Kultur

Handke mottatt med motvilje

- Vær snill og hold opp. Hvorfor spør De om dette? sa en oppgitt Peter Handke. Den omstridte Ibsenpris-vinneren holdt sin takketale i Skien i går, og reagerte da han til slutt fikk spørsmål om Slobodan Milosevic.

SKIEN (Dagsavisen): - Jeg er her for å motta denne formidable prisen - mot viljen til ganske mange av dette landets innbyggere, konstaterte Peter Handke, da han inntok scenen på Teater Ibsen i går formiddag, på årets internasjonale Ibsen-konferanse.

I ukene før pristildelingen har debatten rast om det er riktig av det norske kulturdepartementet å hedre Peter Handke med den internasjonale Ibsen-prisen, på bakgrunn av Handkes omstridte engasjement for serberne, og hans tale i begravelsen til folkemordtiltalte Slobodan Milosevic i 2006.

Juryen har fått krass kritikk for tildelingen. Det toppet seg søndag ettermiddag, da et hundretalls demonstranter, inkludert mange eksilbosniere, hadde møtt opp utenfor Nationaltheatret, da Handke ankom for å motta Ibsen-prisen foran en oppsetning av stykket «Immer Noch Sturm». Demonstrantene kalte ham blant annet «fascist» og «folkemord-benekter». Fra Nationaltheatrets talerstol svarte han med «dra til helvete».

Randen av utmattelse

Det var en mildere, men tydelig irritert Peter Handke som kom til Skien i går morges. Han avfeide fotografer og reportere, og gikk en tur langs elven alene før starten på konferansen. Tross sterke lokale protester i forkant av tildelingen, var det ikke noen markeringer eller demonstranter ved Teater Ibsen da Handke ankom.

Handke holdt en takketale han beskrev som «en fantasi», der han trakk paralleller og beskrev forskjeller mellom Ibsen og sitt eget forfatterskap. Han gjentok at han ble sett på «med mistenksomhet av mange av dette landets innbyggere», og vendte tilbake til en setning fra ett av sine dikt: «På randen av utmattelse, snakker vi alle i hovedsetninger» - «ikke hovedsetningene som er hovedsetningene i nåtidens skriving, som en form for journalistikk og ekspertise». Setningen som fulgte etter i manuset som ble delt ut lød «to hell with the experts … not only those against the Balkans…». Men dette leste Handke ikke opp fra scenen.

Knausgårds foredrag

Blant innlederne på konferansen var Handkes norske forlegger Karl Ove Knausgård, som holdt et foredrag om Handkes forfatterskap. Her tok Knausgård opp Handkes mest omstridte bok, som han skrev etter en reise på Balkan i 1996: «En vinterreise til flodene Donau, Save, Morava og Drina, eller rettferd for Serbia». Kritikere har beskyldt Handke for å romantisere serbernes krig og bagatellisere krigsforbrytelser, inkludert massakren på 8.000 muslimer i Srebrenica.

- «En vinterreise» er en annen form for historieskriving, om hva som foregår utenfor det politisk-historiske, generaliserende begrepsapparat som har fylt «Serbia» med en rekke bastante oppfatninger. Handke vil fylle begrepet Serbia med noe annet, som er like sant og riktig fordi det er menneskelig, og som tilhører virkeligheten like mye som andre fakta gjør, sa Knausgård i sin tale.

«Vet De hvem jeg er?»

Etter de innledende foredragene ble Handke intervjuet av NRK Telemark, og han viste tydelig irritasjon over spørsmål knyttet til politikk. Om søndagens demonstrasjoner utenfor Nationaltheatret sa Handke:

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle oppleve å bli kalt fascist. Det var selsomt.

Han understreket at han forventet bedre behandling som gjest i Norge. Prispengene skal Handke donere til velferdstiltak for barn i en serbisk enklave i Kosovo, fortalte han.

På spørsmål fra NRK om hvordan han ser på Slobodan Milosevic i dag, svarte Handke:

- Kan De holde opp nå, vær så snill? Vet De hvem jeg er? Vet De hva jeg har skrevet? Har De ingen andre spørsmål?

Den internasjonale Ibsen-konferansen i Skien fortsetter i dag, og Handke blir i Norge til i morgen.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Rystet over demonstranter

Juryleder Per Boye Hansen reagerer sterkt på demonstrasjonene utenfor Nationaltheatret søndag.

– Jeg opplevde demonstrasjonen som ubehagelig. Jeg er aldri blitt skjelt ut på denne måten før, sier Per Boye Hansen.

– Peter Handke var forberedt på det, men opplevde det også som ubehagelig. Man blir rystet over at folk tillater seg den formen for utskjelling. Å rope «fascist» mot en person som Peter Handke er absurd. Peter Handke står jo for alt det motsatte! sier Per Boye Hansen.

– Hvis det må til for at vi skal få presentere Peter Handkes forfatterskap, slik vi gjør nå på konferansen, og fra scenen på Nationaltheatret, er det verd det. Jeg er overbevist om at denne tildelingen vil få en enorm betydning, og vil inspirere og påvirke det litterære Norge, sier Per Boye Hansen.

– Har debatten vært skadelig for Ibsen-prisens omdømme?

– Det får andre avgjøre. Jeg tror ikke det. Juryen og jeg er av den klare oppfatning at tildelingen er riktig og viktig.

Fosse mener Handke 
bør få Nobelprisen

Jon Fosse mener den omstridte forfatteren og Ibsenpris-mottakeren Peter Handke bør få Nobelprisen i litteratur.

- Jeg har flere ganger blitt spurt hvem jeg mener skal få Nobelprisen. Da har jeg svart Peter Handke. Jeg er veldig glad for at han får Ibsenprisen for sitt samlede forfatterskap, der dramatikken er en viktig del, sier Jon Fosse til NRK.

Fosse, som selv fikk den internasjonale Ibsenprisen i 2010, var til stede i Nationaltheatret da østerrikeren Peter Handke søndag fikk overrakt Ibsenprisen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen