Kultur

Buing ute - applaus inne for omstridt Ibsen-vinner

Den omstridte dramatikeren Peter Handke ble møtt av høylytt buing utenfor Nationaltheatret da han kom for å ta imot årets Ibsenpris i går. Inne i salen var det derimot applausen som runget.

Bosniere og albanere i Norge hadde tatt initiativ til demonstrasjonen utenfor teateret. De er opprørt over at prisen går til en mann de ser som en venn av Slobodan Milosevic og en apologet for serberne under Balkan-krigene.

- Dette er en pris som støtter nasjonalistene. Det er stikk i strid med historien og urettferdig, sier Nuhi Peci, som leder den albanske Diaspora Prosjekt Gruppen.

- Dette er amatørmessig av juryen, som ikke har tatt høyde for de politiske konsekvensene, sier Peci til NTB og legger til at kunsten - eller kunstneren - ikke er hevet over politikken.

Juryleder Per Boye Hansen sier han og de øvrige medlemmene er helt enige om at Handke fortjener prisen.

- Han får den for sin enestående innsats for utviklingen av teateret som kunstform. En samlet jury har kommet fram til at beskyldningene mot Handke ikke diskvalifiserer ham som prisvinner, sier Boye Hansen.

Inne i salen tydet den rungende applausen på at teaterpublikummet mener den østerrikske dramatikeren fortjener den æren som nå er tildelt ham.

Mer fra Dagsavisen