Kultur

Gir fra seg prispengene

Ibsenprisvinner Peter Handke (71) vil ikke ta imot prispengene på 2,5 millioner kroner.

Handke gir noe i gave til et svømmebasseng for barn i Kosovo, og takker nei til resten.

– Han er berørt av hvordan han har blitt tatt imot, men han vil ikke si fra seg prisen. Prispengene vil Handke ikke bruke selv, men gi bort i gave til veldedighet. Han vil bygge et svømmebasseng til barn i Kosovo, mens resten lar han staten beholde, sier juryleder Per Boye Hansen til NRK.

Les også:

Hyllet Ibsen

Søndag ble Peter Handke møtt av buende demonstranter foran Nationaltheatret da han skulle få overrakt prisen. Prisutdelingen er omstridt fordi Handke er blitt beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic.

Mandag formiddag holdt Handke sin takketale ved innledningen av årets Ibsenkonferansen i Skien. I takketalen kom han ikke inn verken på politikk eller sitt omstridte forhold til Milosevic. Han berørte derimot protestene mot prisutdelingen:

– Nå i 2014, nesten 72 år gammel er jeg her i Skien, i Ibsens fødeby for å motta fra den norske regjering – mot viljen til ganske mange av dets innbyggere – denne formidable teaterprisen som har fått navn etter Henrik Ibsen, sa Handke.

Han brukte store deler av sin takketale til å fortelle om sitt sterke forhold til Henrik Ibsen.

Ettertanke: Forsvarer prisen til Handke

Fosse-støtte

Før talen gikk han en tur langs elva, og hadde ifølge Telemarksavisa denne bryske beskjeden til en av de frammøtte fotografene:

– Du skal spørre før du tar bilde av meg.

Til NRK sier prisvinneren at han synes han er blitt tatt imot på en uvennlig måte i Norge.

Jon Fosse, som selv fikk den internasjonale Ibsenprisen i 2010, er blant dem som støtter at Handke fikk årets Ibsenpris. Fosse mener at Handke også bør få Nobelprisen i litteratur.

– Jeg har flere ganger blitt spurt hvem jeg mener skal få Nobelprisen. Da har jeg svart Peter Handke. Jeg er veldig glad for at han får Ibsenprisen for sitt samlede forfatterskap, der dramatikken er en viktig del, sier Jon Fosse til NRK. (NTB)

Les også:

Mer fra Dagsavisen