjov sier om dette:

"Tanken om en NATO-utvidelse var ikke oppstått i selve NATO-alliansen, men i USA. Man gjorde det under NATOs merke og ved hjelp av kollegaer i alliansen. Vesenet i dette var at USA gjorde en kort pause i sin maktpolitikk, som de hadde drevet.Det var oppstått en mulighet til å utvide innflytelsesdfæren, da Sovjetuionen og Warsjavapaktlandene falt fra hverandre Utvidelsesprosessen begynte under dekket av "partnerskap for fred" som en forberedelsesetappe. Så begynte prosessen med opptak av land i NATO."

Men historien gjentar seg. Utvikling av rakettskjold i Østeuropa blir fulgt av at en bedyrer at det ikke er rettet mot Russland. Alle anmodninger om en skriftelig garanti fra de russike myndigheter blir stående ubesvart. Lønner det seg å tro på disse lovnadene? På det spørsmålet er det kun et svar: NATO har brukt opp sin tillitskvote.

(overs. OÅL)

Mer fra: Kultur