Kultur

Der internasjonale nettverk skapes

Hva har NATOs nye sjef Jens Stoltenberg og EUs nye utenrikssjef Federica Mogherini felles?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

EUs nye utenrikssjef Federica Mogherini, NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg og Europarådets president Thorbjørn Jagland, har alle bakgrunn fra ungdomsinternasjonalen, IUSY. Mange tidligere AUF-ere kjenner derfor EUs utenrikssjef fra ungdoms­årene. Hva er egentlig International Union of Socialist Youth (IUSY)?

I sommer åpnet jeg IUSY sin sommerleir på Malta. I åpningstalen snakket jeg om at mange av de politikerne jeg i dag treffer på internasjonale møter, har jeg møtt tidligere i ungdomsårene. Vi har deltatt sammen i politiske debatter på IUSY-arrangementer, i leirtelt og på slitte konferansesentra. I denne organisasjonen skapes nettverk mellom politisk aktiv ungdom fra hele verden, som man møter igjen som voksen. Mens Arbeiderpartiet har frosset sitt samarbeid med Sosialistinternasjonalen på grunn av mangel på demokrati i flere av medlemspartiene, spiller AUF en sentral rolle i ungdomsinternasjonalen.

IUSY ble etablert i 1946. I motsetning til voksenorganisasjonen, har ungdomsorganisasjonen jevnlig suspendert og ekskludert politiske partier med manglende demokratiske ­elementer, enten det er i Latin-­Amerika eller Midtøsten. Av den grunn måtte ANC sin ungdomsorganisasjon forlate organisasjon, etter å ha spilt en sentral rolle i IUSY etter apartheidregimets fall. Dermed har IUSY de siste årene blitt en svært viktig arena for AUF, mens Arbeiderpartiet ikke lenger har noe tilsvarende. Slik har det ikke alltid vært.

Fra 50-tallet bidro den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA til en hemmelig finansiering av IUSY. Fordi kommunistpartiene hadde fått stor oppslutning i flere av valgene i Vest-Europa, mente amerikanske myndigheter at det var strategisk klokt å støtte sosialdemokrater i Europa som et boltverk mot kommunistene fra øst. Da dette ble avslørt i 1968, ble det skandale i organisasjonen og en ­tragedie for AUF.

Da jeg ble valgt som AUF-leder i 1996, lå et eneste dokument på skrivebordet da jeg kom inn på mitt nye, lille kontor; Det hemmeligstemplede dokumentet med granskingskommisjonens rapport etter tidligere AUF-leder Ola Teigen sitt selvmord på slutten av 60-tallet. Teigen ble sett på som partiledelsens lojale mann i AUF, og han hadde flere politiske konflikter med Vietnamkrigsmotstandere og USA-kritikere som kom til å prege norsk politikk på 70-tallet.

Da det ble avslørt av IUSY mottok store midler fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA mens Teigen satt i IUSYs kontrollkomité, ble det for mye for ham. Historien om hans tragiske selvmord er det skrevet bøker og laget spillefilm om. Etter mange år gjenopptok AUF gradvis sin deltakelse i organisasjonen.

Jens Stoltenberg ble den første fra AUF som stilte til valg i IUSY etter Teigen-saken. Han ble visepresident på 80-tallet, og her samarbeidet han tett med blant annet Østerrikes tidligere kansler Alfred Gusenbauer, Frankrikes statsminister Mauel Vallsi og Sveriges tidligere utenriksminister Anna Lindh. Møte med sosialdemokratiske ungdomsrepresentanter som kjempet mot høyretotalitære regimer i Latin-­Amerika, betydde svært mye for Stolten­bergs politiske engasjement. Atomnedrustning, samarbeid med ANC sin ungdoms­organisasjon og med ungsandinistene i Nicaragua, var viktig på Stoltenbergs tid.

Norske AUF har hatt et svært godt sam­arbeid med den italienske ungdomsorganisasjonen i IUSY. Som visepresidentkandidater lanserte de som regel en mannlig kandidat, mens Norge ofte stilte med kvinner. I min tid var det Trondheims ordfører Rita Ottervik og undertegnede. Sammen med blant annet den italienske organisasjonen bidro vi til møter mellom Fatah sin ungdomsorganisasjon og den israelske sosialdemokratiske ungdomsorganisasjon. Venner av oss fra den tida sitter i dag fengslet i Israel.

Da Federica Mogherini ble ansatt som internasjonal sekretær, var det noe helt nytt. Nå kom endelig en ung kvinne fra den italienske ungdomsorganisasjon, som vanligvis deltok med et hav av unge menn på internasjonale møter. Vi så at Federica raskt markerte seg som en kvinne som var vel så kunnskapsrik og pågående som gutta fra hennes organisasjon. Som Stoltenberg har hun vært visepresident i organisasjonen. Jeg ser fram til å følge Federica Mogherini som EUs nye utenrikssjef i en svært krevende tid for organisasjonen. Hennes felles bakgrunn med Jens Stoltenberg er trolig en fordel.

Mer fra: Kultur