Kultur

Sexkjøploven virker

Hvis stortingsflertallet fjerner loven, tenner de et kraftig grønt lys for sexkjøp.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det tok tid før regjeringen og flertallet på Stortinget våget å vedta et forbud mot kjøp av sex. Hovedargumentet mot en sexkjøplov var at loven ikke ville virke etter hensikten. Den ville også være til stor skade for de prostituerte, som er den svake parten i dette markedet. «Verdens eldste yrke» lar seg ikke lovregulere, ble det påstått. Vi var uenige og støttet derfor sexkjøploven da den trådte i kraft i 2009.

Kjøp av sex er grov utnyttelse av kvinner. Fattigdom og sosial nød ligger som regel bak når unge kvinner, spesielt utenlandske, prostituerer seg. Samfunnet har et ansvar for å ta hånd om de dårligst stilte blant oss. Ansvaret blir ikke ivaretatt hvis man lar tilbud og etterspørsel bestemme utviklingen på sexmarkedet, som om det var et marked for omsetning av egg og tomater. Et sivilisert samfunn må ha som mål å begrense omfanget av prostitusjon og menneskehandel.

Stortingsvalget i høst førte til at det ble flertall for å oppheve loven. Flertallet Høyre, Frp og Venstre ble enige med KrF om å evaluere loven før den eventuelt blir opphevet. Evalueringen som kom i går, viser at målet med sexkjøploven er nådd. Loven har ført til en vesentlig reduksjon i prostitusjonen.

Nå som det er dokumentert at sexkjøploven virker, regner vi med at Høyre, Frp og Venstre skrinlegger alle tanker om å oppheve loven. Hvis stortingsflertallet fjerner loven, tenner de et kraftig grønt lys for sexkjøp. Vi kan vanskelig forstille oss at Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) for ramme alvor vil argumentere for en politikk som vil øke omfanget av prostitusjonen her i landet.

Høyre, Frp og Venstre har vært på ville veier i denne saken. Evalueringsrapporten gir høyresiden muligheten for å komme på rett vei i bekjempelsen av prostitusjon.

Mer fra: Kultur