Kultur

Jeg er muslim og jeg støtter ikke muslimsk-museum

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Året 1453: Osmanske styrker erobrer Istanbul og det bysantinske imperiet ender. En av de første kritiske endringer i byer er å konvertere den vakre Hagia Sofia kirken til en moske. I dag er en slik handling det samme som å invadere Italia og å konvertere Vatikanets kirke til en moske.

Få dager siden nevnte Oslobys artikkel Aamir Sheikhs plan om å ta over Munch-museet og å konvertere stedet til et islamsk museum eller en moske (se her). Dette sjokkerer meg, og mange andre. Hver nasjon har sine spesifikke verdier og folk som gjør nasjonen stolt gjennom sin historie. For folket i Bysants var en av de tingene man verdsatte Hagia Sofia og vi, tyrkerne, tok den fra dem. Takket være Ataturk, grunnleggeren av dagens Tyrkia, ble Hagia Sofia moskeen gjort om til et museum. Gjennom å gjøre dette gjenoppretter vi å en måte respekten til folket i Bysants. Men hva med nordmenn og Munch? Er jeg den eneste som ser provokasjonen i dette?

Kjære Aamir Sheikh,

Folk som lever på Tøyen trenger ikke Islam. De har nok av det. Folk trenger utdanning. Folk trenger finansiell støtte til sine kunstprosjekter. Folk trenger vitenskap. Folk trenger mat. Gi meg ikke ennå en ny moske. Gi meg en skole og en anstendig jobb.

Du er ikke valgt for å ordne med mitt liv etter døden. Du er valgt for å ordne med mitt jordiske liv her og nå.

Sercan Leylek

Oversatt av Sjur Cappelen Papazian

Mer fra: Kultur