Kultur

Tid for å høste

Tiden er moden for å høste - og å nyte markens grøder. Både ute i Europa og her hjemme: Vindruer, trøfler, kastanjer, sopp, epler, tyttebær. Eller kanskje gå på jakt etter elg eller ei rype?

1. Soppjakt

Du trenger heller ikke reise langt eller betale noe som helst for å høste godsaker i nærheten. Kom deg ut i skogen! I år er det ekstra gøy å gå på soppjakt, det er utrolig masse flott sopp der ute. Spesielt meldes det om store forekomster av kantareller og steinsopp på Østlandet. Begge er noen av de aller beste matsoppene vi har. Bare pass på at du ikke forveksler steinsoppen med den bestsmakende gallerørsoppen. Som heldigvis ikke er farlig å spise, bare veldig vond! Det meldes også om store forekomster av falske kantareller som heller ikke er giftige, men lagt ifra så velsmakende som sin gylne fetter. Søndager framover til begynnelsen av oktober er det soppkontroller svært mange steder i hele landet. Finn ut hvor på www.soppgleder.no.

2. Multe- og tyttebærjakt

Det er fortsatt gull å finne i fjellet! Multene er blant de mest ettertraktede skogsbærene vi har her til lands. De vokser helst på myrer og fuktig skogbunn over store deler av landet, men det er aller mest multer i Nord-Norge. Her er det da også særregler for multeplukking på multebærland - det vil si områder med store forekomster. Men selv om du ikke kan plukke i bøtter og spann, er det lov til å smake! Dette er også tida for å fylle kurven med dyprøde, deilige tyttebær, som du rører til det nydeligste syltetøy. Perfekt til elgkarbonadene og reinskavet, og deilige viltkvelder med rødvin.

3. Rypejakt

Rypene lever i nesten alle fjellområder i Norge, og det er mange muligheter for å få kjøpt jaktkort eller å leie jaktterreng. Sjekk gjerne opp tellingsresultater i ulike områder for å finne ut hvor det er godt med fugler akkurat nå. Jakt på fjellrype og lirype er tillatt i tida 10. september - 28. februar (til 15. mars i Finnmark, Troms og deler av Nordland). Det er også mange muligheter til å øke fellingssjansene gjennom å bli med kjentmenn på rypejakt, for eksempel med Jotunheimen Bre & Fjellføring, som tilbyr rypejakt med guide i Jotunheimen fra 15. september og utover høsten. www.brefjell.no

4. Elgjakt

Skogens konge er i ferd med å gå inn i årets farligste måned. Fra rundt 25. september (noen steder senere) og utover er det tid for elgjakt i Norge. Myndighetene legger rammene for hvor man kan jakte, hvor mange og hvilke dyr som kan felles, og hvordan jakta utøves. Under jakta i fjor ble det felt 34.950 elger i Norge. Hedmark og Nord-Trøndelag er landets største elgfylker målt i antall fellingstillatelser og antall felte dyr. Det finnes en rekke steder i landet der du kan være med på guidet elgjakt, for eksempel med Nansen Adventure i Namdalen (www.namsenadventure.no, også hjort- og rypejakt). Valebjørg Utmarksliv i Fyresdal tilbyr dessuten guidet elgjakt - bare for damer, www.valebjorg.no

5. Druehøsting

I september og oktober høstes det vindruer for fullt i alle de europeiske vinlandene. Derfor er det selvsagt nå vinelskerne bør kjenne sin besøkelsestid, når vindistriktene og vingårdene syder av aktivitet. Kanskje du kan prøve deg som drueplukker? Eller druetråkker? Dette er også tida for alle de små og store vinfestivalene som foregår over alt - og der de tidligere årgangene gjerne sprettes og prøves - og vinnere kåres. For eksempel kan du ta et vincruise langs Rhinen gjennom den vakre Mosel- og Rhindalen. Bare her skal det finnes mer enn tusen vinfestivaler. Eller besøk de små vinbyene i Italia, eller dra på vinsmaking i ditt favorittvindistrikt i Frankrike. September står også i vinens tegn i den spanske sherryhovedstaden Jerez og portvinsdalen Douro i Portugal. Treningsalkoholikere kan sette kursen mot Medoc-området utenfor Bordeaux i Frankrike, der vin og løping står i fokus - og du får servert vin og ost underveis! I tillegg skal du helst kle deg ut. Så da er det kanskje greit med litt promille pro mil.

6. Trøffeljakt

Høsten er også høysesong for det hvite og svarte gull, spesielt i Frankrike, Italia og Kroatia. Den ettertraktede, knollformede soppen er selvsagt stjernen på høstens mange matfestivaler i landene. I Italia finner du trøfler i hovedsak i regionene Marche, Piemonte, Toscana og Umbria. Den hvite trøffelen er den mest ekstravagante og ettertraktede. Trøflene gjemmer seg på de underligste steder, og letingen foregår derfor som oftest med hunder. Som turist har du noen steder muligheten ti å være med. Franskmennene bruker også griser i jakten. Hvis trøflene er spesielt fine eller store, kan de komme opp i mange tusen kroner. Mange byer regner seg som trøffelbyer, men Alba i Piemonte i Italia regnes som selveste trøffelhovedstaden. Her er det trøffelfestival fra begynnelsen av oktober til midten av november, og det kåres skjønnheter av både det trøflete og menneskelige slaget.

7. Olivenhøst

Nå står også olivenene runde, kjøttfulle og klare til å bli plukket ned i landene rundt Middelhavet. Enten favorittene dine er greske, italienske, spanske eller fra et annet land, kan du reise ned og være med på både innhøsting og prøvesmaking av både ferske og syltede olivener, samt gode olivenoljer av ulike slag. Olivenene har også egne festivaler - blant annet en to dagers festival, Olivagando, i Magione i Italia i november, der de også feirer byens skytshelgen St. Clemet. På Malta er det en stor olivenfestival i byen Zejtun 24.-25. september, med middelalderkledde olivenbærere, sang og dans. Høsten er også en fin tid å besøke den lille byen Baena i Andalucía, en av de største olivensentrene i Spania, som er verdens største olivenprodusent.

8. Østersfestival

Østers blir stadig mer populært, og den høstes en rekke steder rundt i Europa. Og har du noen gang prøvd å åpne en, vet du hvor vrient det kan være. Derfor arrangeres det til og med egne mesterskap i sjangeren! Mellom 25.-28. september arrangeres VM i østersåpning under Galway Oyster and Seafood Festival i Irland. www.galwayoysterfest.com

9. Europeiske innhøstingsfester

Det er en rekke andre grønnsaker, frukter og matvarer som kommer i hus nå - og det betyr at det er duket for en rekke innhøstingsfester og matfestivaler som kan få enhver gane til å løpe i vann. I Italia er tida fra september til november preget av gastronomiske høydepunkter og folkefester i nesten enhver liten landsby. Bare i Toscana er det dusinvis av gourmetfester til ære for alt fra sopp og oster til kastanjer og bruschettaer. I Frankrike er det likeens. Her kan du for eksempel reise gjennom de vakre og velduftende lavendel- og safranmarkene i Vaucluse i Provence. Både her og i Spania kan du feire safranen i slutten av oktober, i henholdsvis Bedoin eller den lille byen Consuegra utenfor Toledo.

10. Norske matfestivaler

Ulike matfestivaler har poppet opp over hele Norge, og mange av dem foregår om høsten. For eksempel kan du prøve norske spesialiteter på smalahovesleppet på Voss, som i år finner sted fra 26.-27. september. Her blir det i år utvidet fokus på lokal mat og mattradisjoner. Eller noe teste gravet fisk under Norsk Rakfiskfestival i Valdres, fra 30. oktober til 1. november. Lammeelskere har mye å velge mellom - det arrangeres fårikålfestivaler både i Oppdal (3.-5. oktober), på Ringebu (27. september- 4. oktober) og på Dyrøy 27. september.

christine.baglo@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen